Recomandări de măsuri sociale în contextul pandemiei de la ICCV: indemnizație de șomaj de 1000 lei, taxarea pensiilor mai mari de 3.200 lei

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2020, 9:40 Economie | Finanţe & Bănci


Recomandari de politici in contextul pademiei
Foto: Pixabay
Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) a făcut o analiză a efectelor pandemiei coronavirusului și a formulat o serie de recomandări, precum indemnizație de șomaj de 1000 lei, taxarea pensiilor mai mari de 3.200 lei sau reintroducerea contribuţiei sociale de şomaj. De asemenea, nu recomandă creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie.

Indemnizaţia de şomaj la 1.000 lei/lunar


“Recomandăm mărirea cuantumului indemnizaţiei de şomaj la 1.000 lei pe lună, ca măsură excepţională pentru o perioadă de 3-6 luni, cu posibilitatea prelungirii în funcţie de evoluţia epidemiologică şi/sau socio-economică. Formula de calcul din lege prin raportarea la ISR (indicatorul social de referinţă) să fie suspendată în această perioadă. Precizăm că nivelul de 1.000 de lei lunar este apropiat de pragul de 75% din salariul minim net”, se arată în document.

Există două motive pentru care recomandă ca indemnizaţia de şomaj să fie de 1.000 lei:

• formula actuală de calcul, prin care maximul indemnizaţiei de şomaj este sub 480 lei, adică mai puţin de 100 euro lunar; menţinerea unei asemenea formule, bazată pe politicile de austeritate din 2010-2012 şi pe nivelul veniturilor populaţiei din urmă cu 10 ani reprezintă un risc social major, în eventualitatea unui şomaj masiv provocat de recesiune;
• raportarea indemnizaţiei de şomaj la 75% din salariul minim a funcţionat foarte bine timp de circa 20 de ani, chiar şi în perioadele în care România înregistra peste un milion de şomeri.

De asemenea, recomandă extinderea accesului la indemnizaţia de şomaj şi pentru şomerii pe termen lung, care sunt înregistraţi, dar care nu mai beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

(Re)introducerea contribuţiei sociale de şomaj


Contribuţia de asigurări sociale de şomaj a fost eliminată la 1 ianuarie 2018 prin controversata „revoluţie fiscală” din 2017. Până la acea dată, salariaţii contribuiau la fondul de şomaj cu 0,5% din salariul brut, iar angajatorii contribuiau cu echivalentul a 0,5% din salariul brut al angajatului. De la 1 ianuarie 2018, contribuţia de şomaj din partea angajatului a fost anulată, iar cea din partea angajatorului a fost contopită în noua contribuţie asiguratorie pentru muncă.

În condiţiile unui şomaj de ordinul a sute de mii de persoane, fondul de şomaj nu va face faţă plăţilor. În plus faţă de transferurile de la buget, recomandăm reintroducerea contribuţiei de şomaj. Ar fi o formă de solidaritate socială şi de revenire la situaţia normală în care asiguratul contribuie direct la asigurările de şomaj.

Universalizarea accesului la sistemul public de asigurări de sănătate


Recomandăm universalizarea accesului populaţiei la sistemul public de sănătate. Actualmente, persoanele neasigurate nu pot beneficia decât de asistenţă medicală de urgenţă. Restrângerea accesului populaţiei la îngrijire sanitară reprezintă un regres faţă de perioada comunistă şi faţă de anii ’90, când România avea un sistem universalist cvasi-gratuit, finanţat de la bugetul public, cu plată pentru anumite servicii la cerere şi cu participare contributorie obligatorie pentru persoanele ce realizează venituri, în principal din muncă.

Introducerea plăţii contribuţiei sociale de sănătate pentru pensionarii cu venituri mai mari de 3.200 lei lunar

Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020.

