FMI estimează o contracție de 5% a economiei românești în acest an, urmată de o creștere de 3,9% în 2021, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat marţi. Estimarea Fondului este în linie cu cele ale economiștilor români, ale căror calcule variază între 3.9% (BRD, scenariul de bază) și 6,6% (calcule ING). BCR vorbește de o contracție de 4.7% în acest an.

FMIFoto: FMI

Raportul Fondului Monetar (care poate fi consultat aici) mai estimează o inflație de 2,2% în acest an și o triplare a ratei șomajului, aceasta urmând a depăși 10% în acest an urmând să scadă în 2021 la 6%.

Reamintim că în ediția din octombrie a aceluiași raport, FMI calculase un avans al economiei de 3,5% în acest an, dar criza coronavirozei i-a făcut pe mai toți analiștii să își revizuiască calculele.

Criza Covid-19 va influența puternic economia reală, PIB-ul riscând să se contracte cu 6,6% în 2020, urmând apoi o revenire în formă de V, mai puțin pronunțată decât se aștepta anterior, arată un alt raport al ING publicat recent. ”Ne confruntăm cu o situație fără precedent, cu o oprire bruscă și la scară largă a aproape tuturor sectoarelor economice, din motive care de fapt, nu au nicio legătură cu economia”, se arată în raport. Reamintim că BRD estimează o contracție de -3,9% în scenariul de bază (dar poate coborî și la -7,2 % într-un scenariu advers), iar BCR estimează pentru 2020 o ”cădere” de -4.7%.

Până în prezent, evoluțiile socio-economice cu care se confruntă România par să se potrivească cu imaginea generală a majorității țărilor aflate într-un stadiu similar al pandemiei: de la avertismente generale privind închiderea școlilor, a fabricilor la restricții de călătorie din ce în ce mai dure. Și deși încă nu avem prea multe date pentru a evalua impactul economic, primele estimări pe care le obținem din sondajele făcute printre actorii economici converg spre aceeași concluzie: în decurs de doar câteva săptămâni vom experimenta o contracție care în mod normal ar fi avut nevoie de câțiva ani dificili pentru a se materializa. Având în vedere că o contracție de -4,0% în Germania a devenit scenariul cel mai optimist și că Franța pierde aproximativ echivalentul a 3 puncte procentuale din PIB în fiecare lună de blocaj economic, este puțin probabil ca România să arate mai bine, mai arată raportul ING citat anterior.

Deși literatura de specialitate pe această temă nu lipsește (câteva exemple aici, aici sau aici), amploarea și rapiditatea evoluțiilor actuale sunt fără precedent. În prognoza noastră, am asumat un impact neutru al unor factori volatili, cum ar fi agricultura, impozitele nete sau discrepanțele statistice. În general, considerăm că sectoarele agricultură, farmaceutică și IT&C sunt cele mai puțin afectate de criza actuală, mai spune raportul anterior citat.