Media zilnică a românilor decedați din cauza coronavirusului o egalează pe cea a deceselor din cauza diabetului și o depășește pe cea din cauza tuberculozei

de DP     HotNews.ro
Duminică, 19 aprilie 2020, 17:20 Economie | Finanţe & Bănci


Covid-19
Foto: Pixabay.com
În fiecare an, în România mor puțin peste un sfert de milion de persoane. Între 250-260.000 de mii mai exact. Cei mai mulți mor din cauza tumorilor, urmați de boli ischemice ale inimii și de cele cerebro-vasculare. HotNews.ro a luat datele oficiale, a făcut media pe ultimii 3 ani a deceselor zilnice după cauza morții, introducând și datele deceselor din cauza Covid-19 (luând intervalul de referință 16 februarie-19 aprilie 2020).

Calculele arată că în prezent numărul mediu zilnic al decedaților de coronavirus îl egalează pe cel al celor morți ca urmare a diabetului și depășește ca frecvență alte 4 cauze de deces.
E drept, lucrurile trebuie nuanțate pentru că în cazul unui pacient de 90 de ani suferind de diabet și hipertensiune dar care a contractat și Covid-19, e greu de spus dacă doar Covid-ul i-a provocat decesul, deși el apare în acte ca
decedat din cauza coronavirusului.

În urmă cu 10 minute, Grupul de Comunicare Strategică a transmis alte 10 decese din cauza Covid-19, numărul acestora urcând la 445 (duminică, ora 17.17).

Mențiuni suplimentare:

 • România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE, arată un raport publicat de Comisia Europeană. La fiecare 100.000 de locuitori, 208 mor din cauze tratabile. În ceea ce privește mortalitatea din cauze prevenibile, România ocupă locul al patrulea în UE la cel mai mare număr de cazuri, după Lituania, Letonia și Ungaria. Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană - în timp ce media UE este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de 75,3 ani.
 • Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, medicul Dragoş Vinereanu.
 • "Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbaţi şi cu 5 ani la femei. (...) Una dintre principalele date pe care noi le-am obţinut şi care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluţia mortalităţii din 2001 - 2016 în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Deşi populaţia României a scăzut cu circa 12% în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, adică dacă este să ajustăm prin scăderea populaţiei decesele prin boli cardiovasculare au crescut. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei", a afirmat medicul Dragoș Vinereanu.
 • El a precizat că hipertensiunea afectează în acest moment 7,4 milioane de pacienţi, în România, ceea ce înseamnă 45% din populaţia adultă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19283 vizualizari

 • -5 (123 voturi)    
  finally!! (Duminică, 19 aprilie 2020, 17:47)

  hdd [utilizator]

  de când așteptam acest articol!

  Mai am o sugestie de titlu:
  un nou virus intră pe poziția #11 în topul cauzelor de deces în România.

  și încă unul:
  Corona-Virus este doar pe poziția #11 în cauzele de deces din România, dar poate crește

  și încă unul :

  Covid de 20 de ori mai puțin periculos decât bolile cardiovasculare, dar românilor le este interzisă activitatea fizică fără declarație.
  • -9 (81 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:27)

   [anonim] i-a raspuns lui hdd

  • +15 (79 voturi)    
   mai rumega un pic informatia (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:30)

   andrei.r [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   prietene, pierzi din vedere rata de transmitere a bolii.
   • +8 (74 voturi)    
    te grabesti cu comentariul (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:46)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui andrei.r

    te-ai grabit cu replyiul ... ce comenteaza omul e modul in care se mediatizeaza stirile depsre covid. Nu se discuta rata de transmitere, nici gravitatea pandemiei, nimic din toate asta.
    E despre cum a ajuns subiectul asta sa fie mediatizat de dragul mediatizatii, tot felul de comparatii, si statstici, de parca e vre-un concurs ceva. Zilnic trebuie sa urmarim cum mai creste numarul mortilor, care tzara a luat-o inainntea celeilaltei samd.

    E de'a dreptul obsitor deacuma... ca sa nu zic dezgustator.

