​Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu, a rugat mediul de afaceri să fie solidar, astfel că firmele care au bani să-și plătească taxele. Probabil a transmis acest mesaj pentru că situația încasărilor la buget nu este roză de la debutul crizei coronavirusului. Încurajați de OUG 29/2020 care spune, printre altele, că pot să nu fie plătite taxele și impozitele pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după ce aceasta expiră pentru că nu se calculează dobânzi și penalități, multe firme au decis să țină cash-ul. Unele poate pentru a-și plăti salariații, dacă nu i-au trimis în șomaj tehnic, iar altele pentru a se pregăti de ce va fi după.

Mirela CalugareanuFoto: Hotnews

Poate situația ar fi fost diferită dacă se acordau bonificații și pe TVA, contribuții sociale și altele.

Declarația șefei ANAF a fost făcută în cadrul unei conferințe online organizată de Curs de Guvernare. La finalul discursului, ea a spus, precizând că se referă la mediul de afaceri:

„Îi rog să fim solidari în această situație grea prin care trece atât România cât și alte state din Europa și din lume. Situația de urgență nu trebuie să fie un pretext pentru a se încerca evitarea plății taxelor și impozitelor în aceste momente grele.

Cei care au posibilitatea și care dispun de disponibilitățile necesare trebuie să-și achite impozitele și taxele pentru că un comportament corect, solidar din partea acelor activități care merg bine în continuare înseamnă solidaritate cu cei afectați”.

Citește și: