​​Ordonanța de Guvern privind suspendarea plății ratelor pe o perioadă de până la 9 luni a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial. Contactat de HotNews.ro, Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, a spus că va fi rediscutată în ședința Executivului de astăzi, de la ora 17.00. Ordonanța va fi rediscutată deoarece Guvernul a primit mai multe semnale din partea clienților băncilor, persoane fizice și juridice. Pentru noua formă a actului normativ vor fi avute în vedere aceste observații.

Rate la banciFoto: PhotoExpress

Antonel Tănase a spus că nu vor fi modificări majore.

UPDATE Și Florin Cîțu precizează pe Facebook că unele observații ale Ministerului Finanțelor, care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public, au fost omise din varianta trimisă spre publicare.

"Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare. Varianta cu toate observatiile incluse se va publica dupa sedinta de guvern de astazi", a precizat ministrul.

Reamintim că săptămâna trecută, Guvernul a aprobat OUG privind suspendarea plății ratelor către bănci. Ministrul finanțelor Florin Cîțu a spus atunci că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern și se va aplica tuturor persoanelor fizice și juridice care au calitatea de împrumutat și ale căror venituri au fost „afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”.

Florin Cîțu nu a precizat ce înseamnă exact „indirect” dar a asigurat că „este o plajă largă de persoane fizice care poate să acceseze această facilitate, pentru că astăzi în România cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.

Suspendarea plății ratelor se poate face pe o perioadă între una și 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

De asemenea, cererea de suspendare a plății ratelor poate fi depusă cel mai târziu la încetarea stării de urgență dar nu înainte de elaborarea normelor de aplicare, unde este prevăzut un termen maximal de 15 zile, dar care ar putea fi gata săptămâna viitoare, după cum a precizat Florin Cîțu.

Ce se întâmplă cu dobânzile

  • Dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent, deci se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă
  • Excepție: creditele ipotecare, pentru care se plătește reeșalonat până la maxim cinci ani
  • Statul român garantează plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare

Citește pe această temă și