    Si la fel a fost si incazul celorlalte crize care le-am avut... subiect muls pana la exasperare.
   • -7 (31 voturi)    
    Da e mai mult (Duminică, 19 aprilie 2020, 22:04)

    dt1961 [utilizator] i-a raspuns lui andrei.r

    decat dubios cum rumegatorii astia care scriu numai baliverne inchipuite din mintea lor mai bolnava decat a celor cu cov19 au o gramada de plusuri, iar cei care puncteaza corect, concis si in concordanta cu realitatea, au o sumedenie de minusuri.
    De fapt cred ca sunt vre-o cativa cu mai multe nick-uri care isi dau zilnic plusuri intre ei indiferent cate anomalii insira si apoi ii sanctioneaza pe ceilalti ba ca sunt PSD-isti tampiti, ba PNL-isti excroci ba USR-isti fii de comunisti ,ba angajati ai lui Putin, ba ca sunt chinezi, ba....dreaqu mai stie ce. Exceptie fac doar adeptii americanilor si oarecum al unor tari occidentale, mai rar.
    Eu v-as recomanda (astora cu plusuri multe) sa nu iesiti din casa cel putin inca doi ani dupa incheierea ultimei carantine, ba sa va inchideti in sifonier si sa postati non stop numai indemnuri la frica, la supunere oarba in fata oricaror organe de mitocani si sa va da-ti cate 10 plusuri fiecare. Oricum nu sunt mai mult de 10 cei care va mai citesc din cand in cand comentarile, cu mine cu tot.
    • +4 (6 voturi)    
     O mică mențiune (Luni, 20 aprilie 2020, 14:15)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui dt1961

     Problema acestei epidemii nu este mortalitatea în sine, mare pentru un singur tip de virus, dar nu spectaculos de mare, mai ales că este concentrată la persoanele deja slăbite, cu speranță de viață relativ mică.

     Adevărata amenințare este contagiunea care, dacă nu este ținută sub control, poate trimite în spitale la noi, ca în R.P. Chineză, Italia sau Iran, mai mulți oameni decît pot fi tratați și atunci mortalitatea crește de cîteva ori. Cu cît boala este mai contagioasă raportat la formele ei severe, cu atît mai mare amenințarea, dar cu atît trece mai repede. O contagiune mare, cu mortalitate mică, este ca un foc de paie, dacă poate fi împiedicat să creeze alte probleme, pe cît de repede se extinde pe atît de repede se stinge. Însă, cu cît transmiterea este mai lentă, cu atît nevoia de distanțare socială devine mai îndelungată.
  • +19 (63 voturi)    
   compari mere cu pere (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:51)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   rezultatele covid sunt partiale. mai vedem in decembrie cum sta treaba.

   FYI in US exact cu o luna in urma erau 19 mii cazuri de infectie. acum sunt 740 mii plus 40 mii morti.

   suntem de-abia in 19 aprilie.
   • -8 (34 voturi)    
    Sub dictatura panicatilor (Duminică, 19 aprilie 2020, 22:47)

    AMDATi [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Numarul de plusuri la comentariu indica destul de clar opinia majoritatii "informate": virusul este periculos, trebuie sa stam in case! Personal sunt (si am fost de la inceput) 100% impotriva acestor masuri absurde. Din pacate, trebuie sa ma supun acestei majoritati panicate si cu drept de vot, ca de asta si-a schimbat Johannis discursul, dupa ce a facut la inceput o incercare de discurs rational, respins apriori de panicati (care stiu, au vazut in filme ce e aia o pandemie). Un virus cu rata de mortalitate sub 1% nu justifica masurile luate.
    • +13 (23 voturi)    
     Nu-i bai (Luni, 20 aprilie 2020, 0:16)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui AMDATi

     iti vei vedea visul cu ochii.

     Daca nu se gaseste nici un tratament pana in septembrie se va trece la etapa urmatoare din Hunger Games. Scapa cine poate -> Selectie naturala.

     Beleaua e ca romanii sunt hey-rupisti. Prin alte locuri ale planetei agricultura si industria nu s-au oprit iar politistii nu dau amenzi ca idiotii.
   • +4 (6 voturi)    
    Rezultatele NU sînt parțiale (Luni, 20 aprilie 2020, 14:30)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Rezultatele indică mortalitatea INTEGRALĂ medie pe toată perioada de pînă acum a epidemei. Există doi parametri care pot modifica această valoare: ponderea reală a formelor ușoare (care acum, pentru că nu există teste, poate fi doar foarte vag estimată) și severitatea măsurilor de distanțare socială.

