​Banca Națională a României (BNR) a recomandat băncilor să nu plătească dividende anul acesta, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Centrale, în cadrul unei întâlniri online organizată de ARIR. Recomandări similare au făcut atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Angliei.

Cristian Popa - membru CA la BNRFoto: Arhiva personala

“Asta este o recomandare, nu o cerință. Este în interesul lor să aibă capital suficient și să-l aloce în cel mai bun mod pe care îl consideră”, a spus Popa.

BRD și Raiffeisen Bank au anunțat, deja, că nu vor mai da dividende.

Potrivit acestuia, comparativ cu un deceniu în urmă, sectorul bancar este mult mai bine pregătit

pentru a face față situației actuale, este capitalizat corespunzător, lichiditatea este destul de bună, iar gradul de îndatorare al clienților este mult mai mic.

„Am redus rata dobânzii. De asemenea, banca centrală va începe un program de achiziție a titluri de stat. Suntem pregătiți să reducem rata rezervelor minime obligatorii, dacă va fi nevoie, ca măsură de creștere a lichidității pe piață, astfel încât banii să circule în sistem și în economie. Încurajăm băncile să utilizeze lichiditățile aflate la dispoziția lor deoarece suntem aici pentru a oferi lichiditate și am luat măsuri în această direcție. Rata de lichiditate la nivel bancar este de peste 100%, astfel întregul sector bancar funcționează bine”, a mai arătat el.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a cerut vineri băncilor din zona euro să nu acorde dividente cât timp durează pandemia de Covid-19, relatează AFP.

„Această recomandare a organismului de supervizare a marilor bănci din zona euro vizează dividentele datorate pentru anii 2019 și 2020 și trebuie să se aplice "cel puțin până în 1 octombrie 2020", a precizat BCE, într-un comunicat.

De asemenea, o recomandare similară a făcut și Banca Centrală a Angliei, iar marile bănci comerciale (precum Lloyds, RBS, Barclays, HSBC, Santander, Standard Chartered) au anunțat că vor lua această măsură.