​Un ordin al președintelui ANAF (OpANAF nr. 934/2020), care reglementează termenul de notificare a contribuabililor ce nu au depus declarații fiscale a fost publicat în Monitorul oficial, zilele trecute. De asemenea, a mai apărut unul: 936/2020 pentru declarația 230. Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă analiză a acestor documente.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

Op ANAF nr. 934/2020

“Ca și termen cu caracter general, contribuabilii ce nu au depus declarații fiscale la termenul scadent vor fi notificați într-un termen de maxim 15 zile cu privire la obligația depunerii declarațiilor”, spune el.

Potrivit acestuia, prin excepție, dacă depunerea declarației intervine pe perioada de urgență, notificarea contribuabililor ce nu au depus declarație se va face în termen de maxim 30 de zile de la terminarea situației de urgență.

Pentru obligațiile fiscale nedeclarate ce fac obiectul unei inspecții fiscale nu se va emite notificarea de nedepunere a declarațiilor.

OpANAF nr. 936/2020 se adresează salariaților sau entităților fără scop patrimonial și modifică procedura de depunere a declarație 230.

“Astfel, borderoul cu formularele 230 pot fi depuse prin transmitere la distanță în format hârtie scanate. În procedura de depunere, orice termen de format hârtie se va înțelege format hârtie sau în format hârtie scanat”, spune el.

• Pe durata stării de urgență și într-un termen de 30 de zile după încetarea stării de urgență se suspendă notificarea contribuabililor privind completarea cererii formular 230, când se aplica procedura verificării faptice, respectiv aceste declarați au fost depuse chiar de beneficiarii direcționării impozitului pe venit – unități non profit și unități de cult.

„Aceste verificări vor fi reluate după trecerea termenului amintit. Ordinul menționează în continuare ca termen de efectuare a redirecționării de impozit perioada de 90 zile de la data depunerii cererii formular 230”, arată Adrian Bența.