Zece minute. Atât îi ia Coreei de sud să urmărească istoricul traseului unui pacient cu coronavirus, folosind un nou sistem care analizează tranzacțiile cu cardul și locația telefonului, scrie The Straits Times.

Coronavirus Coreea de SudFoto: Steve Cho/Penta Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un chestionar epidemiologic ar dura 24 de ore pentru a fi completat.

Sistemul Covid-19 Smart Management System (SMS) poate arăta instantaneu calea de transmitere a virusului și să identifice punctele fierbinți folosind "big data" oferite de 28 de organizații, incluzând poliția și companiile din telecomunicații.

SMS a fost dezvoltat de Centrul Coreean pentru Controlul și Prevenția Bolilor (KCDC) împreună cu două ministere în două săptămâni și a pornit pe 26 martie.

„A fost posibil să identificăm și izolăm cazurile potențiale mai devreme și să vedem istoricul deplasărilor ale pacienților pentru a ajuta ceilalți cetățeni să fie în siguranță”, a declarat Park Young-joon, directorul KCDC.

Testarea în masă a fost mult mai eficientă cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a citi razele X toracice, a stațiilor de testare prin care se poate finaliza un test în 10 minute și a aplicației mobile de autodiagnosticare pentru a ține evidența sănătății vizitatorilor străini.

Autoritățile pot trimite mesaje utilizatorilor pe telefoane mobile pentru a le avertiza cu privire la evitarea zonelor vizitate de pacienți confirmați.

Jean Lee, de la think-tankul Wilson Centre a spus pe blog, referindu-se la folosirea tehnologiei și a eforturilor de coordonare și comunicare: „Asta a permis Coreei de Sud să aibă control asupra focarului, fără a opri complet țara sau economia sa”.

Citiți întregul material aici.