​Agenția de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã și a modificat perspectiva de țarã de la stabilã la negativă, anunță Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Aceasta este a doua agenție care revizuiește perspectiva la negativă.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Moody’s apreciazã cã România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidã decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).

"Anunțul Moody’s confirma cã prioritãțile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea mãsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economicã a României sunt corecte și responsabile. Numai dupã redresarea acestei crize fãrã precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscalã", precizeazã Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Conform MFP, agenția de rating arată cã modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structuralã a finanțelor publice, agravatã de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României.

“Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țarã sunt îmbunãtãțirea colectãrii taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte mãsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscalã (creșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantã a deficitului de cont curent fiind amintite de agenție)”, menționează sursa citată.

Citește și:

Agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva României la negativ. Deficitul bugetar va atinge 8%, peste estimările ministrului român de finanțe (raport)