    Măsurile de distanțare socială costă. Cele impuse prin reglementări obligatorii costă cel mai mult. Costă direct, vieți, pentru că unii oameni nu pot fi tratați optim de afecțiuni cronice sau de accidente ori nu sînt depistați cu alte afecțiuni din cauza măsurilor, costă indirect, pentru că mai puține resurse materiale la oameni și la stat, înseamnă o capacitate mai mică de apărare în fața amenințărilor și reducerea posibilităților de întărire ca persoane și comunități.

    A impune măsuri mai stricte de distanțare decît cele impuse de capacitatea limitare de tratare a spitalelor înseamnă suferință și morți inutile. Virusul s-a extins prea mult pentru a mai fi eradicat în viitorul previzibil. Astfel că, cei care nu mor acum, dacă nu apucă intrarea pe piață a unor vaccinuri eficiente (probabil peste un an, dacă testele de fază 2 și 3 sînt pozitive), vor muri mai tîrziu.

    Tot ceea ce contează este ca spitalele din România să poată trata toți pacienții (inclusiv cei cu alte afecțiuni) care au nevoie de sprijinul lor. Pentru că, dacă sînt depășite, ca în R. P. Chineză, Iran, Italia, Spania sau, parțial, Franța, mortalitatea va crește de cîteva ori și va deveni semnificativă, mai ales că va doborî mult mai mulți oameni în putere. Din păcate, pentru că încă nu există teste care să determine ponderea îmbolnăvirilor care necesită spitalizare, în întreaga lume măsurile trebuie deocamdată luate pe bîjbîite.

    Iar, la cum arată spitalele românești după 40 de ani de mizerie comunistă și post-comunistă, alegerea la noi este între mai multe morți care ar fi putut fi evitate și mai puține morți care ar fi putut fi evitate.
  • +18 (68 voturi)    
   bizara logica (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:07)

   bimor [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   minimalizezi epidemia doar pentru ca alte boli au o mortalitate mai mare. Dar bolile de inima, cancerul si diabetul nu sunt contagioase si nici nu ucid fulgerator precum COVID-19, decesele intervin dupa zeci de ani de fumat, dieta proasta si lipsa de activitate fizica.

   Asa poti sa minimalizezi si terorismul.
   • -9 (33 voturi)    
    Da, sigur (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:08)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui bimor

    Mai ales infarctul si AVC (boli cardiovasculare) nu ucid deloc fulgerător! :))) Hai ca m-ai făcut să râd! Sunt in competiție cu glonțul cele doua condiții, prietene!
    • +3 (19 voturi)    
     Cum asa (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:56)

     polca [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Daca te apuci de fumat azi nu mori de cancer peste o luna. Daca iei virusul azi si esti batran ai sanse mari ca peste o luna sa fii la loc cu verdeata.
     • +2 (2 voturi)    
      Da. Și? (Luni, 20 aprilie 2020, 14:31)

      bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui polca

      Care este relevanța pentru costul în vieți omenești al diferitelor abordări posibile?
  • -13 (43 voturi)    
   și încă unul : (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:07)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Covid-19 medicament? Nimeni nu mai moare de alte forme de gripă!
  • +16 (68 voturi)    
   te-ai gîndit mult? (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:09)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Coronavirusul este contagios, bolile cardiovasculare nu sînt contagioase.

   Vreo 8 milioane de romăni suferă de boli cardiovasculare si 116 dintre acesti bolnavi mor în fiecare zi. Cîți ar muri zilnic de COVID-19 dacă am avea 8 milioane de oameni bolnavi infectați cu coronavirus?
   • -9 (63 voturi)    
    pai boss... (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:34)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    de ce sa vorbim de ceea ce nu avem ...adica 8 mil infectati!Nu mai bine vorbim de ceea ce avem caci asta este real...bolnavi de inima si cancer!!!
  • +19 (57 voturi)    
   Da domnu, dar asta in conditii de lockdown (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:24)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Daca n-ar sta toata lumea in autoizolare, si coronavirusul ar ajunge la 10 mil (nu zic mai mult) din care 5% (500.000) ar avea nevoie de intubare, adica paturi ATI, pe cele 4000 de paturi s-ar bate 500.000 de oameni. Sa zicem ca 50.000 ar prinde loc in pat (ca nu se infecteaza toti odata. Restul de 450.000 ar muri in proportie de 70% cu zile. Si daca ar fi sa refacem calculele din perspectiva asta, s-ar putea sa nu mai fie asha de simplu... Ca sa nu mai vorbim despre ce s-ar intampla daca in loc de 5%, 10% ar avea nevoie de paturi ATI, si din cauza aglomeratiei jumae din personalul medical ar pica lovit de virus, spre exemplu.
   E suficient sa ne uitam la situatia din Suceava, unde nu a fost nevoie decat de un manager de spital fara creier ca sa ajungem la 2000 de cazuri si citi morti or fi...
   • -9 (47 voturi)    
    furi curent! (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:43)

