Principala bancă de stat, CEC Bank va trece la un program de lucru alternativ, în sensul că în orașele cu 5-6 unități va lucra o săptămână cu 2-3 unități iar altă săptămână cu celelalte, a spus într-o discuție cu HotNews.ro CEO-ul băncii, Bogdan Neacșu. El admite că până acum, doar un sfert dintre cei care aveau rata scadentă în martie au solicitat amânarea plății, cei mai mulți fiind persoane fizice, IMM-urile solicitând mai degrabă restructurări de credite, care au fost deja aprobate. Pe întreg portofoliul de credite am avut solicitări de amânare la plată de circa 25% din totalul creditelor acordate. ”Cât despre persoanele fizice, dacă îi luăm în calcul doar pe cei care își achitau ratele regulat, doar 15-18% din total portofoliu au solicitat amânarea la plată”, mai spune CEO-ul CEC Bank.

Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank si presedinte ARBFoto: Hotnews

Banca a instituit printre primele măsuri de protecție a clienților, oferindu-le posibilitatea amânării cu o lună a plății ratelor. ”​Amânarea cu o lună a ratelor o decisesem în momentul în care s-a instituit starea de urgență de către autorități, într-un moment în care nu știam cât de severe vor fi consecințele acestei perioade. Măsura este una temporară și în același timp, îi încurajăm pe cei care câștigă un salariu în această perioadă și au disponibilitățile necesare să își plătească datoriile”, explică Neacșu.

CEC Bank a întrerupt în această perioadă orice procedură de colectare pentru cei cu restanțe

El spune că se așteaptă la uniformizarea acestui tip de măsură la nivelul întregului sistem bancar. ”Există discuții în curs la nivelul sistemului bancar și vom finaliza în câteva zile o propunere privind un eventual moratoriu. Probabil va fi vorba de o amânare a principalului, urmând ca dobânzile și comisioanele să fie rescadențate sau să prelungim maturitatea creditului”, adaugă Neacșu.

CEC Bank a întrerupt în această perioadă orice procedură de colectare pentru cei care au înregistrat restanțe. ”Mă refer la restanțele începând din luna martie, nu la cele care au deja în spate 90 sau 120 de zile. La acelea mai încercăm să le aducem aminte că au de plată diferite sume către bancă”, spune CEO-ul CEC.

Conducerea băncii de stat este în discuții ”intense” cu Guvernul și cu ministerele de resort, având ambiția de a fi printre primii care operaționalizează programele de sprijin stabilite la nivelul guvernamental, tocmai pentru a ajuta economia cât se poate de direct.

Întrebat cum vor sprijini micile afaceri, Neacșu a explicat modul de abordare al băncii. ”Măsurile destinate companiilor le-aș împarți în trei categorii : în primul rând sunt măsurile pe termen scurt (unde trebuie să intervenim pe loc să ajutăm respectivele companii, printr-o restructurare a creditului pe o perioadă scurtă de timp, o reeșalonare etc) și apoi masuri pe termen mediu și lung. Trebuie să împărțim sectoarele economice în sectoare care sunt afectate mai puternic de acest coronavirus și sectoare care pot sta pe picioare și care vor reprezenta un motor al viitoarei creșteri economice”, explică el.

Pentru companiile lovite sever, banca va re-așeza liniile de finanțare pe alte structuri sau va suplimenta finanțarea

”Pentru companiile care sunt realmente lovite într-un mod sever, vom pune problema să așezăm liniile de finanțare pe alte structuri sau chiar să venim cu o suplimentare de finanțare pentru a le ajuta pe partea de capital să nu intre în colaps. Aici ne așteptăm într-o foarte mare măsură să ne ”lipsim”- în sens pozitiv- de programele guvernamentale și să venim cu programe similare proprii, prin care să funcționăm în tandem cu cele ale Guvernului.

