Prețul petrolului din SUA a scăzut sub 20 de dolari pe baril, traderii mizând pe faptul că producția ar trebui să scadă pentru a face față colapsului cererii ca urmare a pandemiei coronavirusului, scrie Financial Times.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

Valoarea de referință a SUA, cunoscută sub denumirea de West Texas Intermediate sau WTI, a atins un nivel minim de 19,92 dolari pe baril, pierzând peste 6%. Brent, reperul internațional, a pierdut 6% și a coborât la 23,03 dolari pe baril, cel mai mic din 2002 încoace. În prezent, există două repere majore pentru preţul petrolului – West Texas Intermediate (WTI) şi Brend Crude oil. WTI crude oil este considerat a fi un tip de petrol uşor şi dulce cu puţin conţinut de sulf şi gravitaţie de 40, conform scarei gravitaţionale a American Petroleum Institute (API).

Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate în ultima lună, deoarece blocajele economice din Europa și America de Nord au dus la contracția cererii de petrol, analiștii prognozând o scădere a consumului de până la un sfert din consumul normal.

Se preconizează că prețurile vor rămâne sub presiune până când piața se va ajusta și probabil producătorii vor fi obligați să închidă producția la o scară niciodată văzută în industria modernă.

Analiștii au calculat că industria petrolieră americană, care a crescut în ultimul deceniu făcând din SUA cel mai mare producător mondial de petrol, ar putea asista la o contracție de la 13 mil. barili/zi la doar 2,5mil. barili/zi până la sfârșitul anului 2021. Cele mai mari companii petroliere au anunțat deja reduceri ale cheltuielilor de capital sau studiază planurile de reducere.

SUA au făcut presiuni asupra Arabiei Saudite pentru a-și reduce producția, dar cererea lor a avut un efect limitat. Arabia Saudită a pornit războiul prețurilor în această lună după ce s-a contrat cu Rusia cu privire la modul în care să reacționeze la impactul noului virus. Dar ceea ce îngrijorează este declinul cererii, multe din companiile aeriene, fabricile închise și transporturile limitate ducând la colapsul cererii.