    florin4u [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    tragi cu presupusu...!De unde dracu scoti cifrele alea...?Vorbeste de ceea ce este nu ceea ce ar fi putut fi ...sau esti atotstiutor!
    • +9 (11 voturi)    
     din ce se stie pana acum .. (Duminică, 19 aprilie 2020, 22:20)

     Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

     Cam 70%-80% sunt asimptomatici.

     Iar pentru cei simptomatici mortalitatea este de 2%-3%.

     Daca ai 10 mil care iau virusul .. insemna cam 100.000-150.000 de decese.

     Cam cati mor intr-un an, mor in 1-2 luni. Fara a fi sadic (citand-ul de altfel pe un medic german), probabil multi dintre cei 100.000 ar fi murit oricum intr-un an, doi si am avea un numar mai mic de decese peste 1-2 ani.

     Problema este daca acceptam pierderea a 100.000 de oameni care ar mai avea de traiat 1-2 ani.

     Probabil solutia va tine de responsabilitatea individuala. Pana una-alta trebuie sa purtam toti masti, manusi si sa ne deinfectam des (chiar si la locul de munca). In felul acesta se va limita mult raspandirea virusului.
     • +4 (4 voturi)    
      Dacă spitalele sînt copleșite, mortalitatea crește (Luni, 20 aprilie 2020, 14:44)

      bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

      Acest lucru este singurul care contează. Distanțarea socială NU salvează vieți dacă nu vizează persoanele vulnerabile (cele mai multe la pensie, deci izolabile) și dacă capacitatea de tratare a spitalelor nu este depășită.

      Distanțarea socială la persoanele relativ sănătoase sub 65 de ani este necesară doar atît cît să nu fie supraaglomerate spitalele. În rest, nu face decît, literalmente, să lungească boala. Măsuri corect țintite pe persoanele vulnerabile și pe centrele medicale și autoprotecția voulntară a celorlalte ar trebui să fie necesare și suficiente pentru a ține boala în frîu. Este cazul Suediei sau al Germaniei.

      La noi, acest lucru nu este iată suficient pentru că, așa cum arată discuțiile și plusurile/minusurile date aici, cei mai mulți nu știm care este amenințarea concretă, care sînt soluțiile propuse de experți. Așa că unii nu vedem boala de interdicții. Iar alții nu vedem suferința și morțile (decesele fiind încă viitoare și potențiale) provocate de aceste interdicții, indiferent dacă sînt sau nu necesare. Am ajuns astfel să ne luptăm cu regulile (pentru sau împotriva lor) în loc să ne concentrăm pe rezolvarea amenințării concrete și măsurabilă cantitativ a bolii în sine.
     • 0 (4 voturi)    
      aia 2-3% sunt tricky (Luni, 20 aprilie 2020, 19:20)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

      Daca te uiti pe https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries scrie intr-adevar 3%, dar din cazurile active la momentul asta. Dar nu include si decesele , care-s si alea un 7%. Si nici cazurile serioase vindecate, care tre sa fie si alea macar cat decesele. Asha ca acel 2-3% se bazeaza pe o infectare foarte lenta, cu aproape toata lumea in lockdown. Daca ii infectezi pe toti intr-o luna, se schimba radical situatia.
     • 0 (2 voturi)    
      Nu e matematica de clasa a 2-a (Marţi, 21 aprilie 2020, 12:03)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

      Asimptomaticii sunt o sursa de infectare dar dupe ce trec ei prin boala fara simptome ei devin o bariera de transmisie, asadar este foarte "optimist" sa crezi ca toata populatia va fi trecuta prin boala, deoarece chiar si la un amarat de 30% din populatie trecuta si imuna scade rata de infectie destul pentru a limita raspandirea.
    • 0 (2 voturi)    
     pai si tu ce propui? (Luni, 20 aprilie 2020, 19:08)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

