DOCUMENT

ANAF va avea un Registru pentru identificarea rapidă a persoanelor fizice și firmelor care controlează conturi bancare indentificate prin IBAN (proiect)

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2020, 10:42 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
România trebuie să transpună o directivă pe zona combaterii spălării banilor, așa că Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect în acest sens. Practic, se asigură înființarea Registrului central electronic, care permite identificarea, în timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care dețin sau controlează conturi de plăți și conturi bancare identificate prin IBAN.

Reamintim că în februarie: Comisia Europeană a îndemnat România și alte 7 state membre să transpună cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor


Înființarea Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare identificate prin IBAN se realizează prin modificarea și completarea Codului de prodedură fiscală.

Astfel, se propune organizarea și operaționalizarea la nivelul ANAF a Registrului central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN, reglementându-se totodată, categoriile de informații ce pot fi accesibile prin intermediul acestuia, precum și modalitatea și condițiile de accesare a acestuia.

Conform notei de fundamentare, acest acces poate contribui la combaterea utilizării abuzive a entităților corporative și a altor entități juridice și a construcțiilor juridice în scopul spălării banilor sau al finanțării terorismului atât prin acordarea de sprijin la investigații, cât și prin efectele asupra reputației, dat fiind faptul că oricine ar putea participa la tranzacții ar cunoaște identitatea beneficiarilor reali.

De asemenea, spune documentul, facilitează punerea la dispoziție în timp util și eficient a informațiilor pentru instituțiile financiare, precum și pentru autorități, inclusiv autorități din țări terțe, implicate în combaterea unor astfel de infracțiuni. Accesul la informațiile respective ar ajuta, de asemenea, investigațiile privind spălarea banilor, infracțiuni principale asociate și finanțarea terorismului.

Proiectul de act normativ reglementează situațiile referitoare la aplicarea măsurilor suplimentare de cunoaștere a clientelei de către entitățile raportoare, în cazul relațiilor de afaceri sau tranzacțiilor care implică țări terțe cu grad înalt de risc.

Monedele virtualeConform notei de fundamentare, întrucât apariția monedelor virtuale constituie un fenomen relativ recent, cele mai multe state membre ale Uniunii Europene (asemenea majorității statelor lumii) nu dispun de legislație specifică în domeniu, care să reglementeze monedele virtuale.

Directiva (UE) 2018/843 definește monedele virtuale drept „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic”.

Aceeași directivă, într-un considerent al preambulului, expune funcțiile/utilizările monedelor virtuale, respectiv: alături de cea de mijloc de plată, mijloc de schimb, de investiție, produs de stocare a valorii sau pentru utilizare în cazinouri online.

Din aceste motive, proiectul de act normativ introduce noi concepte și definiții pentru moneda virtuală și furnizor de portofel digital și extinde sfera entităților raportoare prin introducerea următoarelor noi categorii:

-furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare
-furnizorii de portofele digitale.

Totodată, sunt incluse în sfera entităților raportoare:

- persoanele care comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul de opere de artă, inclusiv atunci când această activitate este desfășurată de galerii de artă și case de licitații, în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele este de 10 000 EUR sau mai mult;

- persoanele care depozitează sau comercializează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul cu opere de artă, atunci când această activitate este desfășurată de zone economice libere, în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele este de 10.000 euro sau mai mult.”

Proiectul de ordonanță de urgență propune și unele intervenții asupra Legii nr. 129/2019 în vederea asigurării unei transpuneri cât mai corecte a Directivei (UE) 2015/849.

Astfel, se propune completarea regimului de reglementare și supraveghere al emitenților de monedă electronică și prestatorilor de servicii de plată autorizați în alte state membre care desfășoară activitate pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire sub altă formă decât prin intermediul unei sucursale, în sensul impunerii stabilirii unui punct unic de contact, responsabil cu asigurarea respectării cerințelor legale în materie de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru activitatea derulată de toţi agenţii/distribuitorii acestora din respectivul stat membru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6297 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  Secretul bancar (Joi, 16 aprilie 2020, 11:48)

  gebica [utilizator]

  devine iluzoriu, așa că băncile se vor confrunta cu retrageri masive. Se va reveni la stocarea de numerar „la saltea”, cu dezechilibre uriașe în activitatea băncilor și al emisiilor de bancnote, inflație etc., precum și costuri pe măsură ale acestei ambiții nechibzute ale noului stat polițienesc de a deține control total asupra populației.
  • -1 (7 voturi)    
   Ușurel cu banii la saltea. (Joi, 16 aprilie 2020, 17:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   Sunt copilării să spui că vei ține banii la saltea.Te duci cu geamantanul să faci plăți?Dacă mai ține COVID ,îți va cere să demonstrezi că banii au fost dezinfectați și nu cred că ai salteaua dotată cu așa ceva.Dacă fugi de evidență înseamnă că faci ceva ilegal-prostituție,trafic de droguri,persoane,arme,acțiuni teroriste,.etc.Dacă poți justifica banii din cont,nu ai nici-o problemă.Ai dreptul să câștigi oricât și să-ți folosești cum vrei banii.Exceptând situațiile enumerate.
   • +4 (4 voturi)    
    In urma cu cateva luni (Vineri, 17 aprilie 2020, 3:03)

    TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Darius Valcov a postat fisa medicala (confidentiala) a unei persoane pe care a numit-o "sandilau". A fost sanctionat pana in acest moment acest "derapat" ?

    Sa zicem ca nu vreau sa isi bage unii nasul (ca sa ma exprim politicos) in ceea ce fac. Stiti cum e in .ro, corb la corb nu-si scoate ochii, o mana spala pe alta, in institutii sant angajate pe viata tot felul de dinastii din astea dezgustatoare formate din matusii, fii, fiice, unchi, morti, secretare, amante, curve etc.

    Ce faci daca astia au acces la datele tale toti "astia" gen nicolicea sau soferul lui voicu (toti cu litere mici). Se monitorizeaza accesul ilegal al celor din institutie (functionari) sau al celor din afara (hackeri) ? Care e pedeapsa in acest caz? Se fac publice scurgerile de informatii din institutiile statului? Sau doar privatii sant fraierii care trebuie sa anunte?

    E usor sa zici ca te ascunzi doar daca faci bani din prostitutie sau terorism. Daca te ocupi cu astea, cum tii banii e cea mai mica problema, probabil. Au cum sa te infunde in caz de prostitutie, iar in caz de terorism, cred ca trebuie sa te feresti ca sistemul sa nu neutralizeze "amenintarea". Iti garantez ca din 100.000 de persoane care nu vor sa aiba totul la vedere. maxim 1 (una!) se ocupa cu terorism, daca s-o ocupa si aia...
 • +4 (4 voturi)    
  Super! (Vineri, 17 aprilie 2020, 9:07)

  Anges [utilizator]

  Acum orice analfabet indolent de la ANAF care n-a fost in stare sa-mi aloce plata dintr-un cont in altul poate sa-mi blocheze conturile pana ma duc eu la el sa fac cerere scrisa de compensare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by