Articol actualizat

​VIDEO Florin Cîțu: Ne-am împrumutat mai ieftin cu un punct procentual decât PSD, în aprilie. Pe ce s-au cheltuit banii. Resursele în perioada următoare trebuie direcționate în industrie. Se așteaptă la o apreciere a leului

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2020, 12:10 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Citu
Foto: Hotnews
Ne-am împrumutat mai ieftin cu un punct procentual decât PSD, în aprilie 2020, comparativ cu aprilie 2019, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință de presă. El explică și pe ce s-au dus banii.

Pe ce s-au dus banii

Declarațiile sale:
 • Pe cheltuieli de personal în aprilie în valoare de 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei față de luna martie. S-au făcut economii în special prin telemuncă
 • Asistență socială, care include și pensiile, 11 miliarde lei. 70% din acești bani sunt doar pensiile. Au fost plătite la timp, chiar în avans în aprilie pentru anumite persoane.
 • Indemnizațiile pe perioada suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, acel șomaj tehnic. Plăți pentru șomaj tehnic – 312 milioane lei, șomaj normal – 61 milioane lei, în creștere cu 4 milioane față de martie. 96 milioane lei pentru indemnizațiile acordate pentru alți profesioniști, cei care aveau cabinete medicale stomatologice și alte activități.
 • S-au plătit concedii medicale de 366 milioane lei. Media până atunci era în jur de 100 milioane. În cele două luni, martie și aprilie, au fost plătite concedii medicale de aproape 900 milioane lei.
 • La bunuri și servicii s-au plătit în plus 1 miliard de lei atât în martie cât și în aprilie pentru medicamente și medicamente pentru spitale.
 • A returnat în aprilie și martie, rambursare TVA, peste 6 miliarde lei.
Alte declarații:
 • În aprilie 2020 am încasat mai mult decât anul trecut. Asta nu înseamnă că situația este roz. Încasăm mai bine, dar în același timp au crescut cheltuielile, în special pe sănătate. Încasările sunt bune, dar trebuie să fie mult mai bune ca să nu avem probleme pe viitor.
 • Ce au declarat companiile că au de plată este mai mare decât ne așteptam. Este clar că și în lunile următoare vom colecta. Reușim să colectăm mai mult dar nu ajunge.
 • În acest moment lucrurile arată OK, dar încă nu am trecut peste hop.
 • Să vedem dacă se epuizează plafonul IMM Invest și vedem dacă mărim plafonul.
 • Astăzi vor fi discutate în comitetul interministerial măsurile pe care le-am văzut aseară pentru companii mari. Sper să fie aprobate joi în ședința de guvern. Sper să avem un plafon mai mare.
 • Amânarea ratelor la bănci: 170.000 de cereri au fost acceptate, din 270.000 (dar aici sunt incluse și cererile pe care le au băncile care nu sunt legate de ordonanță). Majoritate sunt pentru credite de consum. Programul merge bine. Nu este mare numărul sesizărilor. Le preluăm, le îndreptăm către BNR și Asociația Băncilor să vedem de ce, dacă a fost un abuz, dacă normele au fost aplicate cum trebuie.
 • Am tot spus că vom avea o revenire în V. În T2 vedem o scădere abruptă a economiei. Acesta este impactul a ceea ce s-a întâmplat. Revenirea se bazează pe informațiile din economie cât și pe baza informațiilor de la modelele noastre macroeconomice. Revenirea în V se bazează pe structura economică. Serviciile și industria sunt cele care au tras cel mai mult industria în jos în trimestrul 2. Acolo e problema.
 • O mare parte din economie, din valoarea adăugată vine din industrie. Aici trebuie să punem resursele în perioada următoare. Resursele trebuie să fie redirecționate acolo unde economia are valoarea adăugată cea mai mare. Aceste măsuri trebuie să fie targetate.
Graficul prezentat de Florin Cîțu arată o revenire a economiei din trimetrul III, susținând în continuare revenirea în V.

