Curtea Constituțională ia în discuţie sesizarea PNL asupra legii privind suspendarea rambursării creditelor

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2020, 6:41 Economie | Finanţe & Bănci


Credite
Foto: Pixabay
Curtea Constituţională a României (CCR) ia în discuţie miercuri sesizarea PNL asupra legii privind suspendarea rambursării creditelor, potrivit Agerpres.

Liberalii menţionează în sesizarea transmisă CCR că Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relaţia cu Guvernul, precum şi mai multe dispoziţii ale Constituţiei prin adoptarea propunerii legislative pentru suspendarea rambursării creditelor. Semnatarii menţionează că, deşi Guvernul a adoptat OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, care a intrat în vigoare în 30 martie, cinci parlamentari au înregistrat în aceeaşi zi la Senat propunerea legislativă cu acelaşi obiect de reglementare. Totodată, această propunere legislativă a fost introdusă pe ordinea de zi a Senatului, nu şi OUG 37/2020.

De asemenea, liberalii consideră că Parlamentul, cu prilejul adoptării legii de aprobare a OUG nr. 37/2020, urma să aibă posibilitatea modificării dispoziţiilor prevăzute de această ordonanţă de urgenţă. "Soluţia introducerii pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului şi începerea procedurii legislative cu privire la propunerea legislativă depusă la Senat sub nr. 181/30.03.2020 - neconstituţională, nelegală şi lipsită de utilitate în contextul existenţei acestei posibilităţi pentru autoritatea legiuitoare", se mai arată în document.

Liberalii susţin că, în urma intrării în vigoare a decretului preşedintelui României privind starea de urgenţă în faţa riscului de infecţie cu coronavirusul SARS-CoV-2, este necesară adoptarea unor măsuri precum cele ce fac obiectul OUG nr. 37/2020 pe calea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului "pentru a nu permite producerea unor vătămări iremediabile, ocazionate de întârzieri în adoptarea unor măsuri necesare, de interes public".

"Din analiza procesului legislativ, astfel cum rezultă din fişele celor două proiecte de acte normative, înregistrate la Senat, este evidentă încălcarea de către Parlament a principiului cooperării loiale în relaţia cu Guvernul, precum şi a dispoziţiilor legale evocate", spun liberalii.

Iniţiatorii demersului mai susţin că adoptarea propunerii legislative s-a făcut "cu lipsa unei motivări reale a necesităţii intervenţiei legiuitorului", menţionând că nu a fost prezentat impactul bugetar, după cum prevede legislaţia în vigoare.

"Analizând modul în care s-a desfăşurat procesul legislativ, precum şi obiectul de reglementare, se constată că legea este neconstituţională, pentru că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituţiei, precum şi ale Legii nr. 24/2000, în primul rând, în ceea ce priveşte lipsa unei motivări reale a soluţiilor propuse. În speţă, legea a fost adoptată fără o fundamentare efectivă a modificărilor pe care le reglementează, cu încălcarea obligaţiei legale de motivare a proiectelor de acte normative şi de prezentare a impactului pe care legea îl va genera la nivel socio-economic, bugetar sau juridic", precizează sursa citată.

Semnatarii sesizării spun că legea a fost adoptată fără consultarea prealabilă a Băncii Naţionale a României, dar şi fără obţinerea în prealabil a avizului Consiliului Economic şi Social, fiind încălcat art.1 alin. (3) şi (5) din Constituţie. De asemenea, în sesizare se face referire la "paralelismul de acte normative şi contradicţiile legii cu OUG nr. 37/2020".

Semnatarii sesizează şi neconstituţionalitatea modalităţii de adoptare a propunerii legislative, menţionând, în acest sens, împiedicarea dezbaterilor parlamentare, imposibilitatea verificării cvorumului de şedinţă, inexistenţa vreunei garanţii cu privire la identitatea persoanelor care au exprimat votul şi încălcarea prevederilor referitoare la lipsa avizelor comisiilor parlamentare la Camera Deputaţilor şi la modalitatea de desfăşurare a şedinţelor comisiilor.

În sesizare se mai menţionează motive intrinseci de neconstituţionalitate, şi anume încălcarea principiului previzibilităţii legii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2519 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  impactul asupra bugetului populatiei (Miercuri, 6 mai 2020, 6:52)

  eucomentez [utilizator]

  S-a analizat impactul deciziilor luate de guvernul PNL asupra bugetului fiecarui cetatean care are credite?

  PNL a votat impotriva legilor initiate si votate de opozitie care protejeaza populatia de faliment. Acest guvern nu a fost interesat nici de dotarea spitalelor sau a altor masuri de rezolvare a crizei create de pandemia. A avut insa un interes sporit in a instiga populatia impotriva minoritatilor vehiculand informatii false.

  Avem un guvern complet incompetent.
 • -1 (1 vot)    
  cum ziceam (Miercuri, 6 mai 2020, 8:45)

  nikita11 [utilizator]

  sunt pline de capcane masurile astea. pentru cei care incearca sa le acceseze.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by