     Pai cum de unde?
     1. Ne uitam la statisticile despre procentul de cazuri serioase, si vedem ca varianza intre 3 si 7% in functie de tara. Eu am zis 5%, daca vrei poti reface si cu numarul mediu de cazuri la nivel mondial, de 3%, desi dupa parerea mea, daca bagi batranii in contact cu covidul, si avand in vedere ca avem o populatie imbatranita si bolnava de inima, diabet, cancer, etc, si 5% e optimist. Da' sa zice,
     2. Numarul de paturi ATI il gasesti pe net.
     3. 50% rata de infectare daca scoti lockdown-ul e perfect rezonabil, daca nu cumva optimist

     Restul e calcul de gimnaziu maxim.

     Tu ce-ai vrea sa facem acum, sa presupunem ca cifrele astea-s niste aiureli si sa bagam herd imunization sa vedem ce se intampla? Nu e normal sa folosesti informatiile existente ca sa iti faci o idee despre cum ar putea arata viitorul???

     Ai exemplele Italia, Spania, Franta, UK care iti arata ce se intapla dupa doar cateva saptamani in plus de intirziere a lock-down-ului. Nu e suficient???
   • -5 (11 voturi)    
    Daca imunitatea dupa infectie e de scurta durata (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:48)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Atunci flatten the curve inseamna ca dai din noi sansa catre mortalitate. Nu poti stii asa cum nu stii nici acuma daca merge sau nu.
    • +1 (3 voturi)    
     asha e (Luni, 20 aprilie 2020, 19:23)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Dar din pacate la un moment dat va trebui sa iesim din lockdown, ca altfel vom ajunge sa murim de foame mare parte din noi. Putem invata de la koreea de sud, spre exemplu, cum sa convietuim cu virusul.Dar macar pana ne punem la punct cu raspunsul la iesirea din lockdown, intelept e sa asteptam.
  • +14 (20 voturi)    
   doctor Mengele (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:29)

   nitro [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   stati linistiti astia cu diabet si boli de inima, nu sunteti number one. Daca n-aveti tumori nu va faceti griji, mai e pana acolo....e alarmism inutil...
 • +47 (103 voturi)    
  totalul trebuie sa fie in jur de 700/zi (Duminică, 19 aprilie 2020, 17:48)

  omul.rau [utilizator]

  HN cred ca ati gresit cifrele: din graficul ala lipsesc cam 150 morti/zi - prima cauza cei cu infarct?

  In rest e o idee buna sa fie prezentate decesele cauzate de Covid-19 in contextul tuturor deceselor.
  • -19 (37 voturi)    
   Aia sunt trecuti automat la Covid. (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:18)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui omul.rau

   Simptome similare si cazuistica multa. Sau asa zice conspiratia.
  • -4 (16 voturi)    
   hoarde de prosti (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:47)

   c2 [utilizator] i-a raspuns lui omul.rau

   250-260 mii morti pe an / 365 zile = aprox. 700 morti pe zi

   daca aduni cifrele din graficul HN iese 560 morti/zi deci lipsesc cam 150.

   cifre simple dar prea complicate pentru postaci si HN :)
 • -14 (30 voturi)    
  România (Duminică, 19 aprilie 2020, 18:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  are cea mai scurtă perioadă de viață dintre țările UE. Știi asta, tovarășe Tătaru?
  • +7 (23 voturi)    
   Da, stie (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:27)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Toata lumea stie. E rezultatul indelungii guvernari pedediste, sustinute de tine si prietenii tai.
  • +3 (7 voturi)    
   de acord dar, (Duminică, 19 aprilie 2020, 23:57)

   bocristi [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Aceast tip de informație, nu spune prea mult niciodată. Dacă să spunem Ronaldo câștigă 9,7 mil, Messi 9,5, iar Hagi 9,2, nu ajută prea mult să spui că Hagi este pe ultimul loc la câștig pentru că eu oricum câștigă cam la fel. Cineva trebuie să fie pe ultimul loc întotdeauna, matematic.

   Era mai interesant deci să spuneți care este speranța de viața medie în Europa și care este în România. Sau, mai detaliat care este deviația standard a duratei de viață calculată cu toate tările din Europa și apoi cu câte deviații standard este România la distanță față de medie.

