Dacă tot nu se poate ieși să-ți iei masa în oraș, pune deoparte banii pe care îi cheltuiai pe-afară cu prietenii, construindu-ți un fond de rezervă, recomandă specialiștii BCR, care au avut miercuri prima conferință de presă online în care au discutat despre cum pot persoanele fizice și firmele să-și eficientizeze situatia financiară în această perioadă. Bancherii au mai oferit în cadrul discuțiilor exemple de calcul privind suspendarea ratelor sau alte măsuri de sprijin pe care le-au pus în practică.

HotNews.roFoto: Hotnews

​5 recomandări pentru persoane fizice

  • 1. Pune într-un fond de rezervă banii pe care nu-i mai cheltuiești în această perioadă: transport, ieșiri in oraș, etc.
  • 2. Evită cheltuielile făcute din impuls, din plictiseală sau anxietate. Amână achiziția cu 24 de ore, ca să fii sigur că îți dorești cu adevărat acel lucru.
  • 3. Mergi la cumpărături doar cu lista și fii atent la termenele de expirare a produselor. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie.
  • 4. Consumă eficient cât stai acasă. Fii atent la utilități si fa o analiza serioasa a diferitelor abonamente lunare pe care le plătești. Sigur e ceva ce poți eficientiza.
  • 5. Împarte-ți economiile în mai multe conturi/produse: unele care să te ajute în caz că apar probleme pe termen scurt și altele care să rămână pentru o perioadă mai lungă de timp. Așa vei evita să cheltuiești tot ce ai pus deoparte când apar primele probleme și o să fii protejat și pe termen lung.

5 recomandări pentru firme

  • 1. Comunică în permanență cu partenerii tăi de afaceri. Situația lor financiară reprezintă baza veniturilor tale. Prin contact permanent veți fi împreună mai pregătiți pentru ce urmează.
  • 2. Protejează-ți echipa și rămâi în contact cu ea. Caută cele mai bune variante pentru ei și explică-le clar de ce iei anumite decizii. Fii deschis și arată-le înțelegere. Chiar dacă va trebui să iei decizii grele în ceea ce îi privește, șansele sunt mai mari să rămână alături de tine dacă le explici clar situația.
  • 3. Identifică resursele cheie (inclusiv resurse umane) din companie care continuă să aducă valoare și flux de numerar chiar și în aceasta perioada. Asigură-te de continuitatea acestora și încearcă să minimizezi orice alta cheltuială.
  • 4. Monitorizează-ți cheltuielile. Fii atent la profitul pe care ți-l aduce fiecare produs sau serviciu. Monitorizează atent cheltuielile și alocă-le pe fiecare în parte câte unui produs sau serviciu care generează venit.
  • 5. Ai grijă de stocuri! Ele pot fi perisabile în perioada aceasta. Poți chiar să te oferi să livrezi anumite alimente la ușă ca activitate extra a business-ului tău. Îi ajuți pe alții, dar și pe tine.

Măsuri luate în cazul persoane fizice:

  • Amânarea cu 3 luni a obligațiilor de plată la cardurile de credit, cu suspendarea dobânzilor. (Măsură deja activată pentru toți clienții)
  • Amânarea cu 3 luni a obligațiilor de plată la descoperitul de cont (overdraft), cu suspendarea dobânzilor (măsură deja activată pentru toți clienții)
  • Amânarea cu 3 luni a obligațiilor de plată la creditele negarantate, fără capitalizarea dobânzilor (măsură disponibilă pentru clienții afectați)
  • Amânarea cu 3 luni a obligațiilor de plată la creditele garantate, fără capitalizarea dobânzilor (măsură disponibilă pentru clienții afectați)

Exemplu de calcul: Card de credit

Sumă aprobată: 6.000 lei. Sumă folosită: 3.000 lei. Suma lunară minimă de plată: 144 lei

Sume totale suspendate: 3 luni = 433lei

Suma de plată în luna a 4-a: 306lei

Diferență în avantaj client: 127lei

De unde vine diferența în avantajul clientului:

Într-o lună normală, de plată:

3% din plafon (90 lei) + dobânda (54lei) = 144lei

3 luni de grație: nu se plătește nimic din plafon și se acumulează dobânda: 3 x 54lei = 162lei

În luna a 4-a, de plată: 3% din plafon (90 lei) + dobânda curentă (54lei) + dobânzi acumulate în 3 luni (162lei) = 306lei

Alt exemplu de calcul: Descoperit de cont

Linie aprobată: 6.000 lei. Sumă folosită: 3.000 lei

Dobândă lunară de plată: 24,5 lei

Dobândă suspendată: 3 luni = 73,5 lei

Dobândă de plată în luna 4: 98 lei

Alt exemplu: Credit BCR Divers (nevoi personale)

Dobândă anuală: 9%

Sold: 20.000 lei

Perioadă de plată rămasă: 36 luni

Rată: 636 lei

După 3 luni, rata: 648,5 lei

Diferență lunară: 12,5 lei, sumă la care nu se calculează dobânzi

Alt exemplu: Credit BCR Casa Mea

Dobândă anuală: 6%

Sold: 150.000 lei

Perioadă de plată rămasă: 180 luni

Rată: 1.226 lei

După 3 luni, rata: 1.237 lei

Diferență lunară: 11 lei, sumă la care nu se calculează dobânzi

Măsuri luate în cazul firmelor:

Amânarea cu până la 6 luni la la plata ratelor, cu capitalizarea dobânzilor. Măsură disponibilă pentru clienții afectați.

Prelungirea facilităților de credit recurent cu păstrarea costurilor. Măsură disponibilă pentru clienții afectați.

Flux simplificat pentru schemele de suport și acordarea capitalului de lucru.

Retrageri gratuite de la orice bancomat din România. Livrare gratuită a cardurilor oriunde în România (măsură deja activată pentru toți clienții).