În fiecare an, în România mor puțin peste un sfert de milion de persoane. Între 250-260.000 de mii mai exact. Cei mai mulți mor din cauza tumorilor, urmați de boli ischemice ale inimii și de cele cerebro-vasculare. HotNews.ro a luat datele oficiale, a făcut media pe ultimii 3 ani a deceselor zilnice după cauza morții, introducând și datele deceselor din cauza Covid-19 (luând intervalul de referință 16 februarie-19 aprilie 2020).
Calculele arată că în prezent numărul mediu zilnic al decedaților de coronavirus îl egalează pe cel al celor morți ca urmare a diabetului și depășește ca frecvență alte 4 cauze de deces.

E drept, lucrurile trebuie nuanțate pentru că în cazul unui pacient de 90 de ani suferind de diabet și hipertensiune dar care a contractat și Covid-19, e greu de spus dacă doar Covid-ul i-a provocat decesul, deși el apare în acte ca
decedat din cauza coronavirusului.
În urmă cu 10 minute, Grupul de Comunicare Strategică a transmis alte 10 decese din cauza Covid-19, numărul acestora urcând la 445 (duminică, ora 17.17).
Mențiuni suplimentare:
- România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE, arată un raport publicat de Comisia Europeană. La fiecare 100.000 de locuitori, 208 mor din cauze tratabile. În ceea ce privește mortalitatea din cauze prevenibile, România ocupă locul al patrulea în UE la cel mai mare număr de cazuri, după Lituania, Letonia și Ungaria. Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană - în timp ce media UE este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de 75,3 ani.
- Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, medicul Dragoş Vinereanu.
- "Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbaţi şi cu 5 ani la femei. (...) Una dintre principalele date pe care noi le-am obţinut şi care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluţia mortalităţii din 2001 - 2016 în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Deşi populaţia României a scăzut cu circa 12% în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, adică dacă este să ajustăm prin scăderea populaţiei decesele prin boli cardiovasculare au crescut. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei", a afirmat medicul Dragoș Vinereanu.
- El a precizat că hipertensiunea afectează în acest moment 7,4 milioane de pacienţi, în România, ceea ce înseamnă 45% din populaţia adultă.
Mai am o sugestie de titlu:
un nou virus intră pe poziția #11 în topul cauzelor de deces în România.
și încă unul:
Corona-Virus este doar pe poziția #11 în cauzele de deces din România, dar poate crește
și încă unul :
Covid de 20 de ori mai puțin periculos decât bolile cardiovasculare, dar românilor le este interzisă activitatea fizică fără declarație.
E despre cum a ajuns subiectul asta sa fie mediatizat de dragul mediatizatii, tot felul de comparatii, si statstici, de parca e vre-un concurs ceva. Zilnic trebuie sa urmarim cum mai creste numarul mortilor, care tzara a luat-o inainntea celeilaltei samd.
E de'a dreptul obsitor deacuma... ca sa nu zic dezgustator.
Si la fel a fost si incazul celorlalte crize care le-am avut... subiect muls pana la exasperare.
De fapt cred ca sunt vre-o cativa cu mai multe nick-uri care isi dau zilnic plusuri intre ei indiferent cate anomalii insira si apoi ii sanctioneaza pe ceilalti ba ca sunt PSD-isti tampiti, ba PNL-isti excroci ba USR-isti fii de comunisti ,ba angajati ai lui Putin, ba ca sunt chinezi, ba....dreaqu mai stie ce. Exceptie fac doar adeptii americanilor si oarecum al unor tari occidentale, mai rar.
Eu v-as recomanda (astora cu plusuri multe) sa nu iesiti din casa cel putin inca doi ani dupa incheierea ultimei carantine, ba sa va inchideti in sifonier si sa postati non stop numai indemnuri la frica, la supunere oarba in fata oricaror organe de mitocani si sa va da-ti cate 10 plusuri fiecare. Oricum nu sunt mai mult de 10 cei care va mai citesc din cand in cand comentarile, cu mine cu tot.
