Asta va face ca doar o parte dintre cei care au devenit someri sa isi mai gaseasca un loc de munca, existand riscul marginalizarii sociale si economice a celorlalti. Astfel de evolutii vor duce, probabil, la grabirea momentului introducerii de catre unele tari a venitului universal garantat, menit sa asigure o viata la minimul decentei pentru cei care nu isi vor mai gasi locul in noua economie.
Companiile vor mai realiza un lucru: lanturile de furnizare (supply chain) vor trebui sa devina mai flexibile, platind si costul aferent. Operarea cu stocuri zero (just in time delivery) s-a putea sa isi piarda din atractivitate in conditiile in care, in cazul unor socuri precum cel cu care ne confruntam acum, devin un punct slab important. Managementul prost al unei pandemii de catre un stat-veriga a lantului de productie poate pune pe butuci sectoare industriale din alte tari, independent de calitatea reactiei acestora la criza.
In acest context, ma astept la o regandire a echilibrului cost-flexibilizare, prin care o crestere a costurilor de dragul flexibilizarii ar putea fi considerata acceptabila. Nu ce este mai ieftin va castiga prioritate, ci ce este mai predictibil, mai usor de controlat si chiar mai apropiat geografic. Deja observam planuri de delocalizare din China catre alte zone si e probabil ca firme europene sa fie tentate sa revina in Europa. Globalizarea ar putea fi inlocuita, cel putin partial, de regionalizare. O astfel de tendinta ar putea fi incurajata de micsorarea dependentei de resursa umana si, deci, de costul scazut al acesteia oferit de tarile emergente. Europa de Est poate fi un beneficiar al acestor relocalizari, dar criterii de selectie nu mai au cum sa fie doar costul fortei de munca, din ce in ce mai ridicat, ci si calitatea infrastructurii si a resursei umane.
Repornirea economiilor, oricat de stringenta, va presupune sincope si ezitari, asta cu atat mai mult cu cat noi valuri epidemice vor mai aparea pana la imunizarea majoritara a populatiei si/sau aparitia unui vaccin. Astfel, studiile arata ca situatia cu care ne vom confrunta in urmatoarele luni va fi mai degraba a unei convietuiri cu virusul SARS-COV-2 si nicidecum disparitia lui. Asta va presupune continuarea practicarii distantarii sociale, dar cu masura, astfel incat sa continue o imunizare graduala, administrabila, a populatiei. Asta ar putea face ca tocmai in tarile in care contagiunea a fost in aceasta perioada limitata, sansele izbucnirii unui al doilea val major sa fie mai mari.
Care vor fi tarile cele mai pregatite sa restarteze activitatea? Cele care nu doar ca vor avea sisteme de detectare si tratament solide, dar si capacitatea de a sustine financiar cu sume consistente o astfel de relansare. Un titlu din Bloomberg cred ca spune totul in acest sens: "Germania va fi un castigator al epocii post-coronavirus. Guvernele cu politici fiscale solide vor fi capabile sa pompeze bani in companiile lor, fara sa fie limitate de regulile privind ajutorul de stat."
In acest context, de exemplu, Romania, intrata in criza cu un deficit bugetar de 4%, cel mai mare din UE, ca urmare a experimentelor economice nefundamentate facute in trecut, va fi intr-o pozitie slaba de sprijinire a propriilor companii. Apelurile mediului de afaceri pentru pachete financiare de 15% din PIB nu au nicio legatura cu realitatea, pentru simplul motiv ca nu au cum sa fie finantate la preturi rezonabile. Iar gradul de indatorare externa scazut al Romaniei devine irelevant atunci cand datoria va trebui achitata din cel mai mic buget raportat la PIB din UE.
De altfel, toate tarile care au fost surprinse de aceasta criza cu pozitii fiscale subrede sau grade de indatorare ridicata se indreapta acum masiv spre institutiile financiare internationale. Astfel, Economistul Sef al FMI anunta de curand ca 100 din cele 189 de tari contributoare la FMI au solicitat pachete de asistenta financiara, care sa le permita sa treaca peste socul economic. Asta face ca fondurile in valoare de 1.000 de miliarde de dolari sa trebuiasca sa fie suplimentate pentru a face fata cererilor.
