Revizuirea perspectivei reflectă agravarea substanțială a finanțelor publice din România pe termen scurt, deoarece focarul și răspândirea pandemiei COVID-19 înrăutățesc o poziție fiscală deja deteriorată. Combinația dintre contracția economică severă și creșterea cheltuielilor publice va determina o creștere semnificativă a deficitului public și a datoriei publice în 2020. Deși Fitch se așteaptă ca economia să se redreseze în 2021, incertitudinile cu privire la durata pandemiei, combinată cu managementul fiscal slab al ultimilor ani, creează provocări semnificative în consolidarea finanțelor publice pe termen mediu, arată Raportul.
Prognozăm ca deficitul fiscal să urce la 8% din PIB în 2020, reflectând o scădere a veniturilor, deoarece majoritatea sectoarelor economice au fost afectate, iar pe partea de cheltuieli acestea vor fi în creștere.
România nu a reușit să profite de condițiile macroeconomice favorabile din ultimii ani pentru a-și îmbunătăți deficitul structural. Cel fiscal a atins 4,6% din PIB în 2019 (cel mai mare din UE), iar guvernul și-a revizuit ținta pentru 2020 la 6,7% din PIB (de la 3,6% inițial), în urma introducerii diverselor măsuri de sprijin, care includ cheltuieli mai mari pentru asistență medicală, diverse măsuri destinate companiilor și lucrătorilor afectați, dar și o creștere a garanțiilor de stat oferite.
Aceste măsuri reprezintă 3% din PIB (sub nivelul pachetelor altor țări din regiune), mai arată autorii raportului.
Fitch se așteaptă ca deficitul să se reducă în 2021 până la 4,2% din PIB, determinat în parte de o redresare a activității economice. ”Previziunea noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va reacționa prin reducerea sau anularea creșterii cu 40% a pensiilor publice prevăzute a avea loc în septembrie a acestui an și va limita creșterile salariale viitoare. Cu toate acestea, un context politic complicat ar putea împiedica astfel de planuri și ar duce la deteriorarea mai puternică a deficitului”, mai spune raprtul.
Proiectiile noastre arată că rata datoriei a crescut brusc la aproape 45% din PIB în 2020, de la 35,2% în 2019. Deși aceasta ar fi în continuare sub mediana proiectată de 50%, acest nivel ar fi cel mai mare din 1995 încoace.
Fitch prognozează că economia se va contracta cu 5,9% în 2020, de la o creștere de 4,1% în 2019 și se așteaptă la o contracție accentuată a consumului, investițiilor și exporturilor, deoarece cererea globală se prăbușește și activitatea economică internă suferă de măsuri de blocaj.
”Ne așteptăm ca rata șomajului să crească la 8% în 2020 (cel mai mare ritm de creștere anuală) de la un nivel record de 3,9% în 2019, ceea ce reflectă parțial impactul limitat al măsurilor guvernamentale pentru a compensa șocul economic. Potrivit datelor Ministerului Muncii, companiile au depus cereri de șomaj temporar pentru aproximativ 560.000 de lucrători până la jumătatea lunii aprilie.
Previzionăm ca economia să se extindă cu peste 5% în 2021, determinată de o creștere puternică a exporturilor de produse și servicii, de o creștere a investițiilor (publice și private) și de o redresare a consumului.
Fitch se mai așteaptă ca PIB-ul pe cap de locuitor să scadă în 2020 înainte de a crește apoi (în ritm modest, însă) în 2021.
Romania de unde isi finanteaza deficitul? Ca-ti place sau nu, asta este realitatea.
Sigur poti sa deschizi fereastra si sa arunci banii - helicopter money - dar cred ca acum nu este timpul sa aruncam creditele asa pe fereastra ci ar fi bine sa gandim ce facem cu banii - mi-a placut fff mult ce spunea Ben Bernanke despre banii alocati SME - ca exista obligatia fata de cetateanii americani de a te asigura ca banii oferiti prin credite sa se intoarca inapoi..
Si omul a repeta sintagma obligatia fata de cetateanul american pe parcursul interviului...
Iute ce se spune in raport:
"Our public-finance projections see the debt ratio rising sharply to almost 45% of GDP in 2020, from 35.2% in 2019. Although this would still be below the projected 'BBB' median of 50%, it would constitute the highest ratio since 1995."
deci ding-dong - atentie dl. Catu, Orban si Herr President.
de aceea stimulus trebuie sa aiba in vedere in principal sectorul privat, repet ca sa se auda SECTORUL PRIVAT .
Adica daca vreti autostrazi faceti partenriate public- private si incetati cu finantarile aberante la PNDL
tot din raport
Our forecast rests on the assumption that the government contains the rise in expenditure on non-discretionary items, in particular by reducing or cancelling the 40% increase in public pensions due in September this year approved by the previous government and limits future wage increases.
Nevertheless, a complicated political backdrop could hinder such plans and lead to more prolonged deterioration in fiscal metrics.
pe termen mediu
we expect a sharp contraction in consumption, investment and exports
Nici nu cred ce este scris acolo si comunicat de dna Violeta de la MM
According to data by the Labour Ministry, companies have submitted requests for temporary unemployment for around 560,000 workers by mid-April. .-
nu cred coane cifra aia si pace...
Cifra este cu mult mai mare. sau sa fii calculat nr de salariati in somaj x numar zile somaj/numar total de zile lucratoare???
putina analiza politca
Local and parliamentary elections are now likely to take place simultaneously at end-2020, which could provide some scope for the PNL government to approve difficult reforms in the coming months.
However, it also raises the risks of political bickering and could delay approval of fiscal measures.
Factorii de risc
vor urma caci sunt importanti
-Sharp deterioration in medium-term debt sustainability, for example due to failure to offset or delay increases in recurrent expenditure and/or implement a credible medium-term consolidation strategy post-pandemic shock.
- Weaker medium-term growth prospects, for example reflecting a more pronounced or longer period of economic contraction that leads to permanent sectoral damage.
The main factors that could, individually or collectively, lead to positive rating action/upgrade:
- Confidence that general government debt/GDP will stabilise over the medium-term, for example due to a post-pandemic fiscal consolidation.
- A sustained improvement in external debt ratios.
Daca unii nu vor sa vada realitatea asa cum este observata in mod obiectiv zic io de ce nu sunteti de acord???
Stiti ce este mai grav?
Ca asta va duce la acutizarea problemelor - tipic pentru cineva care nu vrea sa recunoasca ca are o problema.
Nu suntem la sedinta de partid sper sa asteptam unanimitate, nu este asa???