Adevărata amenințare este contagiunea care, dacă nu este ținută sub control, poate trimite în spitale la noi, ca în R.P. Chineză, Italia sau Iran, mai mulți oameni decît pot fi tratați și atunci mortalitatea crește de cîteva ori. Cu cît boala este mai contagioasă raportat la formele ei severe, cu atît mai mare amenințarea, dar cu atît trece mai repede. O contagiune mare, cu mortalitate mică, este ca un foc de paie, dacă poate fi împiedicat să creeze alte probleme, pe cît de repede se extinde pe atît de repede se stinge. Însă, cu cît transmiterea este mai lentă, cu atît nevoia de distanțare socială devine mai îndelungată.
FYI in US exact cu o luna in urma erau 19 mii cazuri de infectie. acum sunt 740 mii plus 40 mii morti.
suntem de-abia in 19 aprilie.
Daca nu se gaseste nici un tratament pana in septembrie se va trece la etapa urmatoare din Hunger Games. Scapa cine poate -> Selectie naturala.
Beleaua e ca romanii sunt hey-rupisti. Prin alte locuri ale planetei agricultura si industria nu s-au oprit iar politistii nu dau amenzi ca idiotii.
Măsurile de distanțare socială costă. Cele impuse prin reglementări obligatorii costă cel mai mult. Costă direct, vieți, pentru că unii oameni nu pot fi tratați optim de afecțiuni cronice sau de accidente ori nu sînt depistați cu alte afecțiuni din cauza măsurilor, costă indirect, pentru că mai puține resurse materiale la oameni și la stat, înseamnă o capacitate mai mică de apărare în fața amenințărilor și reducerea posibilităților de întărire ca persoane și comunități.
A impune măsuri mai stricte de distanțare decît cele impuse de capacitatea limitare de tratare a spitalelor înseamnă suferință și morți inutile. Virusul s-a extins prea mult pentru a mai fi eradicat în viitorul previzibil. Astfel că, cei care nu mor acum, dacă nu apucă intrarea pe piață a unor vaccinuri eficiente (probabil peste un an, dacă testele de fază 2 și 3 sînt pozitive), vor muri mai tîrziu.
Tot ceea ce contează este ca spitalele din România să poată trata toți pacienții (inclusiv cei cu alte afecțiuni) care au nevoie de sprijinul lor. Pentru că, dacă sînt depășite, ca în R. P. Chineză, Iran, Italia, Spania sau, parțial, Franța, mortalitatea va crește de cîteva ori și va deveni semnificativă, mai ales că va doborî mult mai mulți oameni în putere. Din păcate, pentru că încă nu există teste care să determine ponderea îmbolnăvirilor care necesită spitalizare, în întreaga lume măsurile trebuie deocamdată luate pe bîjbîite.
Iar, la cum arată spitalele românești după 40 de ani de mizerie comunistă și post-comunistă, alegerea la noi este între mai multe morți care ar fi putut fi evitate și mai puține morți care ar fi putut fi evitate.
Asa poti sa minimalizezi si terorismul.
Vreo 8 milioane de romăni suferă de boli cardiovasculare si 116 dintre acesti bolnavi mor în fiecare zi. Cîți ar muri zilnic de COVID-19 dacă am avea 8 milioane de oameni bolnavi infectați cu coronavirus?
E suficient sa ne uitam la situatia din Suceava, unde nu a fost nevoie decat de un manager de spital fara creier ca sa ajungem la 2000 de cazuri si citi morti or fi...
Iar pentru cei simptomatici mortalitatea este de 2%-3%.
Daca ai 10 mil care iau virusul .. insemna cam 100.000-150.000 de decese.