 • Ce se întâmplă cu prețurile activelor? E adevărat că pentru unele companii prețul petrolului scăzut înseamnă profituri mai mici, dar petru restul economiei înseamnă profituri mai mari. Economia are un șoc pozitiv din aceste prețuri.
 • Ne-am uitat ce se întâmplă pe piețele financiare, relativ la alte crize economice. Vedem că răspunsul piețelor financiare arată că și acolo este un optimism al unei reveniri în V. Nu avem aceeași situație, cum avem în 2008-2009. Nu este nevoie de a susține companiile financiar-bancare, de exemplu. Vedem că acestea sunt folosite ca intermediari, atât de noi pentru finanțarea deficitului, cât și pentru finanțarea companiilor din economie.
 • Vom vedea o rescriere a ciclului de producție. Foarte multe companii vor aduce producția mai aproape de consumator. Nu știu dacă pe termen lung este soluția optimă, dar pe termen scurt va ajuta economie. Un motiv pentru care vedem revenirea în V.
 • Anul viitor putem avea o creștere economică mai mare decât estimăm, să fim pe plus după 2 ani. În scenariul pesimist este să avem doi ani în care să nu fi pierdut nimic, să fim pe zero.
 • Singurul risc pe care îl văd astăzi ce economia să nu revină în Trimestrul 3 este populismul. Dacă o să cădem pradă populismului și vom crește cheltuielile fără să fim atenți, atunci cu siguranță vom avea întârzieri ale revenirii economice.
 • Pentru a ne finanța folosim în principal piețele locale. A doua sursă de finanțare e cea de pe piețele internaționale. Ne uităm în continuare să ne finanțăm de pe piețele internaționale. Nu vom accesa niciun împrumut care vine cu condiționalități (făcând referire la FMI, CE, BERD n.r.)
 • Un val doi al pandemiei va însemna un cost în economie. Vom fi mult mai pregătiți. Nu vom mai avea acest impact negativ din acest moment. Rezervele statului vor fi exact unde trebuie.
 • Voi prezenta scenarii guvernului cu privire la creșterea pensiilor în funcție de încasările la buget și alți indicatori.
 • Autostrada Sibiu-Pitești trebuie să înceapă anul acesta. Investițiile vor fi motorul care vor duce mai departe această economie.
 • Leul este determinat de piață. Revenirea economiei mă face să cred că trendul va fi de apreciere decât de depreciere. Este o opinie personală. Mă aștept la investiții în România și să nu avem o scădere a exporturilor foarte mare, nu ar trebui să fie o problemă foarte mare pentru moneda națională.
 • Ar fi sinucidere să creștem taxele în acest moment.
 • Forța de muncă care a venit în țară, are nevoie să fie susținută. Prin investițiile pe care le facem anula cesta vom reuși să oferim locuri de muncă celor care au venit în țară. În retail este nevoie de 10.000 persoane, în zone de livrare, alte câteva mii.
 • În martie și eu lucram cu scenarii foarte dure.
 • Nu suntem într-un scenariu în care totul să fie fantastic. Vom reveni la situația de dinainte de criză foarte rapid. Economia a răspuns mai rapid decât ne așteptam.
 • În următoarele săptămâni voi anunța conectarea caselor de marcat la ANAF.
 • Vom anunța și facturarea electronică. Veți vedea o creștere semnificativă la buget.
 • Despre Fondul Suveran: Dați-mi voi să am o discuție cu domnul premier să vedem exact detaliile și o să revin după.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4296 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  pe cat de batzos se tine acum... (Marţi, 5 mai 2020, 12:20)

  demaGOGU [utilizator]

  ...pe atat de umil va merge la usa FMI, acceptand neconditionat toate conditiile draconice care i se vor impune in schimbul oxigenului.
  • +4 (12 voturi)    
   Bugetarii s-au imbolnavit subit (Marţi, 5 mai 2020, 12:50)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   S-au plătit concedii medicale de 366 milioane lei. Media până atunci era în jur de 100 milioane. În cele două luni, martie și aprilie, au fost plătite concedii medicale de aproape 900 milioane lei.
   • +1 (1 vot)    
    gandeste ca unii au fost in carantina (Marţi, 5 mai 2020, 19:44)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    Si atunci au fost indreptati la CM.- asta indiferent daca erau angajati la stat sau la privat.
    Altii chiar au luat virusul.
 • +3 (9 voturi)    
  Lasa gargara Flirine! (Marţi, 5 mai 2020, 12:21)

  tontu [utilizator]

