Articol actualizat

IMM-urile ar trebui să poată începe să aplice pentru creditele cu dobândă subvenționată. Pașii pe care trebuie să-i parcurgă/ Aplicația se blochează/ Un oficial spune că a fost un atac informatic

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 17 aprilie 2020, 10:00 Economie | Finanţe & Bănci


Credite cu dobanda subventionata pentru IMM-uri
Foto: Pixabay
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a deschis aplicatia Programului IMM INVEST Romania. Este vorba de liniile de credit cu dobândă subvenționată pentru investiții și capital de lucru.

Pașii pe care trebuie să-i parcurgă IMM-urile pentru a obține finanțarea


• IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro;

• Completeaza online datele de identificare, ataseaza declaratia IMM in format pdf;

• Solicita unul sau mai multe credite/ linii de credit;

• Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;

• FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de potentialul beneficiar;

• FNGCIMM pune on line la dispozitia institutiei de credit selectate, documentele inregistrate de IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;

• Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;

• Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

Ce spune schema


Un beneficiar poate lua unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele aferente creditului garantat.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei.

În ceea ce privește liniile pentru capital de lucru, valoarea maximă e de 5 milioane lei. Pentru investiții e de 10 milioane lei.

ATENȚIE: Aceste credite se dau în limita a uneia dintre următoarele condiții, care reprezintă valoarea cea mai mare dintre:

• dublul sumei reprezentând cheltuieli salariale, inclusiv contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii înregistrate la nivelul anului 2019, iar cuantumul maxi nu poate depăși suma estimată pentru primii 2 ani de activitate
• 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuală de venit în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente, conform Declarației Unice pe 2019
• o valoare care să rezulte din nevoile sale de lichidități, unde pot fi incluse atât costuri pentru capital de lucru, cât și cele cu investiții, cu condițiția prezentării unor documente justificative. În această situație, cuantumul împrumutului nu poate depăși nevoile de lichidități de la momentul acordării pentru următoarele 18 luni

Pentru întreprinderile mici – microîntreprinderi, garantare de 90%


Acestea pot lua unul sau mai multe credit/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat în procent de maximum 90% din credit, în valoare maximă de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

La fel, aceste credite se dau în limita a uneia dintre condiții prezentate mai sus la "ATENȚIE". Prevederea e similară.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate care pot fi acordate unui beneficiar nu poate depăși 10 milioane lei.

Pentru creditele privind capitalul de lucru, Ministerul Finanțelor subvenționează dobânzile. Aceasta se face până la 31 decembrie 2020. Subvenționarea dobânzii se aprobă anual printr-un act normativ pentru anul 2020 și pentru următorii 2 ani în condițiile în care creșterea economică estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză se situează sub nivelul creșterii economice pentru 2020.

Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții și de 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. Cele pentru capital de lucru pot fi prelungite cu 36 de luni, dar în ultimul an de prelungire să fie rambursate.

Pentru a beneficia, este nevoie de îndeplinirea cumulativă a mai multor condiții.Printre ele, să nu figureze cu credite retante, inclusiv finanțările de tip leasing, în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019, nu se află în interdicție de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019.

Vor trebui să prezinte instituției de credit garanții colaterale care, în cazul creditelor de investiții, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării. Pentru linii de credit privind capitalul de lucru pot fi incluse în structura de garanții ipoteca legală mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la instituția de credit, impreună cu garanția de stat.

Vor trebui să depună un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la intrarea în vigoare a ordonanței, până la 31 decembrie 2020.

Cine nu poate beneficia


Firmele din domeniile: jocuri de noroc, comercializare armament, tutun, alcool, preparate stupefiante și psihotrope, activități de investigare și protecție.

Plafonul maxim de garantare aferent măsurilor este de 15 miliarde lei, echivalent în lei al sumei de aproximativ 3,1 miliarde euro. Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maxim 40.000 beneficiari.

Ajutor de stat sub formă de grant pentru plata comisioanelor


IMM-urile care au contractat creditele menționate mai sus, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate și a dobânzilor aferente creditelor, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.

Pentru agricultură, piscicultură și acvacultură sunt câteva condiții. Printre ele:

• Ajutorul nu depășește 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole. Toate sumele utilizate trebuie să fie brute, înaintea deducerii impozitelor și a altor taxe.
• Cuantumul ajutorului acordat celor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu trebuie stabilit pe baza prețului sau al cantităților introduse pe piață.

