Criza coronavirusului a dus la măsuri fiscale luate de Guvernele statelor europene. Vorbim de rambursare accelerată a TVA, prelungirea termenului de depunere a declarațiilor fiscale și altele. Pe această temă, Daniel Anghel, partener și liderul serviciilor fiscale și juridice la PwC România, a trecut în revistă o listă de măsuri care i s-a părut cea mai importantă, în cadrul unui webinar.

Daniel AnghelFoto: Pwc Romania

• Rambursarea accelerată a TVA în Belgia Luxemburg și Letonia (ceea ce ne dorim și în România)

• Prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor fiscale în Italia, Cehia, Belgia, Austria, Malta, Franța și Luxemburg

• Prelungirea termenului de plată obligațiilor fiscale (indirect este și cazul nostru)

• Stimulente fiscale pentru donațiile efectuate de contribuabili în Grecia, Italia, Polonia, Ungaria

• Suspendarea acțiunilor de control fiscal și control fiscal online. (Există, în România, în Codul de procedură fiscală mențiunea că controlul se poate derula și electronic, dar nu am văzut în foarte multe situații, din păcate).

• Contribuabilii își pot deduce pierderea înregistrată în 2020 din veniturile obținute în 2019 la impozit pe profit și salarii. Această măsură am văzut-o în Polonia și cred că este extrem de benefică, ea fiind propusă și de către mediul de afaceri în atenția Ministerului de Finanțe din România.

Șapte recomandări de la OECD

“OECD a reacționat de curând și a propus un pachet de măsuri pentru statele care fac parte din organizație sau cele care urmăresc recomandările OECD, fiind și cazul nostru. Aici sunt 7 elemente de care Guvernele trebuie să țină seama”, spune Anghel.

1. Furnizarea temporară a sprijinului pentru plăți și asistență

2. Scutirea sau amânarea impozitelor și contirbuțiilor angajatorilor

3. Facilități fiscale pentru lucrătorii din sănătate și alte sectoare legate de situații de urgență

4. Amânarea plății TVA în vamă - taxe vamale sau accize pentru importurile dedicate COVID-19

5. Accelerarea rambursărilor de TVA

6. Simplificarea procedurilor de solicitare a scutirii de TVA la datoriile neperformante

7. Amânarea sau renunțarea la impozitele pe proprietate sau la impozite pe cifra de afaceri (am văzut și la noi – s-au amânat pentru o perioadă ulterioară)