  Incurajati consumul, ajutati firmele sa-si reia activitatea, circulatie libera peste tot in tara ca sacul e tot mai gol. E simplu sa imprumuti, mult mai greu e sa dai banii inapoi.
 • -2 (8 voturi)    
  :))) (Marţi, 5 mai 2020, 12:28)

  I [utilizator]

  da' ma da' tu nu stii sa furi, aia e problema :))))
 • +3 (15 voturi)    
  baiatul asta (Marţi, 5 mai 2020, 12:33)

  tg3290 [utilizator]

  vorbeste ca un baiat de la partid, asa de tare s-a instrainat de trecutul lui profesional intr-o banca internationala.
  pai, ministrul finantelor al Romaniei, asta e grija lui sa le spuna romanilor ca el s-a finantat chipurile mai ieftin decat pesede? pai baiatul asta si Iohannis sunt in campanie electorala antipesede sau sunt la putere si trebuie sa guverneze o tara care se apropie de 1.000 de decese covid si de o criza economica? crede ca poezia de tipul catelus cu pretul corect despre pesede o sa acopere la infinit dezastrul pe care il fac ei?!
  • 0 (6 voturi)    
   de acord (Marţi, 5 mai 2020, 14:04)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   cu exceptia unul lucru. Nici trecutul profesional intr-o banca internationala nu a fost prea luminos.

   Si acolo lucrurile necurate le fac tot cei fara prea multa morala si prestanta profesionala
  • 0 (0 voturi)    
   sufletzel... (Marţi, 5 mai 2020, 19:57)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tg3290

   1. Bine sau rau cu FC ca MF in conferinta de presa este cu mult mai bine decat cu taica Orban care este un dezastru public - conferinta de astazi a aratat cum ar fi trebuit sa raspunda un PM daca FC ar fi ajuns acolo...

   2. Omul trebe sa mentioneze si bine face ca dobanda la care s-a imprumutat este mai mica decat cea de anul trecut...Este un fapt care poate sa fie comentat inclusiv din punct de vedere politic - poate fi comentat si dpdv economic altfel dar ma abtin...Puteai sa o faci matale dar matale pari ca iubesti #ciumarosie... este o parere...

   3. Bre, inca nu am ajuns la cifra ceea de decese dar din fericire si matale si io si FC suntem vii ca altfel nu am mai povesti aici. Vii cu vii , mortii cu mortii.

   4. Poezia despre catelus cu pretul corect peste pesede mi-a placut - poti sa mai detaliezi?
   Ai talent omule, nu te lasa de poezie si cred ca nici poezia nu se lase de mata...SPor!

   In zbor spre luminitza de la capatul tunelului
 • +2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 mai 2020, 12:34)

  [anonim]

 • +5 (11 voturi)    
  Nu-mi pare o realizare (Marţi, 5 mai 2020, 12:35)

  FA [utilizator]

  O realizare laudabila era sa nu va imprumutati deloc.
  Orice prost stie sa se imprumute cand nu are bani, iti tebuie un dram de minte in schimb sa te abtii de la imprumuturi si sa reformezi aparatul de stat astfel incat sa fie sustenabil.
  • +1 (1 vot)    
   acum... (Marţi, 5 mai 2020, 20:09)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui FA

   Nu cred ca vreti ca in perioada de pandemie sa faci din rahat bici...Nici chiar asa!

   Aia de dinainte au lasat niste goluri vizibile in economie si au plasat si o bomba cu ceas cu declansatorul la ei in buzunar - majorarea cu 40% a pensiilor in septembrie....

   IN locul PNL-ului ieseam cu curaj si spuneam ca NU POCI nene, si varsam si doua lacrimi mari pe obrazii mei rumeni, acum sa cresc pensiile si mai vorbim in 2021 dar nu au suflu in pupa...
 • -4 (10 voturi)    
  imaginea PSD (Marţi, 5 mai 2020, 12:37)

  Wheelwright [utilizator]

  Cei din PSD aveau si sunt convins ca inca au (nu s-au reformat deloc, sunt aceiasi) o imagine foarte proasta in lume. Inainte de aceasta criza erau bani multi de imprumutat, economia crestea (un pic cam mult ziceau unii), iar Romania se imprumuta scump din cauza imaginii acestui partid. De cand a inceput criza banii se imprumuta mai greu si mai scump si Romania a reusit sa imprumute mai ieftin, nu pentru ca e asa frumos si destept PNL-ul, ci pur si simplu pentru ca nu mai e PSD la conducere.
  • -1 (1 vot)    
   masurile economice (Marţi, 5 mai 2020, 20:03)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Au inceput sa capete forme, raspunsurile sunt coerente chiar daca uneori mai apar si balbe...