Pentru companiile considerate a fi un motor de creștere economică, vom adapta plaja de produse, probabil că în cazul creditelor de investiții vom prelungi maturitatea, vom adapta politica de garanții, vom ajusta plaja de pricing conform situației actuale. Ne gândim cum să ajutăm aceste industrii care vor genera creștere economică să producă mai mult”, mai spune CEO-ul CEC Bank.

Neacșu spune că nu există un buget dincolo de care nu poate trece, doar limitele impuse de normele prudențiale. ”Nu există un buget prevăzut pentru aceste măsuri - este prea devreme pentru a avea o imagine clară - dar există suficiente resurse pentru a începe să facem ceva. Banca e capitalizată corespunzător și avem o bază care să ne permită să ne asumăm în perioada următoare o asemenea abordare. Evident că nu poți să o faci cu orice preț, ci în limitele prudenței. Dar ne vom prioritiza finanțările în perioada următoare și vom fi un jucător foarte important în economia reală tocmai pentru a încerca să sprijinim creșterea economică. Este important pentru noi ca bancă este să transmitem mesajul că asigurăm continuitatea activității băncii în flux continuu”, mai spune el.

Pe măsură ce măsurile impuse de autorități vor escalada, probabil și banca va introduce un program alternativ la nivelul agențiilor, adaăugă Bogdan Neacșu. ” Mai avem în vedere și o posibilă reducere a programului de lucru. Dar fiind o bancă mare și lucrând cu număr mare de clienți, reducerea nu va fi una consistent- probabil o oră sau două pe zi mai puțin decât acum. Măsurile luate de noi vin ca o consecință a măsurilor pe care le iau autoritățile. Și nu ne dorim să încurajăm populația să se deplaseze la bancă, decât atunci când este absolut necesar. Mai ales că acum o parte din nevoile pe care le are cineva în relația cu banca pot fi amânate. Practic, ne adaptăm programul din perspectiva siguranței clienților și a salariaților. Vom introduce un program alternativ, adică acolo unde avem 6 agenții de pildă, o săptămână vor lucra 3 dintre ele iar săptămâna următoare alte trei. Desigur, salariații vor fi toți plătiți integral”, consideră CEO-ul CEC Bank.

Alimentarea bancomatelor decurge în condiții normale

”Alimentarea bancomatelor decurge în condiții normale până în acest moment. Nu am avut incidente de niciun fel. Chiar și bancomatele de la agențiile unde activitatea a fost suspendată temporar din diferite motive au fost și sunt re-alimentate. Ca măsură de educație încercăm să transmitem clienților faptul că în această perioadă este bine să lucreze cu cât mai puțin cash, fie că e vorba de lei sau valută. Există suficient numerar la nivelul întregii rețele de agenții, iar conturile și depozitele clienților sunt și ele garantate. Eu discut despre evitarea cash-ului doar din punct de vedere al siguranței și sănătății să limităm cât se poate de multe lucrul cu numerarul”, adaugă acesta.

Măsurile BNR sunt în linie cu ceea ce fac și celelalte autorități din Uniunea Europeană și caută să ofere confortul băncilor comerciale legat de modul în care acestea trebuie să interpreteze diferitele regulamente sau standarde de prudență bancară. Evident că trebuie să existe un consens la nivelul băncilor centrale și cred că Banca Națională nu face altceva decât să transpună această flexibilitate la maxim posibil, respectând regulile de prudență bancară pentru a menține sistemul bancar în echilibru, mai precizează Neacșu, care consideră că toate concesiile făcute clienților noștri trebuie privite ca pe un gest normal pentru asemenea a conjunctură.

”Mesajul meu adresat clienților noștri este acela că noi ne desfășurăm activitatea în condiții normale și că suntem pregătiți să îi sprijinim cu tot ce este nevoie pentru a putea trece peste această perioadă. Îi încurajăm de asemenea pe clienții persoane juridice care nu au fost foarte afectați încă în această perioadă să încerce să își facă treaba cât mai bine posibil”, conchide CEO-ul CEC Bank.