Ordonanța Militară 8: Pentru producătorii de cereale ruși, mumă, pentru cei români, ciumă. ● România are o şansă istorică să crească după 30 de ani de dezechilibre. ● Aproape 50.000 de daune din RCA erau neplătite la finalul lui 2019. În 5.000 de dosare, firma de asigurare nu a motivat refuzul sau întârzierea ● Scenariul de criză din primării: reducerea veniturilor de la buget cu 20-25%, pe o perioadă de cel puțin trei luni. ● Izolarea la casă în București sau în cartierele de vile: cât te costă să stai departe de vecini.

Business reportFoto: Colaj foto

Ordonanța Militară 8: Pentru producătorii de cereale ruși, mumă, pentru cei români, ciumă. Producătorii interni par a fi principalele victime ale Ordonanței Militare 8, care interzice exportul de cereale, prețurile de pe piața autohtonă micșorându-se cu 10-15% în urma emiterii acesteia. Principalii câștigători ai Ordonanței par a fi producătorii ruși, care beneficiază deja de un preț cu 3 dolari pe tonă mai ridicat la producția exportată. Potrivit Reuters, prețul de export ale grâului rusesc a crescut în acestă săptămână cu 3 dolari pe tonă ca urmare a interzicerii exportului de către România, dar și a limitării exporturilor de către ceilalți doi mari producători din zona Mării Negre, Ucraina și Rusia. În România, situația este una contrară. N-a trecut nici măcar o săptămână de la Ordonanța Militară nr. 8/10 aprilie 2020 și prețurile la cereale au scăzut deja cu circa 10-15%, înregistrându-se o tendință accentuată de depreciere pentru următoarea perioadă, susține, într-un comunicat de presă, Asociația Producătorilor de Porumb din România, scrie profit.ro.

România are o şansă istorică să crească după 30 de ani de dezechilibre. Avem resurse interne, avem oameni, avem companii, avem experienţă, putem să ne revenim şi să creştem împreună. Putem să ieşim mai puternici după această criză. „România poate să transforme această criză într-o oportunitate de relansare a investiţiilor pu­bli­ce în zone cheie precum sistemul de sănătate, edu­caţie, infrastructură. Sistemul bancar dispune de resurse pentru a le susţine“, a spus Omer Tetik, CEO Banca Transilvania. El consideră că în aceste momente antre­pre­norii trebuie să ia în calcul şi impactul pe care alte in­dustrii sau sectoare de activitate îl pot avea în do­meniile care astăzi sunt pilonul economiei. „Fieca­re se gândeşte la busi­nessul lui, la sectorul lui, dar nu văd o discuţie unde să se facă legătura cu alte sectoare. Să se pună problema «Sectorul meu ce impact are asupra altora sau ce alte sec­toa­re au impact asupra domeniului în care activez eu?».“, potrivit Ziarului Financiar.

Aproape 50.000 de daune din RCA erau neplătite la finalul lui 2019. În 5.000 de dosare, firma de asigurare nu a motivat refuzul sau întârzierea. Societățile de asigurare care vând RCA au avizat, în ultimele trei luni ale anului trecut, aproape 99.000 de dosare de daună, peste 70% concentrate la marii jucători din domeniu: City Insurance și Euroins. În total, asigurătorii au plătit peste 239 de milioane de lei, însă la finalul perioadei de raportare aproape jumătate din dosare figurau ca neplătite. În cazul a peste 5.000 de dosare asigurătorii nu au adus niciun motiv pentru neplată, scrie Economica.net.

Scenariul de criză din primării: reducerea veniturilor de la buget cu 20-25%, pe o perioadă de cel puțin trei luni. Administrația publică locală reajustează bugetele, în contextul în care veniturile din cote defalcate pe impozit au înregistrat o scădere de 20-25%, iar gradul de colectare al taxelor locale a avut de suferit ca urmare a deciziei de prorogare a termenelor limită până la sfârșitul lunii iunie. Pentru a compensa golul de la venituri, primăriile marilor orașe reduc cheltuielile de la toate capitolele bugetare care să acopere o diminuare a veniturilor pentru cel puțin trei luni. În picioare rămân doar investițiile din fonduri europene. La Iași, diferența de alocări de la bugetul de stat (prin cote defalcate din impozitul pe venit) a fost de 20%, în vreme ce încasările din taxele locale au scăzut la jumătate, a declarat primarul municipiului, Mihai Chirica, potrivit Cursdeguvernare.ro

Izolarea la casă în București sau în cartierele de vile: cât te costă să stai departe de vecini. Dacă te bate gândul să cumperi ori să închiriezi o casă la curte/ vilă în București sau în zonele limitrofe, pentru o distanțare mai mare în această perioadă de izolare, din cauza pandemiei de COVID-19, află că trebuie să dispui de un buget de minimum 65.000 euro pentru achiziție și cel puțin 700 euro/lună pentru închiriere, conform anunțurilor postate pe site-urile de specialitate, precum Imobiliare.ro. Dar, pentru o zonă bună și o casă nouă, cu o curte de minimum 300 mp, prețurile pornesc de la 130.000 euro și 1.000 euro/lună la închiriere. "O casă cu grădină proprie este o variantă mult mai bună pentru izolare, decât un apartament la bloc, cu siguranță pentru toate familiile, dar mai ales pentru cele care au copii și animale de companie. Decizia de a cumpăra o locuință nu trebuie să fie însă luată subiect, într-un moment extraordinar cum este acesta, ci pe îndelete, ținând cont de toate criteriile de selecție - apropiere de școli, grădinițe, loc de muncă - pentru că această izolare nu va ține la nesfârșit. Pe termen scurt este mai viabilă varianta închirierii unei case cu teren mai mare. Din păcate, astfel de oferte sunt destul de puține", spune Maria Neda, autorul unui ghid imobiliar, potrivit Wall-Street.ro.