Abrogarea sau prorogarea creșterii punctului de pensie cu 40%


Conform ICCV, starea finanţelor publice sub impactul crizei coronavirus va pune în discuţie sustenabilitatea indexării cu 40% a punctului de pensie şi a recalculării pensiilor din 2021. Faţă de starea de încordare a bugetului general consolidat recomandăm:

• abrogarea sau prorogarea legii pensiilor adoptate în 2019 şi indexarea punctului de pensie cu valoarea inflaţiei;
• în cazul legii salarizării unitare, creşterea de salarii doar pentru a compensa rata inflaţiei;
• încetarea acordării indemnizaţiei de hrană la finele anului 2020, conform legislaţiei în vigoare;
• reintroducerea unei grile naţionale unitare de salarizare pentru administraţia publică locală; reamintim că, până la legea salarizării unitare din 2017, salariile din administraţia publică locală nu erau stabilite de conducătorii administraţiei publice locale.

Ce categorii sunt afectate de regulile de izolare


“Restrângerea activităţii economice şi sociale - ca urmare a regulilor de izolare şi distanţare fizică şi socială pentru a combate răspândirea virusului - are drept efect şi scăderea veniturilor populaţiei”, informează ICCV.

Cei mai afectaţi sunt:

• cei care şi-au pierdut locurile de muncă: circa un sfert de milion de persoane au fost disponibilizate;
• salariaţii care au intrat în şomaj tehnic: peste un milion de persoane au avut contractul de muncă suspendat;
• persoanele în ocupare informală (adesea şi precară), subocupare şi/sau agricultura de subzistenţă, al căror număr precis rămâne necunoscut;
• persoanele care s-au întors recent din străinătate şi care nu au venituri, şi numărul precis al acestora nefiind cunoscut.

În lipsa alternativelor precum şomajul tehnic, adresate doar celor de pe piaţa formală a muncii, riscul social, chiar de supravieţuire, este şi mai ridicat pentru ultimele două categorii.

“O categorie expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială e constituită din persoanele încă aflate în şomaj tehnic care, în cazul încetării contractului de muncă, nu vor fi eligibile pentru şomaj, deoarece sunt angajate de mai puţin de 12 luni. În acest caz, singura măsură de protecţie socială disponibilă pentru o parte dintre aceste persoane ar fi ajutorul social pentru venitul minim garantat”, spune Institutul.

• Totodată, în ipoteza iminentă a contracţiei economiei, vor rămâne neacoperiţi de măsuri de protecţie socială şi cei încă în şomaj tehnic, dar care nu sunt eligibili pentru venitul minim garantat şi care nu vor reuşi să îşi găsească un loc de muncă. Anticipăm adăugarea unor noi categorii de lucrători vulnerabili precum cei din întreprinderile care se vor restructura sau chiar desfiinţa.

• Recomandăm un control al persoanelor juridice care au solicitat scheme de ajutor prin şomaj tehnic plătit de stat în vederea combaterii şi descurajării practicilor abuzive prin care persoanele în şomaj tehnic (cu contract de muncă suspendat) sunt chemate la serviciu de către angajatori.

Citește întregul raport realizat de ICCV cu privire la recomandarile masurilor in contextul pademieiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2675 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  m-am uitat rapid (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:17)

  ..13 [utilizator]

  si primul lucru care m-a impresionat negativ se vorbeste despre faptul ca nu avem castigul salarial de acum 50 de ani... Nenicule si cand vine vorba despre cifre sunt bagate datele din 1990 si acelea cu niste gauri - nu se duc ma departe de 2014...

  Pai carevasazica halal cercetare - spor sa aveti.

  PS
  daca autorii publica in nume personal de ce pana mea folosesc numele institutiei si sigla ei??? Nu cred dansii ca pot sa discretiteze institutia sau chiar daca nu se intampla asta nu are loc de pierdere a prestigiului lor personal atunci cand faca afirmatii fara sustinere??? Pacat
 • +3 (3 voturi)    
  Taxarea pensiilor (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:03)

  hamurabi [utilizator]

  Dar nu au spus un cuvintel de pensiile speciale si mai ales de alea nesimtite ! Ar fi mai bine sa taca, cum au facut si pina acum !
 • -1 (5 voturi)    
  al cui ..... (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:28)

  asada [utilizator]

