​Aproape un milion de persoane din Marea Britanie au solicitat sprijinul Statului (acel ”universal credit”), de când Boris Johnson a cerut oamenilor să rămână acasă acum două săptămâni, ceea ce arată creșterea rapidă a șomajului provocată de coronavirus, scrie Financial Times. Circa un milion de britanici au solicitat sprijinul financiar al Statului în ultimele două săptămâni, de 10 ori mai mulți decât într-o perioadă normală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce este creditul universal?

Creditul Universal este un tip de beneficiu care a intrat în vigoare din octombrie 2013 și care a înlocuit treptat fostul Credit Fiscal destinat persoanelor apte de muncă. Această formă de sprijin financiar acordat de Stat cuprinde: Compensații financiare pentru persoanele cu venit mic (Income Support); Alocația de șomaj (Jobseeker’s Allowance); Alocația de boală (Employment and Support Allowance); Compensații la plata chiriei (Housing Benefit); Credite fiscale pentru copii (Child Tax Credit) și Credite fiscale pentru persoanele care muncesc (Working Tax Credit). Universal Credit este o plată lunară (în anumite cazuri bi-săptămânală) menită să ajute beneficiarii (angajați cu venituri reduse sau persoane fără loc de muncă) să acopere costurile vieții de zi cu zi.

Secretarul de stat pentru afaceri le-a transmis băncilor că ar fi „complet inacceptabil” să nu ajute companiile mici

Cifrele ridicate privind numărul celor rămași fără loc de muncă vine în condițiile în care guvernul tocmai a dat publicității cel mai mare număr de decese zilnice din Covid-19, în creștere cu 563, urcând totalul acestora la 2.352, în timp ce a recunoscut că a testat doar 2.000 de angajați din sistemul de sănătate din totalul de 500.000 de angajați de când a început criza.

Pentru a limita amplificarea situației de pe piața muncii, Alok Sharma, secretarul de stat pentru afaceri, le-a transmis băncilor că ar fi „complet inacceptabil” să nu acorde ajutorul necesar companiilor mici în săptămânile următoare.

Dar pachetul extins al guvernului de scheme de păstrare a locurilor de muncă și de sprijin pentru împrumuturi ieftine pentru companii nu a împiedicat creșterea cererilor de sprijin financiar din partea Statului, acesta crescând de 10 ori mai rapid decât în ​​mod normal.

Departamentul guvernamental pentru Muncă și Pensii a declarat miercuri că 950.000 de persoane au solicitat cu succes un credit universal începând cu 16 martie. Într-o perioadă obișnuită, în două săptămâni se adunau cel mult 100.000 de astfel de ceceri.

Dacă fiecare cerere de credit universal ar fi făcută de o persoană disponibilizată, rata șomajului ar fi de 6,7%, comparativ cu 3,9% sau 1,34 milioane de șomeri câți erau la începutul anului.

Oficialii Guvernului au subliniat, totuși, că unele dintre cereri ar putea veni fie din partea unor persoane care încă lucrează, dar au salariile diminuate.

Paul Dales, economist britanic la Capital Economics, a declarat că saltul în privința numărului de cereri sugerează că „sprijinul guvernamental conceput pentru a-i ține pe angajați în serviciu nu funcționează”. El a spus că, dacă rata de creștere va continua în acest ritm, șomajul din Marea Britanie ar putea depăși 10% la jumătatea lunii aprilie, un nivel ne-atins în Marea Britanie în ultimii 26 de ani.

Marea Britanie nu este singura țară care se confruntă cu o creștere uriașă a șomajului. SUA au înregistrat 3,3 milioane de cereri de șomaj în săptămâna 13-20 martie, iar Norvegia a înregistrat o rată a șomajului în creștere de la 2,3% la 10,4% în martie, ajungând la cel mai înalt nivel de la cel de-al doilea război mondial.