   De asta, statistica are mai multe tăișuri care pot fi folosite în funcție de scop. Dacă eu am o găină iar tu nu ai nici una, împreună stăm bine, pentru că avem jumătate de găină de căciulă :) Cele bune..
 • +24 (36 voturi)    
  dar totalul de decese? (Duminică, 19 aprilie 2020, 18:26)

  paul22 [utilizator]

  Italienii, olandezii si englezii au statistici saptamanale cu numarul de decese, si se vede clar ca totalul a crescut cu mult mai mult decat cifrele oficiale de decese de Covid
  UK: "The provisional number of deaths registered in England and Wales in the week ending 3 April 2020 (Week 14) was 16,387; this represents an increase of 5,246 deaths registered compared with the previous week (Week 13) and 6,082 more than the five-year average."
  Olanda: https://www.cbs.nl/en-gb/news/2020/14/mortality-rising
  UK: https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/datasets/weeklyprovisionalfiguresondeathsregisteredinenglandandwales
  (exista de fapt date din mmulte alte tari pe euromomo.eu, dar nu si din Romania)
  • +19 (39 voturi)    
   Pai si ce ti ar trebui una la fel (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:31)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui paul22

   in România? E foarte simplu sa adaugi cei 440 de morți (nu știm cati dintre ei au murit cu COVID sau de COVID - cred ca nici in vest, in afara de Germania unde se face autopsie, nu stiu) la restul deceselor! Dar, trebuie scăzut numărul mediu al celor care ar fi murit in accidente rutiere, ca nu prea se mai moare, fiind restricții - si la noi chiar se murea in accidente, eram pe locul 1 in UE, parcă!
   • +4 (6 voturi)    
    totalul de decese pe ultimele saptamani (Luni, 20 aprilie 2020, 13:20)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    acel "rest al deceselor" de unde il iau?
    probabil la fel ca la englezi sau la olandezi totalul pe martie e cu mult mai mare decat valoarea normala + decesele de la covid...
 • +11 (13 voturi)    
  acum inteleg mai bine (Duminică, 19 aprilie 2020, 18:33)

  ..13 [utilizator]

  de s-au decis niste tinerei sa faca un spital privat pentru bolnavii de cancer - este incredibil ceea ce se intampla.

  Bine ca avem program national pentru diabetici - si zic ca este bine - dar nu avem tratament adecvat pentru cei bolnavi de cancer. Nu mai vorbesc de conditiile la care sunt supusi acestia/

  offf - si noi ne dam loviti de coronavirus si nu suntem in stare o mica epidemie sa o controlam...
  Nu stiu daca ar mai trebui ridicat salariu la vreun medic. Nu stiu daca merita sa mai fie construite spitale in general daca ele sunt prost administrate. De ce sunt necesare dotari daca ele nu raspuns nevoilor pacientilor - Cel putin nine ca avem spitale medicale private. dar imi este teama ca si acolo medicii

  Structural este un sistem defect .
  Bine HNs
  • +7 (9 voturi)    
   administrare si proceduri de lucru (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:14)

   paul22 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   E clar ca acum partea cu probleme este managementul, administrarea spitalelor si procedurile de lucru. Nu e suficient sa ai bani si sa investesti in spitale noi si aparatura, spitalul trebuie sa fie bine administrat si dupa aceea, asta inseamna mai mult decat salarii mari la medici, asistente sau manageri...
   Vad ca de exemplu cei de Oradea au facut treaba buna, deci se pote si la noi - https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23865951-oradea-aduce-echipament-protectie-pentru-medicii-din-spitale-direct-din-china-fara-intermediari-metoda-inedita-testare-are-orasul-cum-reusit-nu-aiba-niciun-medic-infectat-covid.htm
 • +14 (42 voturi)    
  Prin urmare (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Deci în România nu se moare din pricina infecțiilor nosocomiale? Cine poate crede?
  Datele „oficiale” pe care le vehiculeaza media sunt evident dezinformările si minciunile de la ministerul Exterminării (=Sanatatii) intocmite de acei slugi ale politicului care vor sa ascunda mizeria sub pres.
  • -10 (24 voturi)    
   Auzi.. (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:42)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Tu mai stii si altceva decât "infecții nosocomiale"? La orice comentariu tu spui asta! Gata, te-am înțeles, mai zi-ne și altceva sau las-o așa!
   • +8 (22 voturi)    
    Daca nu ai pe cineva (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:08)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    care a trecut la cele vesnice din aceasta pricina, mai bine taci
    • -4 (10 voturi)    
     Aha, (Duminică, 19 aprilie 2020, 22:07)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     ai o problema personala - asta corelata cu o obsesie anti PNL!. Poate te as fi crezut mai mult daca nu ai fi pus (tu singur si/sau altii ca tine) EXACT aceleasi comentarii pe mai multe site -uri -ziare.com, adevarul, g4media: ''vela, activist cu geaca de piele, tovarasu tataru si pseudo profesorul rafila'' - tu ori esti troll ori ai alte probleme - daca nu esti troll, fac pariu ca esti basist!
   • -2 (8 voturi)    
    da, mai stie! (Luni, 20 aprilie 2020, 5:46)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    ciuma rosie,psd+alde+udmr, fenechiu, gorghiu, pivniceru, enache, si alti ilustrii moldoveni de la el din sat!
    omul are alte probleme, la etaj.
  • -2 (12 voturi)    
   Infectii nosocomiale (Duminică, 19 aprilie 2020, 22:09)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   sunt cele dobandite in spital.
   Cam 50% din totalul infectiilor cu Sars-Cov2 sunt dobandite sau au legatura directa cu spitalele.
 • +7 (101 voturi)    
  Se mai desteapta lumea (Duminică, 19 aprilie 2020, 19:51)

