- Banca analizează solicitarea clientului și îi comunică decizia în maxim 15 zile. Decizia poate însemna fie aprobarea fie respingerea cererii. În cazul aprobării, decizia conține și numărul de rate pentru care amânarea a fost solicitată de debitor și se comunică îm scris sau prin poștă electronică la datele de contact din contractul de credit.
- Modificarea clauzelor contractuale se realizează fără încheierea de acte adiționale, doar prin notificarea clauzelor modificate inclusiv noul grafic de rambursare transmis clientului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării
- Perioada de creditare stabilită inițial poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată a ratelor
- Pentru clenții pentru care prelungirea maturității clătitelor depășește limita de vârstă creditorii procedați la restructurarea creditelor cu încadrarea În limita de vârstă prin derogare în cazul creditelor acordate în cadrul programului Prima Casă durata maximă a creditului de 30 de ani poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării cu respectarea de către bancă a reglementărilor interne privind încadrarea o limită de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit
- Plata de către client a dobânzii totale aferentă perioadei de suspendare se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă iar graficul de rambursare se va comunica în termen de cinci zile clientului și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile mici și mijlocii
- în cazul altor credite decât cele ipotecare suspendarea ratelor se acordă doar dacă respectivele credite au fost acordate până la data intrării în vigoare a Ordonanței, data scadenței finale a obligațiilor de rambursare este ulterioară datei de intrare în vigoare a prevederilor Ordonanței, nu le-a fost declarată scadența anticipată până în 30 martie inclusiv și nici nu înregistrează rate scadente restante până la data de 16 martie
Ministrul de Finanțe susține că înțelege nemulțumirile băncilor, dar declară că pentru el sunt mai importanți clienții acestora, în perioada crizei generate de coronavirus: „Vom merge în sprijinul clienților. Știu că băncile s-au supărat acum și avem discuții cu ele în continuare, dar trebuie să înțeleagă că este o perioadă dificilă și pentru noi, ca Guvern, este foarte important ca oamenii să nu aibă această problemă. Critica băncilor o înțeleg, este un cost pentru bănci, îl vor suporta, dar trebuie să fim solidari și toți să suportăm o parte din acest cost".
Întrebat dacă se așteaptă ca unele bănci să fie reticente, Florin Cîțu a răspuns: „Nu, nu mă aștept și de aceea am și făcut acest portal prin care oamenii ne vor spune din propria experiență dacă sunt probleme sau nu, dacă au fost refuzați. Pe mine mă interesează ca băncile să respecte întru totul normele de aplicare, care sunt făcute de Ministerul Finanțelor Publice".
Spania
- a suferit pierderea locului de muncă sau, în cazul în care este întreprinzător sau profesionist, o cădere substanțială a vânzărilor sale (cel puțin de 40%);
- veniturile ansamblului unității familiale a debitorului ipotecar nu depășesc, în luna anterioară solicitării moratoriului, de trei ori valoarea indicatorului IPREM (aproximativ 1614 de euro), dar această limita poate fi mai mare în funcție de circumstanțele unității familiare (copil în întreținere, membri de familie mai bătrâni de 65 de ani, membri cu incapacitate, etc);
- rata ipotecară, plus cheltuielile pentru produsele de bază, pe care trebuie să le suporte debitorul este superioară sau egală cu 35% din veniturile nete ale ansamblului membrilor unității familiale;
- unitatea familială a suferit o înrăutățire semnificativă a circumstanțelor sale economice datorită crizei sanitare, în sensul că efortul pe care îl reprezintă sarcina ipotecară asupra venitului familiei s-a multiplicat de cel puțin 1,3 ori.
Solicitarea moratoriului ipotecar se transmite băncii clientului și trebuie să fie acompaniată de documentele justificative ale situațiilor descrise mai sus, așa cum se stipulează în art. 11 al decretului-lege. Moratoriul poate fi cerut până la data de 1 mai 2020 (presupunând că nu va exista o prorogare a decretului-lege), societățile bancare putând decide în privința duratei acestuia. Odată acordat moratoriul și pe timpul cât acesta durează, entitatea creditoare nu poate cere plata ratei ipotecare, nici a vreunui element component al acesteia și cu atât mai mult nu se vor plăti dobânzi.