Dar demararea economiilor nu va depinde doar de guverne sau de pachetele de asistenta externa. Bancile centrale vor avea un rol important de jucat. Politicile de tip "tiparire de bani" sunt importante, dar nu vor putea fi aplicate pe termen nedefinit. Dobanzile sunt deja scazute, asa ca o scadere suplimentara a lor nu va aduce noi beneficii. Ceea ce am putea vedea va fi o devalorizare competitiva a valutelor, care sa faca exporturile mai competitive si sa sprijine restartarea lor.
In acest context, tari precum Romania ar trebui sa isi doreasca o moneda nationala mai slaba si sa renunte la obsesia populara, si mai ales institutionala, legata de deprecierea monedei nationale.
Noroc, mare noroc ca si FMI va interveni, UE nu mai vorbesc, dar si bancile, toate care sunt sub stele si vor pompa sange in economie. Pacat ca sangele e cam slab, ca na dobanzile sunt scazute, ca altfel e atunci cand bagi sange albastru. Se simte in buzunarul creditorului. Profitul trebuie sa ramana sfant. Debitorii carr nu inteleg vor fi, vedem cum.
Dar, asa cum ma uitam in globul de cristal ala bun, ochiul nu globul, vazui ca Craciun stie ce zice, va face ce trebuie si aleluia va deveni primul cyborg, sef peste un fond de pensii alimentat de robotii din noile sweatshopuri planetare. Iar noi, cei care nu vom purta costume de astronaut, ne vom muta in pesteri sa le facem zile fripte liliecilor. Hai, fara speranta da? Si retineti ca pe timp de molima, trebuie lasati banii aia in fonduri, ca bondurile pt roboti au nevoie de pe acum de fiecare banut. Cum naiba altfel construim imperiul masinii de maine?
Este evident, dupa parerea mea, ca piata va fi diferita si drept urmare patronii ar trebui sa se gandeasca daca aceasta noua piata va cere scgimbari de produse, servicii.
O agentie de rating mentiona ca in ceea ce priveste romania consumul, investitiile si exporturile se vor reduce cel putin in cursul anului 2020, iar asteptarea pentru 2021 este iarasi modesta. Economia globala nu se va recupera total pana in 2021 - IMF - deci despre ce vorbim???
Daca piata interna se va micsora si exporturile se vor reduce chiar asa de usor o sa ma gandesc sa investesc in robotizare, automatizare??? Mi-am definit produsele/serviciile adaptate la noile conditii din piata??? Daca DA, atunci probabil ca voi da afara, nu somaj tehnic, si cu siguranta in urmatoarea perioada incet incep sa imi regandesc businessul...
Ideea ca piata se va ingusta asta va fi ideea dominanta pentru urmatorul an, cel putin, si ca manager voi face ce este necesar pentru a ma adapta la moile conditii o regandire a business-ului.
Sa ne aducem aminte ce succes formidabil a avut DACIA DUSTER in Europa, imediat dupa criza. Sa ne aducem aminte ca FIAT a iesit cu FIAT-ul 500 pe care l-a scos rapid pe piata adaptandu-se la ceea ce cerea piata Ambii producatori auto au avut mare succes pe piata aflata in schimbare.
Pe de alta parte am auzit manageri spunand ca un angajat lucreaza mai bine de acasa si deci teleworking va fi in crestere - acolo unde se poate.
Deci schimbarile tehnologice nu cred ca o sa fie atat de mari cat schimbarile de comportament pe piata se vor modifica pentru cel putin 2 ani de zile.
Sunt meserii pe care le vad disparute in curand:- 3- 5 ancum ar fi cele de contabilii. avocatii/juristii, casierii pentru ca vor fi inlocuiti de masini astfel incat numarul acestor prestatori de servicii va fi semnificativ redus/
Timpul nu poate sa fie grabit.