Serviciul de plăți instant, administrat de Transfond, operațional din aprilie 2019, a funcționat la întreaga sa capacitate, cu o disponibilitate totală de peste 99,9%, se arată într-un comunicat de presă al administratorului Casei de Compensare Automată a plăților comerciale interbancare. Doar patru bănci au adoptat noul standard de procesare a plăților de retail: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank și BCR. Volumul zilnic al tranzacțiilor a crescut de 4 ori, comparativ cu începutul anului.

HotNews.roFoto: Hotnews

• Pentru a plăti instant, utilizatorului de servicii de plăți nu îi este necesară nici achiziția sau instalarea unei aplicații dedicate serviciului și nici înregistrarea într-o interfață distinctă pentru plățile instant. Singura condiţie care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de plățile instant este ca serviciul să fie oferit de către banca celui care inițiază plata și de către banca beneficiarului plății, în special prin platformele de mobile banking și de internet banking (deși există deja și o ofertă de astfel de servicii disponibile chiar la ghișeul fizic al băncii, dacă un client doritor nu este ”conectat”).

„Serviciul a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului tranzacțiilor procesate, de peste 200%, în primele 3 luni ale acestui an, în comparație cu ultimul trimestru al anului trecut. De altfel, pe fondul stării de urgență, serviciul a înregistrat o creștere de peste 50% a volumelor de tranzacții în luna martie 2020 față de luna februarie a acestui an, iar ca nivel zilnic, la momentul curent față de începutul anului, volumul tranzacțiilor a crescut de peste 4 ori. Aceste evoluții reprezintă o validare incontestabilă din partea pieței a utilității și eficienței serviciului”, se arată într-un comunicat al Transfond.

Potrivit acestuia, infrastructura de plăți instant este capabilă să conecteze toate instituțiile de plată din țară, astfel încât orice persoană fizică sau juridică deținătoare de cont bancar să poată plăti sau încasa bani în timp real (în mai puțin de 10 secunde între conturile bancare) și oricând - 24/7/365.