Cam cati mor intr-un an, mor in 1-2 luni. Fara a fi sadic (citand-ul de altfel pe un medic german), probabil multi dintre cei 100.000 ar fi murit oricum intr-un an, doi si am avea un numar mai mic de decese peste 1-2 ani.
Problema este daca acceptam pierderea a 100.000 de oameni care ar mai avea de traiat 1-2 ani.
Probabil solutia va tine de responsabilitatea individuala. Pana una-alta trebuie sa purtam toti masti, manusi si sa ne deinfectam des (chiar si la locul de munca). In felul acesta se va limita mult raspandirea virusului.
Distanțarea socială la persoanele relativ sănătoase sub 65 de ani este necesară doar atît cît să nu fie supraaglomerate spitalele. În rest, nu face decît, literalmente, să lungească boala. Măsuri corect țintite pe persoanele vulnerabile și pe centrele medicale și autoprotecția voulntară a celorlalte ar trebui să fie necesare și suficiente pentru a ține boala în frîu. Este cazul Suediei sau al Germaniei.
La noi, acest lucru nu este iată suficient pentru că, așa cum arată discuțiile și plusurile/minusurile date aici, cei mai mulți nu știm care este amenințarea concretă, care sînt soluțiile propuse de experți. Așa că unii nu vedem boala de interdicții. Iar alții nu vedem suferința și morțile (decesele fiind încă viitoare și potențiale) provocate de aceste interdicții, indiferent dacă sînt sau nu necesare. Am ajuns astfel să ne luptăm cu regulile (pentru sau împotriva lor) în loc să ne concentrăm pe rezolvarea amenințării concrete și măsurabilă cantitativ a bolii în sine.
1. Ne uitam la statisticile despre procentul de cazuri serioase, si vedem ca varianza intre 3 si 7% in functie de tara. Eu am zis 5%, daca vrei poti reface si cu numarul mediu de cazuri la nivel mondial, de 3%, desi dupa parerea mea, daca bagi batranii in contact cu covidul, si avand in vedere ca avem o populatie imbatranita si bolnava de inima, diabet, cancer, etc, si 5% e optimist. Da' sa zice,
2. Numarul de paturi ATI il gasesti pe net.
3. 50% rata de infectare daca scoti lockdown-ul e perfect rezonabil, daca nu cumva optimist
Restul e calcul de gimnaziu maxim.
Tu ce-ai vrea sa facem acum, sa presupunem ca cifrele astea-s niste aiureli si sa bagam herd imunization sa vedem ce se intampla? Nu e normal sa folosesti informatiile existente ca sa iti faci o idee despre cum ar putea arata viitorul???
Ai exemplele Italia, Spania, Franta, UK care iti arata ce se intapla dupa doar cateva saptamani in plus de intirziere a lock-down-ului. Nu e suficient???
In rest e o idee buna sa fie prezentate decesele cauzate de Covid-19 in contextul tuturor deceselor.
daca aduni cifrele din graficul HN iese 560 morti/zi deci lipsesc cam 150.
cifre simple dar prea complicate pentru postaci si HN :)
Era mai interesant deci să spuneți care este speranța de viața medie în Europa și care este în România. Sau, mai detaliat care este deviația standard a duratei de viață calculată cu toate tările din Europa și apoi cu câte deviații standard este România la distanță față de medie.
De asta, statistica are mai multe tăișuri care pot fi folosite în funcție de scop. Dacă eu am o găină iar tu nu ai nici una, împreună stăm bine, pentru că avem jumătate de găină de căciulă :) Cele bune..
UK: "The provisional number of deaths registered in England and Wales in the week ending 3 April 2020 (Week 14) was 16,387; this represents an increase of 5,246 deaths registered compared with the previous week (Week 13) and 6,082 more than the five-year average."
Olanda: https://www.cbs.nl/en-gb/news/2020/14/mortality-rising
UK: https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/datasets/weeklyprovisionalfiguresondeathsregisteredinenglandandwales
(exista de fapt date din mmulte alte tari pe euromomo.eu, dar nu si din Romania)
probabil la fel ca la englezi sau la olandezi totalul pe martie e cu mult mai mare decat valoarea normala + decesele de la covid...
