”În acest moment nu e nevoie să încheiem un acord cu FMI, spune ministrul Finanțelor într-un interviu #deladistanță acordat HotNews.ro și Startupcafe.ro. ”Trebuie să finanțăm deficitul bugetar și în acest context ne uităm la toate instituțiile internaționale care au facilități pentru perioade de criză, dar fără condiții”, mai spune ministrul Finanțelor. Întrebat dacă se așteaptă la o înrăutățire a ratingului suveran din partea principalelor 3 agenții de specialitate- Moodys, Standard & Poors și Fitch- ministrul Finanțelor a spus că nu știe ce decizie vor lua, dar speră ca cele 3 agenții de rating să facă diferența între niște costuri one-off (care se întâmplă o singură dată) și structura economiei.

Florin CituFoto: Hotnews

Fără condiționalități. Aici este vorba de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, de Banca Mondială, de orice astfel de instituție unde există facilități fără condiții doar pe perioade de criză” , mai spune ministrul Finanțelor.

Vezi mai jos discuția integrală cu Ministrul Finanțelor:

Tipul de prioritate este următorul: ne uităm în continuare la piața locală și la cum ne utem finanța de acolo, ne uităm apoi și pe piața internațională și, dacă putem să emitem obligațiuni, mergem și acolo dacă vedem o oportunitate. Nu în ultimul rând ne uităm la instituțiile internaționale, mai ales dacă oferă condiții mai bune de împrumut sau chiar fără condiții”, a explicat Florin Cîțu.

Trebuie să finanțăm acest deficit pentru că trebuie să ajungă banii la oameni în timp util. ”Oamenii sunt destul de stresați și așa că au intrat în șomaj tehnic, nu mai trebuie să-i stresăm suplimentar să stea să se întrebe dacă într-adevăr vor primi acei bani. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că pensiile și salariile ajung la timp, că liniile de credit să fie finanțate la timp... Noi nu trebuie să creăm doar mecanismul și apoi să ne trezim că nu sunt bani!”, a mai spus ministrul.

​Întrebat dacă se așteaptă la o înrăutățire a ratingului suveran din partea principalelor 3 agenții de specialitate- Moodys, Standard & Poors și Fitch- ministrul Finanțelor a spus că nu știe ce decizie vor lua, dar speră ca cele 3 agenții de rating să facă diferența între niște costuri one-off (care se întâmplă o singură dată) și structura economiei. ”Vom vedea atunci ce se întâmplă. Eu am discuții și cu Moodys și cu celelalte agenții , le-am explicat și ce vrem să facem... Vom vedea ce spun și domniile lor”, spune Cîțu. ”Contează foarte mult și ce faci și cum vorbești cu investitorii”, mai spune Florin Cîțu.

Moodys va publica ratingul de tara pe 24 aprilie, Fitch la 1 mai iar S&P va publica ratingul de țară în 5 iunie.