Franța
În contextul urgentei epidemiologice generate de Covid-19, guvernul francez a luat o serie de măsuri pentru sprijinul imediat al întreprinderilor. Măsurile ce implică sectorul bancar privesc linii de trezorerie garantate de stat, în acest sens fiind implementat un mecanism excepțional de garantare ce permite susținerea finanțării bancare a întreprinderilor, până la nivelul de 300 de miliarde de euro. Mecanismul va facilita acordarea de către bănci a împrumuturilor de trezorerie către întreprinderile de toate mărimile. Aceste finanțări vor permite întreprinderilor să-și continue activitatea și să mențină utilizarea forței de muncă. Garanțiile statale vor acoperi toate noile împrumuturi de trezorerie acordate începând cu 16 martie și până la 31 decembrie 2020. Băncile franceze s-au angajat să amâne până la 6 luni rambursarea creditelor de către întreprinderi, fără cheltuieli. Un alt instrument ce va fi utilizat va fi implicarea statului în medierea de credit pentru a sprijini întreprinderile să negocieze cu băncile o reeșalonare a creditelor bancare.
Italia
În principal, măsurile pentru susținerea lichidității familiilor și întreprinderilor prin colaborare cu sistemul bancar au în vedere:
- Un moratoriu al finanțărilor pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (care privește împrumuturi, leasing, deschideri de credit și finanțări pe termen scurt);
- Întărirea fondului central de garanție pentru întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv pentru renegocierea împrumuturilor existente;
- simplificarea utilizării fondului pentru împrumuturi Prima Casă și extinderea utilizării sale la lucrătorii autonomi și liber profesioniști, precum și la lucrătorii ce beneficiază de asigurarea de somaj.
- Noile reguli pentru funcționarea Fondului de solidaritate pentru împrumuturi “Prima Casă”, așa numitul fond Gasparrini, vor fi valabile pentru o perioada de 9 luni de la data intrării în vigoare a decretului-lege. Admiterea la beneficiul Fondului e extinsă asupra:lucrătorilor ce beneficiază de ajutor de somaj pentru o perioada de cel puțin de 30 de zile, și asupra lucrătorilor autonomi și liber profesioniștilor care autocertifică că au înregistrat o reducere a veniturilor lor mai mare de 33% din veniturile lor din ultimul trimestru al anului 2019 prin închiderea sau reducerea propriei lor activități ca urmare a măsurilor adoptate de autorități în situația urgenței impuse de coronavirus.
În cazul împrumuturilor acordate de intermediari bancari și financiari, Fondul Gasparrini, la cererea împrumutatului, prezentată prin instituția creditoare, va asigura plata intereselor compensatorii într-o măsură egală cu 50% din dobânzile scadente asupra debitului rezidual în timpul perioadei de suspendare.
Pentru scopurile de mai sus, Fondului îi sunt alocate 400 de milioane de euro pentru anul 2020, de vărsat în conturile trezoreriei.
Portugalia
Guvernul portughez a adoptat Decretul-lege nr. 10-J/2020 care stabilește măsuri excepționale pentru protecția creditelor către familii, întreprinderi, instituții particulare de solidaritate socială și alte entități ale economiei sociale, cât și un regim special de garanții personale ale statului, în situația pandemiei de COVID-19.
Una din măsurile avute în vedere se referă la instituirea unui moratoriu privind creditele acordate de instituțiile financiare. Dupa cum se precizează în comunicările publice ale guvernului portughez, acest moratoriu se adresează particularilor, întreprinzătorilor în nume individual, întreprinderilor particulare de economie socială (IPSS) și altor întreprinderi ale sectorului nefinanciar. În cazul particularilor, moratoriul cuprinde toate împrumuturile pentru locuința proprie permanentă. Pentru întreprinzătorii în nume individual, IPSS, microîntreprinderi, IMM-uri și celelalte întreprinderi ale sectorului nefinanciar, moratoriul cuprinde împrumuturile contractate și alte operațiuni de credit esențiale pentru activitatea acestor entități, inclusiv leasing și factoring. Sunt excluse anumite categorii de credite, cum ar fi cele pentru achiziția de valori mobiliare și asumarea de poziții.