Bine ca avem program national pentru diabetici - si zic ca este bine - dar nu avem tratament adecvat pentru cei bolnavi de cancer. Nu mai vorbesc de conditiile la care sunt supusi acestia/
offf - si noi ne dam loviti de coronavirus si nu suntem in stare o mica epidemie sa o controlam...
Nu stiu daca ar mai trebui ridicat salariu la vreun medic. Nu stiu daca merita sa mai fie construite spitale in general daca ele sunt prost administrate. De ce sunt necesare dotari daca ele nu raspuns nevoilor pacientilor - Cel putin nine ca avem spitale medicale private. dar imi este teama ca si acolo medicii
Structural este un sistem defect .
Bine HNs
Vad ca de exemplu cei de Oradea au facut treaba buna, deci se pote si la noi - https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23865951-oradea-aduce-echipament-protectie-pentru-medicii-din-spitale-direct-din-china-fara-intermediari-metoda-inedita-testare-are-orasul-cum-reusit-nu-aiba-niciun-medic-infectat-covid.htm
Datele „oficiale” pe care le vehiculeaza media sunt evident dezinformările si minciunile de la ministerul Exterminării (=Sanatatii) intocmite de acei slugi ale politicului care vor sa ascunda mizeria sub pres.
omul are alte probleme, la etaj.
Cam 50% din totalul infectiilor cu Sars-Cov2 sunt dobandite sau au legatura directa cu spitalele.
In Romania nu se mai moare decat de CoViD-19, daca e sa ne uitam dupa autoritatile incompetente care ne conduc. In fiecare an in Romania sunt cateva mii de morti in accidente de masina si cateva zeci de mii cu vatamari corporale. Nu vedem in fiecare zi cati au murit din cauza asta si nu interzicem circulatia masinilor ca sunt unii iresponsabili si produc accidente.
Suntem in preistoricul nivelului de inteligenta. Intre noi si oamenii care se ascundeau in pesteri ca vedeau o cometa nu e nicio diferenta.
Raportat la 1 milion
Romania 24
Suedia 156
In Suedia e de 6 ori mai mare desi are cam jumatate din populatia Romaniei. Fara izloare am fi avut 2800, in realitate ar fi mai mult de atat pentru ca avem mai multi bolnavi de diverse boli., sistemul sanitar e deficitar etc.
Incercasem niste aluzii in directia asta in comentarii, dar mi-au fost "omise".
Concluziile sa le traga fiecare!
1. Presa, din goana dupa audienta si senzational
2. Politicienii, pentru a putea mentine o stare de urgenta cat mai indelungata, prilej de cheltuire a banului public prin negocieri directe si aranjamente in afara oricarui control
3. Pseudospecialistii notorii din sanatate gen Rafila, Streinu-Cercel, Arafat, care-si urmaresc propria notorietate, vazandu-si zilnic mutrele pe sticla
4. Oficinele de achizitii ale statului de la nivel guvernamental sau local, spitalele sau alte entitati care cumpara la preturi astronomice prin intermediari dubiosi.
5. Sa-mi fie iertat, includ in categoriile favorizate de aceasta isterie si medicii si personalul medical din majoritatea unitatilor sanitare care in aceasta perioada se complac intr-un "dolce far niente". Majoritatea spitalelor sunt aproape goale!
6. Si nu in ultimul rand, puterile globaliste care abia asteapta sa cumpere pe nimic economii prabusite
Si ar mai fi...
Cine pierde? Tara si cetatenii sai. Pentru ca deficitul va trece de 7% iar acesta trebuie acoperit cu imprumuturi. FMI si marile banci sunt in blockstarturi si zornaie din clopotei pe la usi semideschise.
Stai acasa, romane! E bine?