Telefonul șefului a venit după-amiaza. ”Cu regret te anunț că începând de la întâi aprilie am fost nevoiți să reducem salariile în firmă cu 20% ca urmare a acestei crize. Îți vom trimite prin curier documentele pe care te rugăm să le semnezi”, i s-a transmis lui Radu T., vânzător la un modest magazin alimentar din Dâmbovița. După isteria de acum 2-3 săptămâni, tot mai puțini oameni ies din case iar coșul de cumpărături este mai ieftin, spune Vasile Dragomir, proprietarul magazinului. În plus, lumea începe să cheltuiască mult mai puțin sau, cum spunem pe aici ”trage de bani” cât mai mult. Dragomir nu este singurul proprietar care își vede afacerea lovită de coronavirus. Circa 40% din angajații firmelor de dimensiuni foarte mici suferă ca urmare a reducerii veniturilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi și întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceștia, arată datele unui studiu al MKOR.

Blocajul economic pornit de criza coronavirusului a lăsat multe firme cu cash-flowul în aer, neîncasându-și facturile la termen și plătind la rândul lor cu dificultate furnizorii de mărfuri și servicii. La rândul lor, aceștia nu-și pot astfel achita furnizorii de materii prime sau achită cu greu salariile angajaților.

Până acum, potrivit datelor din studiul MKOR, cei care au intrat în șomaj tehnic în această perioadă tind să fie angajați ai companiilor mari (13%). Românii care lucrează în instituții publice sunt cel mai puțin afectați de criza cauzată de epidemia de Coronavirus, mai precizează datele raportului. 9% dintre ei nu au fost afectați deloc, și doar o mică parte și-au pierdut locul de muncă (2%) ori au intrat în șomaj tehnic (4%).

Toată populația României este afectată de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei de Coronavirus. Regiunile Sud-Vest, Centru și Sud Muntenia par să fi fost ceva mai puțin afectate. Aproape 1 din 10 dintre locuitorii de aici afirmă că epidemia de Coronavirus nu a avut niciun impact asupra vieții lor de zi cu zi.

În regiunile București-Ilfov și Nord-Vest, aproximativ 3 din 10 persoane au suferit reduceri ale veniturilor în această perioadă. Totodată, în regiunea Vest aproximativ 1 din 10 persoane a intrat deja în șomaj tehnic.