Moratoriul este în vigoare pentru șase luni, până la 30 septembrie 2020. În cursul acestei perioade, contractele de credit sunt suspendate, scadența contractuală urmând a fi extinsă în viitor cu încă șase luni.
Creditele care fac obiectul moratoriului sunt acordate de o gamă largă de instituții incluzând băncile, alte instituții de credit, societăți financiare, instituții de plată, instituții de monedă electronică, întreprinderi de investiții etc.
Pe perioada moratoriului, beneficiarii nu vor trebui să plătească ratele de capital și nici dobânzile.
Conform celor specificate de guvernul portughez, măsura este în special direcționată către împrumuturile pentru locuințe, pentru a reduce povara financiară a familiilor în perioada urgenței sanitare, și către întreprinderi pentru a le menține activitatea.
Toate contractele de credit cu plata la finalul contractului sunt prorogate pe o perioada de șase luni și este interzisă revocarea, parțială sau totală, a liniilor de credit deja contractate sau a împrumuturilor deja acordate. În acest fel, se va garanta disponibilitatea lichidităților deja promise clienților, care nu au fost utilizate.
În ceea ce privește condițiile de acces la moratoriu, în primul rând un credit nu trebuie să fie clasificat drept împrumut neperformant, nefiind cuprinse împrumuturile pentru care există o întârziere de mai mult de 90 de zile față de instituțiile creditoare sau care nu respectă conditiile de materialitate prevăzute în reglementările Băncii Centrale Europene. Particularii trebuie să aibă domiciliul în Portugalia. Sunt eligibili cei care se află în situație de izolare profilactică sau de boală, asigură asistență copiilor sau nepoților sau sunt în situatie de somaj înregistrat oficial. De asemenea, sunt cuprinși lucrătorii întreprinderilor a căror activitate a fost închisă din cauza stării de urgență sanitară. Întreprinderile, întreprinzătorii în nume individual și intreprinderile particulare de economie sociala trebuie să aibă sediul sau domiciliul în Portugalia. De asemenea, toți beneficiarii moratoriului trebuie să aibă situația regularizată cu Autoritatea Fiscala și Vamală.
Pentru a avea acces la moratoriu, doritorul va trimite o cerere, prin mijloace fizice sau electronice, către entitatea care a acordat creditul, împreună cu documentele doveditoare prevăzute de decretul-lege. Instituția creditoare are la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru a aplica moratoriul. În cazul în care clientul nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de moratoriu, instituția creditoare trebuie să comunice aceasta clientului în termen de trei zile lucrătoare.
Plățile de capital și de dobânzi cuprinse în moratoriu vor fi extinse pentru o perioadă egală cu termenul măsurii sau pentru încă șase luni. Dobânzile înregistrate pe perioada moratoriului, cât și cheltuielile restante vor fi capitalizate și incluse în suma datorată, valoarea prestației de plătit până la finalul contractului fiind ajustată în mod corespunzător. Este posibilă și o utilizare parțială a moratoriului, putând fi suspendate numai rambursările de capital sau părți ale acestora.
- sa nu ai restante la credite mai mari de 30 zile
- sa trimiti un email in care sa invoci afectarea veniturilor, nu e nevoie de dovezi !
Cerere
Subsemnatul....declar pe proprie raspundere ca pandemia de COVID-19 mi-a afectat veniturile lunare si ma aflu in situait de a nu putea plati ratele.
Din acest motiv solicit amanarea ratelor pt creditul nr.... cu 3-6-9 luni.
Nume: ....
Data: ...
Sper doar ca site-ul Min Fin sa fie public, doar astfel vor intelege debitorii, respectiv ciitorii clienti bancari, ce inseamna bankingul in Romania si de ce la noi bancile sunt doar niste camatari. Nu am indoiala ca vor mii de plangeri fata de banci.
bancile isi vor recupera banii CU DOBANDA de la clienti si vor plati statului FARA DOBANDA
Ei nu se incadreaza la certificatele de situatii de urgenta...ei ce fac? De parca numai in martie a fost scadere la toata lumea si in primele 16 zile ale lunii nu s-a putut lucra. Unii au avut incasari in primele zile ale lui martie, dar nu mai au aproape deloc in aprilie.
Ei ce fac?