Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, a rugat mediul de afaceri să fie solidar, astfel că firmele care au bani să-și plătească taxele. Probabil a transmis acest mesaj pentru că situația încasărilor la buget nu este roză de la debutul crizei coronavirusului. Încurajați de OUG 29/2020 care spune, printre altele, că pot să nu fie plătite taxele și impozitele pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după ce aceasta expiră pentru că nu se calculează dobânzi și penalități, multe firme au decis să țină cash-ul. Unele poate pentru a-și plăti salariații, dacă nu i-au trimis în șomaj tehnic, iar altele pentru a se pregăti de ce va fi după.
Poate situația ar fi fost diferită dacă se acordau bonificații și pe TVA, contribuții sociale și altele.
Declarația șefei ANAF a fost făcută în cadrul unei conferințe online organizată de Curs de Guvernare.
La finalul discursului, ea a spus, precizând că se referă la mediul de afaceri: „Îi rog să fim solidari în această situație grea prin care trece atât România cât și alte state din Europa și din lume. Situația de urgență nu trebuie să fie un pretext pentru a se încerca evitarea plății taxelor și impozitelor în aceste momente grele.
Cei care au posibilitatea și care dispun de disponibilitățile necesare trebuie să-și achite impozitele și taxele pentru că un comportament corect, solidar din partea acelor activități care merg bine în continuare înseamnă solidaritate cu cei afectați”.
Citește și:
Apoi mereu cei corecti au fost uitati, iar cei cu datorii iertati, cu penalitatile sterse...amnistie fiscala cica.
Altii au bagat firma in faliment si au ramas cu datorii la stat, apoi si-au deschis alta noua si GATA, concurenta a ramas cu gura cascata, ca statului oricum nu-i pasa de banii lui, ia un imprumut si gata.
In Romania doar HOTII AU FOST PREMIATI.
Grecia a acordat 25 % reducere pentru toate taxele platite la timp, voi iar vreti sa prostiti lumea...
Unele firme isi platesc taxele din linii de credit, de ce ar fi solidari cu un o administratie proasta??
Pensii speciale, salarii mari nejustificate la bugetari, angajari de incompetenti pe pile, aparat stufos, ce anume sa creeze SOLIDARITATE?
Daca jdemii de firme, dar si de persoane fizice, si-au susoendat complet activitatea, incasarile sunt ZERO. Unii mai au in continuare niste CHELTUIELI.
De unde sa scoata bani pentu impozite???
Sa fim solidari, sa nu subtieze venitul doamnei.
Sa imi aduc aminte ca a crescut numarul bugetarilor de cand a venit PNL la conducere?? Mai bine nu.
Cere-i lui Ciorbea solidaritate si armatelor de sinecuristi pe care ii ducem in spate de 30 de ani! Imi vine sa vars!
Chiar dacă vrei să îți deschizi o afacere și vrei să dai bani la stat, e aproape imposibil din cauza birocrației absurde. Eu am un canal cu pisici pe Youtube și ca să pot câștiga bani din el trebuie să-mi deschid ori SRL (ceea ce mi-e imposibil fiindcă nu am bani să plătesc lunar de exemplu contabilul, care e obligatoriu) ori PFA pentru care îmi trebuie o diploma legată de domeniu (deși orice analfabet poate filma cu telefonul, edita puțin clipul și încărca pe Youtube), trebuie să cer acordul vecinilor ca să-mi stabilesc sediul în apartament (vecinii fiind pensionari și fricoși și nesemnând nimic), trebuie să declar la primărie că locuința mea e cu folosință mixtă și deci implicit să plătesc un impozit mai mare că așa zice legea, trebuie să plătesc raport de evaluare, trebuie să mă pun la punct cu normele PSI și multe alte chestii pe care nici nu le știu și să depun și o grămada de declarații la stat și bineînțeles, să plătesc impozite deși inițial nu voi face decât câțiva lei. (Nu zicea PSD-ul că cei cu venituri mici vor fi scutiți de impozit?) Extrem de mare birocrația deși se pot face bani legal, moral și frumos într-o grămadă de moduri.
La fel, m-au contactat mai multe firme cu sediul în străinătate pentru colaborare online pe bază de contract: una avea nevoie de un asistent virtual pentru 6 luni, alta de un scriitor de articole, alta de un marketing assistant și toate m-ar fi luat colaborator imediat dar la fel, trebuie să-mi fac PFA și să am diplomă pentru fiecare activitate deși nu am de unde să știu în ce rol mă va solicita următorul colaborator.
O tâmpenie de legislație, își taie singuri craca.