Câteva precizări făcute de directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, în sesiunea video de vineri

 • Ai nevoie de 3 elemente. Un bulentin, codul unic de înregistrare și îți downloadezi, cu un singur click de pe aplicație, fișa IMM, declarația IMM. Acolo avem 3 variante. Marea majoritate a întreprinzătorilor cunosc această declarație. Este ca un pașaport al întreprinzătorului în UE.
• Pot apela toate IMM-urile, nu doar cele afectate de criză.
• În 24 de ori după înscrierea în aplicație vor primi un răspuns de eligibilitate din punct de vedere al clasificării.
• Apoi aplicația transmite dosarul către finanțatorul ales.
• Sunt 22 de bănci care s-au înscris în acest program.
 • Acolo unde aveți un cont deschis, banca știe foarte bine solvabilitatea dumneavoastră și merge mai bine.
 • Aplicația permite alegerea unui singur finanțator. Dacă acel finanțator respinge cererea de creditare, întreprinzătorul mai are încă două șanse să aleagă o altă bancă. Dacă și cea de-a treia bancă respinge, nu mai poate intra în program.
 • Noi sperăm ca în cinci zile banca să transmită răspunsul, așa cum scrie în convenție
 • Întreprinzătorii, dacă nu au bilanțurile depuse, se în considerare ultima bilanț depus, adică 2018.
 • Vă rugăm, așa cum am spus, nu putem face 150 cereri pe secundă
 • Firmele în insolvență nu pot aplica pentru
 • Din capitalul de lucru se pot achita facturi mai vechi, de dinainte de starea de urgență
 • M-a anunțat STS, a fost un atac.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5709 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  NU FUNCTIONEAZA (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:10)

  Stefanescu Cristian [anonim]

  si ca de obicei nu functioneaza nici site-ul si telefoanele inchise la fngcimm
  alta schema de galocare a banilor la baietii destepti
 • +4 (4 voturi)    
  Nu functioneaza (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:15)

  Radu Simionescu [anonim]

  Site-ul nu functioneaza de la ora 10.00. Am dat refresh continuu in ultimile 15 minute si nimic.
  Sa ne asteptam la un nou minimis? unde nu a functionat 15 min si dupa aceea s-a publicat o lista cu cei intrati la finantare?!
 • +4 (4 voturi)    
  yeah, right (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:18)

  Nevermind [utilizator]

  Site-ul e blocat, scumpilor.
  Astept o dezmintire stil anaf cand toata lumea stia si vedea ca nu le merge site-ul si ei comunicau oficial ca nu e adevarat.
 • +1 (1 vot)    
  nu functioneaza ca de obicei (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:28)

  laura222 [utilizator]

  Din nou e cu dedicatie
 • +1 (1 vot)    
  Așa nu (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:30)

  Marian Barsan [anonim]

  Când nu se vrea, nu se poate! O noua inepție marca statul roman împotriva romanilor.
 • +1 (1 vot)    
  Site-ul nu s-a blocat (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:40)

  neagoe [utilizator]

  Interfata principala este pentru prosti. Cand va reporni, gata fondurile.
  In spate merge, se completeaza la greu cererile de finantare. Mafia PSD-PNL este la manete.
 • +2 (2 voturi)    
  Site-ul nu se incarca (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:46)

  Cristian Curus [anonim]

  Nu stiu cum sunt 150 de cereri pe secunda... dar la 10:00:01 aveam site-ul deschis cu formularul de crearea a contului completat... Un submit mai tarziu o eroare si o pagina gri... Nu se incarca nimic!
 • +1 (1 vot)    
  imm credit (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:19)

  EmanuelWeb [anonim]

  nimic nou sub soare, un alt guvern maxim de incopetent. Traiasca mizeria si prostia !
 • +1 (1 vot)    
  nu functioneaza (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:20)

  ViorelT [utilizator]

  Nu functioneaza inscrierea pe https://www.imminvest.ro/. Adica e teapa
 • +1 (1 vot)    
  Da, da , da merge de rupe (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:22)

  MihaiConstantin [utilizator]

  Normal ca nu merge nici un site , dar asta deja numai mira pe nimeni. Ce ma mira totusi pe mine este de ce jurnalisti publica aberatiile astea gen " site-ul merge greu caci sunt 150 de inregistrari pe secunda " si nu ii roaga pe cei de la Fondul de garantare sa termine cu gargara asta ieftina. Sa-i intrebe cu subiect si predicat de ce numai merge nimic fix de la 9.58 adica cu 2 minute inainte de inscriere. Si daca cumva hai sa spun ipotetic vor exista cativa care au reusit , cum au reusit acele persoane , dar noi astia normali cam intuim cum :))))
  • +1 (1 vot)    
   150 bullshituri pe secunda (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:39)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MihaiConstantin

   De la bugetari pentru noi.
   Un amarat de magazinas online sta mai bine de bfriday, nici nu mai zic de cei medii/mari. Si nu au resursele unui stat sau un sts in spate.
 • +1 (1 vot)    
  Plafonul s-a terminat (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:49)

  adrianc9 [utilizator]

  Am sunat la banca. Mi-au spus ca au primit pana acum cateva mii de cereri si ca si-ar fi atins plafonul pus la dispozitie. Sunt curios ale cui firme au putut completa si cand si restul, nu.
  Dar asta in Romania este "business as usual"
 • +1 (1 vot)    
  este pentru smecheri (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:54)

  genica [utilizator]

  Acest program este pentru smecheri, de la PSD, PNL, USR, UDMR. Cert este ca nu e pentru fraieri. Programul este un altfel de Bancorex. Cei care sunt ”speciali” se inregistreaza deja in spatele site-ului, vor lua credite si linii de finantare cu 80% și 90% garantii din partea statului roman, le for folosi și, ce sa vezi, nu o sa mai poate sa le dea inapoi. Drept pentru care statul roman va plati creditele. Nu va suna cunoscut?!
  Niste mafioti, cu toii!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by