”Cât privește creşterea economică (din acest an-n.red) nu sunt atât de pesimist. Pentru că văd și cum răspunde şi sectorul privat. O parte dintre ei se reorientează, chiar dacă nu reușesc toți să facă asta. Discut foarte mult cu antreprenori și chiar și cu cei din sectorul de Horeca, ei fiind printre cei mai afectați. Da, e adevărat, economia s-ar putea să fie pe negativ în acest an. Dar nu cred că scenariile pe care le-am văzut în presă sunt reale”, spune ministrul Finanțelor într-un interviu #deladistanta acordat HotNews.ro și StartupCafe.ro.

Florin CituFoto: Agerpres

Vezi aici interviul integral acordat de Florin Cîțu HotNews.ro:

În presă până acum au apărut estimări ale contracției economice din partea BRD, BCR și ING. Toate converg în jurul cifrei de cel puțin 4% scădere economică, luând în calcul scenariul de bază. În cel pesimist, contracția economică ar putea ajunge la -7,2%, potrivit calculelor BRD (banca controlată de la Paris fiind și prima care a ieșit cu asemenea calcule). Surse apropiate Comisiei de Prognoză au confirmat pentru HotNews că scăderea economiei din acest an este estimată undeva la 2-2.3%.

”Cred ca dacă putem să păstrăm capacitatea de producţie intactă ne putem reveni foarte rapid. Dacă şi oamenii sunt sănătoşi și stau acasă, liniștiți și fără grija ratelor, vor putea reveni la muncă după ce se termină criza”, mai spune ministrul de Finanțe.

Legat de deficitul fiscal, Florin Cîțu atrage atenția că ar trebui să discutăm de fapt despre două deficite. Sau despre un deficit de două tipuri. ”Cel structural și cel care apare ca urmare a acestor costuri suplimentare. Vom ieși public săptămâna viitoare cu o proiecție a acestui deficit. Dar vă spun ca ordin de mărime, pachetul nostru de sprijin este de circa 3% din PIB. Dacă știți cât estimam anterior, vă puteți face o idée cam pe unde se va situa”, spune ministrul.

Potrivit datelor oficiale, anterior crizei deficitul fiscal fusese estimat la 3.6% din PIB pentru 2020, ceea ce înseamnă că după pachetul de măsuri al Finanțelor, acesta va urca la aproximativ 6.6% din PIB.

”Asta e pe partea de cheltuieli. Mai e și partea de venituri, unde facem iar un apel către companii ca cele care pot să îşi plătească impozitele să o facă. Doar așa menținem lucrurile să meargă. Și am și eu o presiune mai mică de finanțat din piață!”, spune Florin Cîțu.