Amânarea ratelor la credite: Normele au fost publicate în Monitorul Oficial

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2020, 12:33 Economie | Finanţe & Bănci


Amanarea ratelor la credite - norme
Foto: Monitorul Oficial
Băncile vor amâna plata ratelor pentru clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19. Normele de aplicare ale Ordonanței publicată săptămâna trecută au fost publicate în Monitorul Oficial.

14 lucruri pe care trebuie să le reții:

1. Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

2. Perioada de rambursare a ratelor de dobândă eșalonate cu termene de plată suspendate este de 60 de luni, calculată începând cu prima zi calendaristică următoare perioadei de suspendare a obligațiilor de plată.

3. Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca nu le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.

4. Solicitarea de suspendare a ratelor trebuie transmisă băncii cel mai târziu în termen de 45 de zile.

5. Banca analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute și în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligațiilor de plată a ratelor.

6. Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitoruluiîn format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, sau telefonic, cu respectarea obligației creditorului de înregistrare a convorbirii, după caz, în funcție de opțiunea exprimată de debitor.

7. Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării beneficiarului se realizează fără încheierea de acte adiționale, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

8. Banca poate acorda facilitatea de suspendare a obligației debitorului de plată a ratelor aferente creditului ipotecar la plata tuturor componentelor creditului ipotecar, respectiv rate de principal, dobânzi și comisioane, pe perioada stabilită , conform opțiunii debitorului.

9. În cazul în care banca a aprobat amânarea ratelor, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către debitor a solicitării de suspendare către creditor.

10. Perioada de creditare stabilită inițial în contractul de credit poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată, cu respectarea de către creditori a reglementarilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.

11. Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările băncilor, acestea vor proceda la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.

12. În cazul creditelor “Prima casă“, durata maximă a creditului de 30 de ani, poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării la plata ratelor acordate, cu respectarea de către creditori a reglementărilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.

13. Pentru creditele ipotecare, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă . Plata de către debitor a creanței reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare se va face eșalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar.

14. În cazul debitorilor persoane juridice, cererea se formulează de către reprezentantul legal al acestora.

Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3177 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  :))) (Luni, 6 aprilie 2020, 13:52)

  Nevermind [utilizator]

  Traducere pct 11: se vor mari ratele

  Debordeaza de inteligenta mr. citu. Mai conta daca se depasea "limita" de varsta cu 9 luni, dashteptule?
  Oricum ati inchis, fair enough, ramuri intregi ale economiei, dar nu care cumva sa fie afectate vreun pic bancile.
 • +2 (2 voturi)    
  Iti dam sau iti luam? (Luni, 6 aprilie 2020, 13:58)

  zambara [utilizator]

  Cum majoritatea creditelor ipotecare sunt date pana la limita maxima de varsta la care se puteau incadra debitoriii, evident ca tot MAJORITATEA debitorilor nu vor putea amana plata ratelor.
  Sper ca nu e cineva naiv sa creada ca limitarea asta nu a fost adaugata de lobby-ul bancilor. Dam impresia ca iti dam dar de fapt limitam numarul beneficiarilor atat de mult incat sunt aproape o nisa.
  Toata lumea castiga, politicienii capital electoral (au convins prostimea ca primesc facilitati), bancile (iti dau imprumut ca sa-ti platesti dobanda la ratele amanate)....si populatia.
  Da, populatia castiga titlul dde pacalici.
  Asta e situatia ideala la care vseaza si politicienii si companiile: Iti mai luam niste bani dar inducem (cu succes) impresia ca de fapt ti-am dat.
 • +1 (1 vot)    
  nu trebuie sa fie declarata scadenta anticipata (Luni, 6 aprilie 2020, 14:45)

  constituionalul [utilizator]

  3. Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.

  *NU trebuie sa fie declarat scadent anticipat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by