Confederația Concordia: Sub presiuni populiste nejustificate și fără consultări rapide și necomplicate, criza se poate amplifica

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2020, 9:35 Economie | Finanţe & Bănci


Sub presiuni populiste nejustificate și fără consultări rapide și necomplicate, criza se va amplifica
Foto: Pixabay
Autoritățile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului național casnic și industrial, să asigure continuitatea funcționării utilităților, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanțurilor comerciale din sector. Guvernul trebuie să ușureze munca celor care pot să își continue activitatea și să înlesnească transferul de forță de muncă între sectoarele deja afectate grav și cele care au nevoie de forță de muncă suplimentară, arată reprezentanții Confederației Concordia, care reunește patronatele din cele mai importante industrii.

Energia electrică, alimentarea cu gaze și apă, siguranța operatorilor de telefonie și soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii și blocajelor existente, mai spun aceștia.

”Economia României este sub o presiune fără precedent. Sunt impuse măsuri excepționale pentru protejarea cetățenilor. Mediul de afaceri are nevoie și el de măsuri urgente, ferme, care să nu fie pervertite de tentația populismului electoral. Membrii confederației Patronale Concordia cer autorităților să nu cadă în capcana unor decizii care pot afecta iremediabil sectoare critice ale economiei.

Trebuie să depășim împreună provocările generate de pandemia COVID 19. Urgența zero este asigurarea stării de sănătate a populației, urmată de asigurarea continuității vieții economice, sociale, a securității aprovizionării alimentare, a procesului educațional. Măsurile populiste, luate în pripă, pot gripa întreaga economie. Energia electrică, alimentarea cu gaze și apă, siguranța operatorilor de telefonie și soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii și blocajelor existente. Sectoarele cele mai puternic afectate și angajații lor, trebuie sprijiniți fără a transfera povara, în mod nejustificat, asupra altora.

Considerăm că e necesar mai mult decât oricând ca factorii politici, Parlament, Guvern, instituții de reglementare și reprezentanții diferitelor sectoare economice să discute în regim de urgență înainte de a fi luate măsuri pe care le vom deconta cu toții mai târziu, cu costuri înzecite. În lipsa acestor consultări și sub tentația populismului de tip electoral, aceste derapaje pot avea loc cu foarte mare ușurință. E un proces de care ar fi trebuit să se țină cont dintotdeauna, dar devine cu atât mai necesar în condițiile actuale .

Autoritățile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului național casnic și industrial, să asigure continuitatea funcționării utilităților, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanțurilor comerciale din sector.

Guvernul trebuie să ușureze munca celor care pot să își continue activitatea și să înlesnească transferul de forță de muncă între sectoarele deja afectate grav și cele care au nevoie de forță de muncă suplimentară. Prioritatea membrilor Confederației Patronale Concordia este protejarea locurilor de muncă.

Sub presiuni populiste nejustificate și în lipsa unei consultări rapide și necomplicate cu actorii economiei reale, situația de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial și macroeconomic prejudicii irecuperabile. Solicităm autorităților ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie mai întâi discutată și analizată cu mediul de afaceri și doar apoi aplicată.

Trebuie să învățăm din greșelile partenerilor europeni, să urmărim măsurile pe care celelalte state le iau pentru a-și proteja economia, dar luând în calcul situația din România. Nu putem copia măsuri care ne depășesc posibilitățile, ci trebuie să alegem acele măsuri care se potrivesc cel mai bine în context local. Trebuie să lucrăm împreună, de urgență, pentru ca oamenii să fie protejați de coronavirus și apoi ca economia României să rămână în picioare și cetățenii ei în siguranță”, se mai spune în mesajul Confederației Concordia, remis miercuri HotNews.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2066 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  prea elegant formulat (Miercuri, 25 martie 2020, 11:45)

  hdd [utilizator]

  adică, sub presiunea unei isterii media și stării de panică generalizată a populației,
  complet nejustificată de situația actuală,
  guvernul a luat niște masuri cretine de limitare a activității cu consecințe economice imediate extrem de grave pentru toată țara

  Adică atenție că nu mai putem asigura elementele CRITICE ale societății : energie, alimentație, comunicații
  dacă o mai țineți tot așa cu ordonanțe imbecile

  înțelegem că idioții vă aplaudă când trâmbițati idioțenii și vă place starea de urgență și puterea,
  DAR
  măsurile luate sunt de o prostie fără seamăn pentru că NU vor avea efectul scontat - limitarea epidemiei

  singura măsură care dă rezultate este distanțarea socială strictă, fără blocarea economiei critice

  problema e ce te faci cu inculții de români, care găsesc excepții peste tot și nu pricep
 • +1 (1 vot)    
  putina decenta (Miercuri, 25 martie 2020, 11:46)

  Atlantic [utilizator]

  Macar acum ar trebui sa arate putina decenta-nu au
  nimic consrtuctiv de spus,ca de obicei vor sa se bage in seama,sigurul lucru bun pe ar fi capabili sa il faca ar fi sa taca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by