  ....este si cine ii finanteaza pe acesti "specialisti"ce se numesc institut de studiere a calitatii vietii si care habar nu au ce se intampla venind cu propuneri halucinante : -pensiile normale sant un drept castigat prin contrbutiile platite luna de luna la stat si nu niste ajutoare sociale care pot fi ajustate dupa interesele partidelor politice . -actualele pensii ce depasesc 2000lei sant impozitate cu 10% . -ne ascundem dupa degete si declaram rituos din spatele sloganului..... ce pinsie mica am dupa o viata de munca.....,dar nimeni nu tine seama ca la o buna parte viata de munca este de fapt cativa ani de vechime in munca si contributie la fond si carora ar trebui sa li asigure traiul din ajutoare sociale!!! -deci se propune cresterea impozitului sau un al doilea impozit pentru a li se asigura salariile barosane ale membrilor institutului ce se ocupa vad de"calitaea vietii " numai a lor !!?? -nu scot o vorba despre pensiile speciale care sant acordate clintelei PSD din care sigur fac parte maretii cercetatori !!! Asa ca plimbati ursul baieti si mai rariti "patriotilor competenti" !!!!
 • -1 (3 voturi)    
  Titlul si punctul (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:35)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Titlul spuena de TAXAREA pensiilor mai mari de 3.200 lei, ceea ce pentru mine insemna IMPOZITAREA lor!
  Nu este cazul, era vorbad doar de plat CAS ...

  La fel cu punctul de pensie: da, crestere cu 40% nu este sustentabila, acum.
  Dar INDEXAREA punctului de pensie cu rata inflatiei este o obligatie LEGALA, si trebuia facuta de mult!
  • -1 (1 vot)    
   De dezbătut (Marţi, 28 aprilie 2020, 12:33)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   Ultima indexare a fost în septembrie, mult peste rata inflației pe anul anterior. Cam cât sa fi fost inflația de atunci? Poate 2%?
 • 0 (2 voturi)    
  Majorare punct de pensie (Marţi, 28 aprilie 2020, 12:04)

  ISoli [utilizator]

  Acesti oameni ori sunt habarnisti sau sunt asumat niste ticalosi. Cum poti trata atat de discretionar subiectul pensiilor cand este vorba despre generatiile de pensionari care in anii 1990 si 2000 au platit contributii de 120% RAPORTAT LA SALARIU (aproape 20 de ani) si apoi de 70%. Acestor generatii care v-au tinut in spate prin contributiile lor si care prin marimea contributiilor platite au sperat ca isi vor asigura pensii decente, acestora le spuneti voi ca n-au dreptul la ceea ce au platit dinainte?
  Apoi luati in calcul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35 de ani nici 35%, deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo sifonat la bugetul statului din care va indestulati voi.
  In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face.
  Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faceti si acum?!
  De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari?!
  Pentru ca pensionarii au fost prea rabdatori si au tot sperat ca la un moment dat va veti veni in fire si veti repune lucrurile in buna oranduiala!
  Dar se pare ca nici nu va ganditi la asa ceve ci probabil doriti decimarea pensionarilor pentru a va ramane cat mai mult din contributiile pe care le-au platit.
  Rusine este un cuvant prea usor pentru ceea ce se intampla de atata amar de vreme!
  Oare copiii vostri nu vor invata din asta ca sa va faca si ei voua acelasi lucru pe care ni-l faceti voi noua?!
 • -1 (1 vot)    
  Cea mai eficienta solutie: (Marţi, 28 aprilie 2020, 12:10)

  Andy500 [utilizator]

  Desfiintarea acestui ICCV, care papa bani de 30 de ani (probabil are aceiasi angajati de cand a fost in fiintat) si nu produce nimic!
  La taxat se pricep toti, asa ca nu avem nevoie de inca o institutie degeaba!
 • +1 (1 vot)    
  Toti pensionarii trebuie sa . . . (Marţi, 28 aprilie 2020, 15:36)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . . plateasca CAS ! Cu procente diferite functie de pensie sa spunem cate un procent in plus la fiecare mie de lei in plus la pensie! 2% pentru pensia de pana la 1000 de lei, 3@ pentru 2000, 4% pentru 3000, 5% pentru 4000 s.a.m.d!( cresteri de 0.1% pentru fiecare subdiviziune de 100 de lei amiei respective) Ex 5375 lei pensie cas= 6.3%. ai pensie de 980 de lei platesti CAS 0.9%.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by