​Atacul cibernetic este doar o suspiciune care se bazează pe faptul că pe site-ul dedicat liniilor de credite cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri a avut 397.000 de accesări, reiese din declarațiile lui Dumitru Nancu, director general FNGCIMM. Deși la deschiderea evenimentului de dimineață a declarat: “Am anunțat STS, a fost un atac.”, în cadrul unei conferințe susținută prin Zoom a spus că "Nu ne-a anunțat cineva de la STS că este atac"

Dumitru Nancu, director general FNGCIMMFoto: Hotnews

Dumitru Nancu, într-o conferință susținută prin Zoom:

  • Aplicația a fost blocată exact la momentul deschiderii.
  • Numărul de solicitari a fost 397.000 de accesări pe minut.
  • Volumul de trafic a blocat site-urile IMM invest și FNGCIMM
  • La ora 10 a căzut site-ul și niciun IMM nu s-a înregistrat.
  • Apel către mediul de afaceri: Nu s-a înscris nimeni
  • Facem demersurile ca aplicația să fie gestionată către STS
  • Înregistrarile vor începe într-un timp rezonabil pe care îl vom comunica
  • Sperăm cel târziu până marți site-ul să fie funcțional.
  • Acest site lucrează ca un registru. A fost testare mare. Nu are impact bugetar.
  • Despre atacul cibernetic: Nu putem să vă spunem din ce țară au fost făcute
  • Probabil nu am comunicat că acesta este un registru unic electronic.
  • Sunt suspiciuni de atac cibernetic.
  • Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat. Au fost testere de 2 milioane în 3 ore.
  • Chiar dacă erau făcute cererile astăzi, bancile începeau să lucreze de marți

  • Organele statului fac cercetări și fiți siguri, cei care au greșit vor răspunde. Au fost 397.000 accesări pe minut.
  • În momentul în care făceam deschiderea eram cu specialiștii mei pe căști și cei care gestionau, că eu eram în birou, mi-au spus: Domnule, am sunat și la STS și avem aceste grafice.
  • Nu ne-a anunțat cineva de la STS că este atac.
  • Avem aceste date pe care le-am pus la dispoziție. Poate a fost ceva tehnic.
  • IT-știi care erau în sala de la etajul 1 m-au anunat pe cască că au luat legătura cu STS și avem niște grafice.

Inițial, în cadrul unui eveniment de dimineață, el a spus că site-ul este blocat pentru că sunt 150 de cereri pe secundă. Ceva mai târziu a revenit și a spus: “Am anunțat STS, a fost un atac.

Vedeți de la 1:04:20

Reamintim că în această dimineață, de la ora 10:00, ar fi trebuit ca firmele să se înscrie în vederea accesării creditelor cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri.

Ce spune un comunicat al Fondului de Garantare:

Vineri la ora 10.00, portalul www.imminvest.ro a fost deschis pentru înscrierea potențialilor beneficiari ai programului IMM Invest România. Portalul a început să fie accesat încă de la ora 5.30, a înregistrat o creștere graduală a numărului de utilizatori în jurul orei 8.30 (2.785 utilizatori) și așa cum se poate observă pe cele două grafice de mai jos, la ora locală 10.00 - ora deschiderii oficiale a aplicației, a avut loc o creștere bruscă a numărului de solicitări, care a atins un număr de 397.000 de accesări/minut, provenite din 132.000 de conexiuni.

Acest volum de trafic a blocat comunicarea dintre portal si beneficiari. Mai mult decat atat, printr-o stranie “coincidenta”, ambele site-uri, www.fngcimm.ro si www.imminvest.ro, s-au blocat in acelasi moment, cu toate ca sunt gazduite in locatii distincte, de catre provideri diferiti.

Dezvoltarea aplicatiei si testarile acesteia, au fost facute dupa cele mai inalte standarde de performanta. Pentru a intelege experienta utilizatorului, aplicatia a fost testata timp de 2 saptamani de catre salariatii FNGCIMM, care au creeat peste 1.700 de conturi de test. De asemenea, aplicatia a fost expusa unei perioade de testare publica, care s-a desfasurat pe parcursul a 14 zile, timp in care peste 1.650 de potentiali beneficiari ai programului, s-au inscris in regim de testare. La finalul perioadei de proba, au fost efectuate teste de incarcare in conditiile unui trafic de 3 milioane de utilizatori intru-un interval de doua ore.

Cu toate acestea, in dimineata acestei zile, nici macar un singur beneficiar nu a putut sa se inregistreze, mai mult ambele site-uri care deserveau programul, asa cum am mentionat anterior, au fost blocate. Aceste elemente ne ridica suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat, iar in acest sens organele abilitate au fost sesizate.

”Echipa FNGCIMM ii asigura pe toti antreprenorii, ca in cel mai scurt timp procesul de inscriere va fi reluat in parametri optimi, urmand ca toata procedura de inregistrare sa fie reluata, pas cu pas de la 0.

Toti beneficiarii vor beneficia de sanse egale de a se inscrie in program si subliniem ca principiul de inscriere in program NU este primul venit, primul servit. Aplicatia va ramane deschisa pana la sfarsitul acestui an, plafonul alocat fiind de 15 miliarde de lei.

Momentul reluarii deschiderii aplicatiei va fi anuntat din timp, pe site-ul www.fngcimm.ro, www.imminvest.ro si anuntat public printr-un comunicat de presa.”, transmit oficialii FNGCIMM.

Ei mai reamintesc ca acesta platforma este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statut de IMM, dar nu reprezinta acordul de finantare. Dupa inregistrare, aplicantul este directionat la banca selectata, finantatorul va face analiza solvabilitatii. Dupa analiza bancii, documentatia se retransmite la fond pentru a garantarea creditului.

Citește și:

Site-ul pentru credite cu dobândă subvenționată nu funcționează. Nancu spune că e atac informatic. Florin Cîțu are suspiciuni despre cine e în spate