Premierul Ludovic Orban promite alocări mai mari din impozitul pe venit pentru investiții ale autorităților locale și va da voie universităților să cheltuiască și ele soldurile la dispoziție tot pentru astfel de obiective, care au ca scop susținerea economiei românești, potrivit Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți seara, la Realitatea Plus, că va crește alocarea din impozitul pe venit pentru localități și județe.

„Vom crește alocarea din impozitul pe venit două puncte procentuale pentru localități și un punct procentual pentru județe. De asemenea, majorăm plafonul de creditare și plafonul de tragere pentru autoritățile locale, tot din dorința de a stimula investițiile, pentru că autoritățile locale nu pot să folosească creditele decât pentru investiții sau pentru cofinanțarea unor noi proiecte de investiții, care sunt finanțate pe fonduri europene sau pe alte finanțări. Deci, crescând plafonul, practic crește posibilitatea autorităților locale de a susține investiții”, a spus premierul.

Acesta a precizat că a văzut o resursă investițională și la universități și le va da voie acestora să cheltuiască soldurile la dispoziței, pentru investiții.

„Am văzut o resursă investițională și în zona universităților care au solduri destul de mari pe care până acum nu a putut să le cheltuiască și am decis să permitem universităților să cheltuiască aceste sume de bani dar numai pentru investiții. În felul acesta asigurăm resurse suplimentare pentru a crește investițiile la nivelul economiei românești”, a mai spus Orban.

De asemenea în ceea ce privește derularea investițiilor pe PNDL și ale Companiei Naționale de Investiții, premierul a afirmat că au fost prevăzute resurse financiare pentru a putea deconta investiții, mai ales că acestea se derulează, în prezent șantierele fiind deschise.