Moody's Investors Service a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva de rating a trei bănci din România - Banca Comercială Română (BCR), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Raiffeisen Bank - şi a confirmat la "Baa1" ratingurile atribuite pentru depozitele în monedă locală pe termen lung şi la "Baa3" calificativele pentru depozitele pe termen lung în valută, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody'sFoto: Moody's

Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Moody's a înrăutăţit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, şi a reconfirmat la "Baa3" ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală.

Confirmarea ratingurilor pentru depozitele BRD, BCR şi Raiffeisen, cu schimbarea perspectivei de la stabilă la negativă, este determinată de schimbarea perspectivei ratingului suveran la negativă şi reflectă opinia Moody's privind corelaţiile de risc semnificativ între o bancă şi ţara unde operează, având în vedere limitările pe care le poate impune un guvern asupra entităţilor interne, apreciază agenţia.

Conform metodologiei Moody's, ratingurile pentru depozitele bancare nu pot depăşi ratingul suveran cu mai mult de două trepte. Mai mult, calificativele pentru depozitele pe termen lung în valută "Baa3", cu perspectivele lor negative, sunt determinate de plafonul aplicabil României "Baa3" pentru depozitele în valută, care constrânge ratingurile băncilor. Plafonul pentru depozitele în valută include riscul ca Guvernul României să interfereze cu plata depozitelor în valută ale băncilor, se arată în comunicatul Moody's.

Orice deteriorare a solvabilităţii României va exercita presiuni negative asupra ratingurilor băncilor pentru depozite. În plus, ratingurile băncilor ar putea fi revizuite în scădere în cazul în care condiţiile operaţionale se vor înrăutăţi mai mult decât anticipează în prezent agenţia şi vor constrânge activităţile de afaceri, ducând la riscuri mai ridicate pentru active şi la erodarea semnificativă a capitalului.

Ţinând cont de perspectiva negativă, există în prezent un potenţial limitat pentru îmbunătăţirea ratingurilor băncilor, apreciază Moody's, potrivit Agerpres.