În februarie, Florin D. era șef de sală la un restaurant din Maramureș. Pe anul ăsta, planurile lui erau foarte bine conturate: din mai urma să meargă pe Litoral, unde să lucreze tot la restaurant. Anul trecut a câștigat ”bani curați” 8.000 de euro în 3 luni. Anul ăsta voia să vină acasă cu 10.000, bani cu care și-ar fi renovat casa. Dar n-a fost să fie. Acum, Florin D. este șomer, iar vara lui se arată a fi un coșmar la care se uită cu groază. Florin este unul din cei 58.000 de noi șomeri (după standardele Biroului Internațional al Muncii) comunicați joi de Statistică. INS a confirmat tot joi creșterea ratei șomajului din luna martie la 4,6% (de la 3,9% în februarie).

SomajFoto: Pixabay

Acum, Florin caută să se re-orienteze și vrea să plece să lucreze în agricultură în Germania, țară în care mai lucrase în urmă cu 10 ani și a cărei limbă o cunoaște. Dacă îl cauți în statistici, numele lui Florin este unul din cele care apar pe coperțile celor 270.000 de contracte de muncă încetate, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Aceeași sursă mai spune că până ieri în România se înregistraseră 1,02 milioane de contracte individuale de muncă suspendate, din care 327.181 în Industria prelucătoare, 185.335 în comert și 114.792 în Hoteluri și restaurante.

Situația din piața muncii va fi foarte dificil de rezolvat după ce pandemia a închis aproape toate activitățile lucrative și asta nu doar în România ci în mai toată Europa. Peste 30 de milioane de lucrători din cele mai mari economii din Europa au solicitat sprijinul Statelor pentru plata stipendiilor sociale sau a șomajului tehnic prin intermediul unor scheme fiscale menite să atenueze explozia numărului de șomeri aduși de criza coronavirusului.

Guvernele europene speră să convingă angajatorii să mențină angajații pe perioada pandemiei, permițându-le firmelor fie să trimită salariații în șomaj tehnic fie prin intermediul programelor de tip Kurzarbeit. Cu toate acestea, în unele țări, cum ar fi Spania și Marea Britanie, există îngrijorări legate de faptul că aceste scheme nu vor putea dura suficient de mult pentru a evita creșterea șomajului. De asemenea, lucrătorii cu salarii mici din alte țări, precum Germania, se tem că nu vor putea rezista mai mult de câteva luni cu banii acordați de guvern.

Economiștii se mai tem că actualele scheme nu vor fi la fel de eficiente ca în criza anterioară întrucât contracția de acum va fi mai mare și mai lungă.

Un sondaj realizat de un institut german a constatat că 40% dintre oameni cred că ar avea probleme financiare după mai puțin de trei luni de la instituirea Kurzarbeit, care acoperă până la 60% din salariile nete, potrivit FT.

„Germania este întotdeauna lăudată pentru nivelul Kurzarbeit, dar dacă te uiți la acest nivel, acest nivel nu este atât de ridicat în comparație cu Austria sau cu alte țări, mai ales pentru lucrătorii cu salarii mai mici, cum ar fi chelnerițele sau casierele de magazine”, spune un economist citat de Financial Times.

În Ungaria, acest ,,Kurtzarbeit”, privind subvenționarea salariilor angajaților din mediul privat a fost modificat. Guvernul ungar a lansat recent o nouă variantă a schemei de ajutor de stat Kurzarbeit, la presiunea mediului de afaceri și a mediului asociativ, modificările apărând la doar cîteva zile de la lansarea oficială (16.04.2020). Practic, autoritățile au mărit plafonul pentru suma maximă de subvenționare oferită de stat la minim 100.000 HUF (280 Euro). Inițial această sumă era limitată la 75.000 HUF ( 210 Euro). Potrivit noilor reguli, se va acorda subvenție pentru reducerea timpului de lucru între 15%-75% (inițial era între 30-50%), astfel spectrul companiilor eligiblie pentru această schemă se mărește. Guvernul a simplificat documentația necesară pentru solicitarea ajutorului de stat( munka.hu este noul site unde se vor depune solicitările on-line); companiile vor putea beneficia de un împrumut pe o perioadă de 24 de luni pentru salarii cu dobândă de 0.1% pentru primele 9 luni de zile; vor putea beneficia de subvenție și cei ce lucrează prin telemuncă sau care sunt angajați temporar.

Aceste modificări au fost operate la solicitările mediului de afaceri și celui asociativ, deoarece schema Kurzrbeit în varianta lansată pe data de 16.04 nu ar fi prezentat un interes mare din partea companiilor datorită limitării eligibilității și a birocrației. Conform declarațiilor oficialilor MGYOSZ ( Confederația Angajatorilor și Industriașilor din Ungaria), schema în varianta revizuită poate salva aproximativ 300.000 locuri de muncă, față de doar 100.000 în varianta inițială.