Bugetul de stat ar putea ajunge la un deficit de până la 10% din PIB, în acest an, spune Cristian Popa, membru CA la Banca Națională a României (BNR), care a precizat că face declarațiile în nume personal. De asemenea, a afirmat că există o limită peste care creditorii nu te mai pot împrumuta.

Cristian Popa, membru CA al BNRFoto: Hotnews

„Între 7 – 8% sunt estimările de deficit pentru anul acesta în funcție de analiștii care ne spun aceste cifre. Există și estimări cu două cifre în scenarii adverse. Eu cred că deficitul va fi în partea superioară a range-ului. Deci mai degrabă mai mare decât mai mic”, a spus Popa, în cadrul conferinței ARIR, precizând ulterior pentru HotNews.ro că poate ajunge până la 10%.

Cum e cu împrumuturile

„Da, nu mai avem limită de deficit bugetar, dar e o limită naturală a împrumuturilor, a cât poate accesa România. Nu există bani fără limită. Trebuie să fim cumva ponderați, spațiul fiscal era deja mic. Politicile fiscale expansionsite ale ultimilor ani au consumat o bună parte din resursele potențiale înainte de apariția pandemiei. Dacă am consumat mai mult înainte, avem mai puțin acum”, a afirmat el.

• Este o limită peste care creditorii nu te mai pot împrumuta. Paralela aș face-o cu gradul de îndatorare. Dacă ratele sunt mai mari de 40% din venituri, nu mai iei credit când mergi la bancă. Similar se întâmplă și în cazul țărilor. Când gradul de îndatorare devine foarte mare, le este mult mai greu să acceseze capital.

„Bugetul țării are o problemă structurală. România a plătit anul trecut 1,2% din PIB dobânzi, restul a fost deficit primar, anul acesta va fi semnificativ mai mare. (...) Datoria publică va crește vertiginos anul acesta și anul următor. Cel mai probabil va depăși 50% din PIB în anii următori, acum venind de la 35%. Nu este o cifră foarte ridicată, însă în contextul bugetar actual nu este nici puțin”, a precizat Cristian Popa.

El a mai afirmat că trebuie să avem grijă mare când vorbim de ratingul suveran al României.

„Agențiile de rating vor să arătăm disciplină, să fim ponderați. Prin urmare este necesar să surprindem pozitiv ca să nu fim retrogradați”, a mai arătat el.

Scenariile Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal lucrează cu două scenarii: unul în care economia scade cu 4-6% în acest an iar al doilea, în care economia va scădea cu 8-9%.

  • În condițiile unei descreșteri a PIB real cuprinsă între 4% și 6% veniturile bugetare vor fi mai reduse cu cel puțin 7 - 14 mld. lei față cele prognozate în proiectul de rectificare. În acest caz, estimarea de mai sus privind nivelul probabil al deficitului bugetar devine 8,1% - 8,9% din PIB (Finanțele mizează pe un deficit bugetar de 6,7% din PIB). Trebuie precizat faptul că descreșterea suplimentară a PIB real față de scenariul asumat de Guvern, cuprinsă între 2,1 și 4,1% în acest caz, a fost presupusă a corespunde unei scăderi între 2,1 și 4,1% a PIB nominal comparativ cu estimarea curentă a acestuia de 1.082,1 mld. lei.
  • Alternativ, în condițiile unei descreșteri a PIB real cuprinsă între 8% și 9%, veniturile bugetare vor fi mai reduse cu cel puțin 21 – 24,5 mld. lei față cele prognozate în proiectul de rectificare. În acest caz, estimarea de mai sus privind nivelul probabil al deficitului bugetar devine 9,9% - 10,4% din PIB.

Citește și:

Veniturile bugetare estimate de Guvern sunt supraevaluate cu cel puțin 0,3% din PIB. Cheltuielile sunt subdimensionate cu 0,3-0,45% din PIB. Deficitul bugetar va depăși 7,3, nu 6,7, cât speră Finanțele (analiză)