Revizuirea perspectivei reflectă agravarea substanțială a finanțelor publice din România pe termen scurt, deoarece focarul și răspândirea pandemiei COVID-19 înrăutățesc o poziție fiscală deja deteriorată. Combinația dintre contracția economică severă și creșterea cheltuielilor publice va determina o creștere semnificativă a deficitului public și a datoriei publice în 2020. Deși Fitch se așteaptă ca economia să se redreseze în 2021, incertitudinile cu privire la durata pandemiei, combinată cu managementul fiscal slab al ultimilor ani, creează provocări semnificative în consolidarea finanțelor publice pe termen mediu, arată Raportul.

Fitch RatingsFoto: www.solvencyiiwire.com

Prognozăm ca deficitul fiscal să urce la 8% din PIB în 2020, reflectând o scădere a veniturilor, deoarece majoritatea sectoarelor economice au fost afectate, iar pe partea de cheltuieli acestea vor fi în creștere.

România nu a reușit să profite de condițiile macroeconomice favorabile din ultimii ani pentru a-și îmbunătăți deficitul structural. Cel fiscal a atins 4,6% din PIB în 2019 (cel mai mare din UE), iar guvernul și-a revizuit ținta pentru 2020 la 6,7% din PIB (de la 3,6% inițial), în urma introducerii diverselor măsuri de sprijin, care includ cheltuieli mai mari pentru asistență medicală, diverse măsuri destinate companiilor și lucrătorilor afectați, dar și o creștere a garanțiilor de stat oferite.

Aceste măsuri reprezintă 3% din PIB (sub nivelul pachetelor altor țări din regiune), mai arată autorii raportului.

Fitch se așteaptă ca deficitul să se reducă în 2021 până la 4,2% din PIB, determinat în parte de o redresare a activității economice. ”Previziunea noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va reacționa prin reducerea sau anularea creșterii cu 40% a pensiilor publice prevăzute a avea loc în septembrie a acestui an și va limita creșterile salariale viitoare. Cu toate acestea, un context politic complicat ar putea împiedica astfel de planuri și ar duce la deteriorarea mai puternică a deficitului”, mai spune raprtul.

Proiectiile noastre arată că rata datoriei a crescut brusc la aproape 45% din PIB în 2020, de la 35,2% în 2019. Deși aceasta ar fi în continuare sub mediana proiectată de 50%, acest nivel ar fi cel mai mare din 1995 încoace.

Fitch prognozează că economia se va contracta cu 5,9% în 2020, de la o creștere de 4,1% în 2019 și se așteaptă la o contracție accentuată a consumului, investițiilor și exporturilor, deoarece cererea globală se prăbușește și activitatea economică internă suferă de măsuri de blocaj.

”Ne așteptăm ca rata șomajului să crească la 8% în 2020 (cel mai mare ritm de creștere anuală) de la un nivel record de 3,9% în 2019, ceea ce reflectă parțial impactul limitat al măsurilor guvernamentale pentru a compensa șocul economic. Potrivit datelor Ministerului Muncii, companiile au depus cereri de șomaj temporar pentru aproximativ 560.000 de lucrători până la jumătatea lunii aprilie.

Previzionăm ca economia să se extindă cu peste 5% în 2021, determinată de o creștere puternică a exporturilor de produse și servicii, de o creștere a investițiilor (publice și private) și de o redresare a consumului.

Fitch se mai așteaptă ca PIB-ul pe cap de locuitor să scadă în 2020 înainte de a crește apoi (în ritm modest, însă) în 2021.