  Eu38 [utilizator]

  Greu, dar tot e ceva. Astea sunt statisticile care conteaza. Nu cati oameni mor intr-o zi de CoViD-19. Presa a contribuit la isteria generala, nepunand lucrurile intr-o imagine de ansamblu.

  In Romania nu se mai moare decat de CoViD-19, daca e sa ne uitam dupa autoritatile incompetente care ne conduc. In fiecare an in Romania sunt cateva mii de morti in accidente de masina si cateva zeci de mii cu vatamari corporale. Nu vedem in fiecare zi cati au murit din cauza asta si nu interzicem circulatia masinilor ca sunt unii iresponsabili si produc accidente.

  Suntem in preistoricul nivelului de inteligenta. Intre noi si oamenii care se ascundeau in pesteri ca vedeau o cometa nu e nicio diferenta.
 • +22 (52 voturi)    
  Bravo (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:08)

  SuntDeciExist [utilizator]

  Acum fa un efort suplimentar si calculeaza cam care ar fi mortalitatea datorita coronavirusului FARA masurile de carantinare izolare sociala.
  • -15 (37 voturi)    
   Zero. (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:22)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui SuntDeciExist

   Asa cum presupui ca ar pitea fi mai rau poti foarte usor sa presupui ca ar fi mult mai bine. Nu poti stii. Poate izolarea e un factor agravant.
   • +11 (31 voturi)    
    cati oameni au murit de izolare? (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:04)

    larnaka [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Cati oameni au murit din cauza infectiei? In lipsa izolarii am fi avut milioane de morti.
    • -11 (15 voturi)    
     Presupui. Nu poti stii. (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:44)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui larnaka

     La fel cum nu poti stii rezultatul oricarei alte masuri. E cinsiti sa aplici asta si pentru si impotriva izolarii.
    • -12 (22 voturi)    
     izolare pînă la Crăciun (Duminică, 19 aprilie 2020, 23:55)

     di livio [utilizator] i-a raspuns lui larnaka

     în lipsa izolării sigur mureau miliarde nu milioane...și milioane de marțieni pă Marte și milioane dă lunatici pă lună...am stat în izolare, n-am fo la beserică, cum o zis atotștiutoru ficus...amu nu mai murim deloc, vom trăi veșnic...stați izolați și veți trăi veșnic...și Unifarm lucrează pt noi cu firmele lu securiștii postaci ai izolării
    • -13 (17 voturi)    
     Da, (Luni, 20 aprilie 2020, 8:11)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui larnaka

     ca Suedia. Mai gandeste si tu inainte sa aberezi! Cati morti are Suedia fara izolare? Cati infectati?
     • +3 (5 voturi)    
      Suedia fara izolare 1600 decese la 10 mil locuitor (Luni, 20 aprilie 2020, 15:16)

      sanex [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

      Romania cu izolare 500 decese la 18 mil locuitori.
      Raportat la 1 milion
      Romania 24
      Suedia 156