   Imi pare extrem de rau ca FC nu a reusit sa fie PM...
   Era cu totul altul dansul in jurul virusului - cu siguranta
 • +1 (5 voturi)    
  Bine! (Marţi, 5 mai 2020, 12:45)

  ..13 [utilizator]

  .

  Pentru romanii veniti in RO poate ca si o forma de start-up i-ar stimula.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 mai 2020, 13:38)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   dar daca s-au economisit acum (Marţi, 5 mai 2020, 20:30)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   Inseamna ca pe timp de pace se cheltuie - fie pe abonamente transport, deplasari, diurne, pe ce???

   Poate ca aceea reducere nu este ca urmare a telemuncii, poate sa fie ca urmare a unor CM???

   Nu stiu - poate gresesc...
 • +4 (4 voturi)    
  Problema nu este și nu a fost pana acum (Marţi, 5 mai 2020, 14:34)

  mr_mojo [utilizator]

  Sa facem rost de bani.
  Ci ce am făcut cu ei ca sa nu mai fie nevoie să luam alții mereu și mereu.
  Suntem ca bețivul satului care cu banii împrumutați stinge datoriile din caiet și mai are de o beție de-o zi ca sa uite că trăiește pe datorie.
  • +1 (1 vot)    
   poate la alegeri (Marţi, 5 mai 2020, 20:00)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Sa ne trezim din betie!

   Bah, io cu cine votez???
 • +1 (5 voturi)    
  Masuri concrete neamule, masuri concrete (Marţi, 5 mai 2020, 14:53)

  xrogo [utilizator]

  si nu gargara ieftina!
 • -1 (1 vot)    
  10% reducere cheltuieli asistenta sociala (Marţi, 5 mai 2020, 20:22)

  ..13 [utilizator]

  Si ai mult mai multe materiale, consumabile pentru asistenta medicala - cat pentru o pandemie...

  deci daca vrem conditii mai bune in spitalele noastre ar trebui, printre altele, sa ne gandim cum sa reducem cheltuiala cu asistenta sociala.

  reducerea cheltuielii cu asistenta sociala se poate directiona fie catre educatie fie catre sanatate.

  ahhh - ma tot gandesc la pensiile alea speciale...
 • +1 (1 vot)    
  Ne imprumutam (Miercuri, 6 mai 2020, 9:21)

  537 [utilizator]

  Toti ministrii de finante inainte de numire au solutii. In momentul in care ajung ministri se imprumuta. Pana cand? Pana la o datorie de 120-150% din PIB, ca sa fim si noi ca italienii sau grecii. Problema e ca aia material stau mult mai bine decat noi, chiar si grecii cu reducerile din ultimii ani. Grecii vand insule noi? Delta ucrainienilor si Transilvania austriecilor? Macar daca banii astia s-ar vedea in ceva. Irigatii nu, autostrazi nu, spitale nu, cercetare nu. Papica fratilor, matul plin, masini uzate si imbogatiti peste noapte.
 • +2 (2 voturi)    
  Apreciere a leului? (Miercuri, 6 mai 2020, 10:31)

  Skipper_The_Pinguin [utilizator]

  A, da, este ca aia cu cresterea negativa, gata, m-am prins. Apreciere negativa a leului. Clar acum. Expertii in domeniu forteaza chiar un prag de 5 Lei pentru 1 EURO peste 12 luni. Ok, astia manipuleaza piata, dar totusi, cand s-a apreciat constant Leul nostru pentru mai mult de 4-6 luni de zile? Acum cat timp si in ce context? A, ca o sa se deprecieze EURO, adevarat, dar bietul Leu nu prea are cum sa creasca daca este hranit doar cu pufuleti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by