Criza cauzată de răspândirea virusului COVID-19 se răsfrânge și asupra producției statistice a INS. În cazul calculului unor indicatori importanți, cum e de pildă inflația, se va avea în vedere colectarea centralizată de date, prin accesarea datelor disponibile în mediu online, dar și accesul la datele publicate în Monitorul Prețurilor privind produsele alimentare și carburanți, transmit oficialii INS. ”Vom lua măsurile necesare pentru a limita pe cât posibil impactul pe termen lung, acestea fiind coordonate în cadrul Sistemului Statistic European (SSE) și cu Eurostat”. ”Ca institut central de statistică, analizăm societatea și economia românească, chiar și în perioadele de criză precum aceasta”, mai spun statisticienii.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Aceștia mai precizează că majoritatea angajaților INS lucrează de acasă în regim de telemuncă și că toate reuniunile naționale și internaționale sunt pentru moment anulate sau au loc prin conferință online.

INS dorește să se asigure că producția datelor statistice nu va fi întreruptă, iar calitatea acestora nu va fi afectată de măsurile pe care le vom întreprinde. Ca institut central de statistică, analizăm societatea și economia românească, chiar și în perioadele de criză precum aceasta.

Astfel, vom putea oferi instituțiilor publice și celorlalte categorii de utilizatori informațiile necesare în următoarea perioadă.

Colectarea datelor:

1. de la populație: Am suspendat temporar cercetările statistice pe bază de interviu față în față. Rugăm persoanele cărora li se solicită date să răspundă prin modalități alternative (telefonic sau electronic). Participanții la Ancheta forței de muncă în gospodării vor fi contactați și intervievați prin telefon.

2. în companii: Solicităm companiilor care sunt incluse în eșantion să trimită în continuare datele solicitate de către INS prin intermediul platformei eSOP. Dacă acest lucru nu este posibil din cauza suspendării temporare a activității, datele pot fi trimise și după termenul stabilit.

Publicarea indicelui inflației

INS tratează cu maximă importanță și monitorizează constant colectarea datelor statistice, proces care se confruntă cu tulburări generate de situația extraordinară a țării și care necesită intervenții asupra colectării datelor și a soluțiilor metodologice de calcul, pentru a garanta continuitatea și calitatea informațiilor produse și diseminate. Măsurile care vizează reducerea răspândirii COVID-19 pot duce la imposibilitatea colectării prețurilor de consum realizată de Direcțiile Regionale și Județene de Statistică folosind metoda tradiționala de colectare (observare în magazin). În acest sens, se va avea în vedere colectarea centralizată de date, prin accesarea datelor disponibile în mediu online, dar și accesul la datele publicate în Monitorul Prețurilor privind produsele alimentare și carburanți. La acest moment, producția statistică va avea loc în mod regulat. Orice decizie ulterioară va fi comunicată cu maximă transparență și în timp util.