      In Suedia e de 6 ori mai mare desi are cam jumatate din populatia Romaniei. Fara izloare am fi avut 2800, in realitate ar fi mai mult de atat pentru ca avem mai multi bolnavi de diverse boli., sistemul sanitar e deficitar etc.
      • -1 (1 vot)    
       Da dar in Suedia se termina in 2 luni. (Marţi, 21 aprilie 2020, 9:13)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui sanex

       La noi va tine un an. Si mortii vor fi tot aia.
       • 0 (0 voturi)    
        Invers (Marţi, 21 aprilie 2020, 14:50)

        casiuk [utilizator] i-a raspuns lui Lok

        La noi incetineste, la ei nu. Tragem linie la sfarsit si vedem.
   • +17 (25 voturi)    
    Zero e numarul tau de neuroni ? (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:18)

    dorula [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Admir sinceritatea.
  • -20 (32 voturi)    
   sa inteleg ca esti atotstiutor (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:40)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui SuntDeciExist

   sau doar ca iti dai cu parerea asa degeaba.De unde stii tu cum ar fi putut fi?Vorbeste de ceea ce este nu de ceea ce ar fi putut fi!Iti recomand sa citesti "Povestea drobului de sare - de Ion Creanga" !
 • +7 (91 voturi)    
  Deci Covid-19 nu este mama Apocalipsei? (Duminică, 19 aprilie 2020, 20:08)

  justin puscasu [utilizator]

  Nu stiu cum se face ca un astfel de articol, care mai sterge din imaginea apocaliptica a Covid-19 a putut sa apara pe Hotnews.
  Incercasem niste aluzii in directia asta in comentarii, dar mi-au fost "omise".
 • +3 (11 voturi)    
  Articol de bun-simt (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:44)

  AliKimiku [utilizator]

  Bravo HN, chiar era nevoie de asa ceva.
  Concluziile sa le traga fiecare!
 • -7 (31 voturi)    
  Cine sunt beneficiarii? (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:45)

  Gustav666 [utilizator]

  Sa vedem cine ar putea avea un interes sa mentina paranoia activa:
  1. Presa, din goana dupa audienta si senzational
  2. Politicienii, pentru a putea mentine o stare de urgenta cat mai indelungata, prilej de cheltuire a banului public prin negocieri directe si aranjamente in afara oricarui control
  3. Pseudospecialistii notorii din sanatate gen Rafila, Streinu-Cercel, Arafat, care-si urmaresc propria notorietate, vazandu-si zilnic mutrele pe sticla
  4. Oficinele de achizitii ale statului de la nivel guvernamental sau local, spitalele sau alte entitati care cumpara la preturi astronomice prin intermediari dubiosi.
  5. Sa-mi fie iertat, includ in categoriile favorizate de aceasta isterie si medicii si personalul medical din majoritatea unitatilor sanitare care in aceasta perioada se complac intr-un "dolce far niente". Majoritatea spitalelor sunt aproape goale!
  6. Si nu in ultimul rand, puterile globaliste care abia asteapta sa cumpere pe nimic economii prabusite

  Si ar mai fi...

  Cine pierde? Tara si cetatenii sai. Pentru ca deficitul va trece de 7% iar acesta trebuie acoperit cu imprumuturi. FMI si marile banci sunt in blockstarturi si zornaie din clopotei pe la usi semideschise.

  Stai acasa, romane! E bine?
  • -1 (1 vot)    
   multumesc pentru minusuri (Luni, 20 aprilie 2020, 23:02)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Inseamna ca chiar am deranjat!
 • +11 (21 voturi)    
  Dovada, dovada (Duminică, 19 aprilie 2020, 21:54)

  polca [utilizator]

  Pentru unii asta e "dovada" ca presa creeaza isterie si sperie lumea pentru a accepta guvernul globalist totalitar care ne vaccineaza fortat si ne baga in cap cipurile lui Bill Gates :)
 • +11 (23 voturi)    
  intervalul de timp (Duminică, 19 aprilie 2020, 22:49)

  Cobby [utilizator]

  De ce autorul tabelului considera relevanta perioada 16 februarie-19 aprilie, si nu perioada 21 martie-19 aprilie? Primul deces s-a inregistrat in Romania pe 21 martie. Daca e sa punem 450 de decedati in 30 de zile se obtine o medie de 15 pe zi: asta in conditii de izolare. Cine "se da tare " cu COVID si-o ia direct in freza precum: Italy, UK, USA, Netherlands, mai nou Sweden.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by