Banca Centrală Europeană (BCE) rămâne dedicată angajamentului de a face tot posibilul, în cadrul mandatului său, de a readuce inflaţia la ţinta sa de aproape 2%, a anunţat marţi instituţia financiară, după ce Curtea Constituţională a Germaniei a decis că banca centrală şi-a depăşit atribuţiile cu programul de achiziţii de active, transmite Reuters, potrivit news.ro.

”BCE ia notă de judecata de astăzi a Curţii Constituţionale Federale a Germaniei referitoare la Programul de Achiziţii din Sectorul Public”, a anunţat banca centrală, adăugând că Curtea Europeană de Justiţie a decis anterior că programul este legal.

Potrivit comunicatului, Consiliul Guvernatorilor rămâne dedicat în totalitate pentru a face tot ceea ce este necesar în cadrul mandatului său ca inflaţia să urce la niveluri corespunzătoare cu obiectivul său pe termen mediu”.

Curtea Constituţională germană a cerut marţi Băncii Centrale Europene să justifice - în termen de trei luni - conformitatea vastelor achiziţii de active ale instituţiei, pe care le consideră ”îndoielnice”, într-o hotărâre cu implicaţii neclare, dar care nu priveşte programul de urgenţă împotriva pandemiei COVID-19.

Puternicei Bănci centrale germane i s-ar putea interzice să participe la acest program anticriză, care a fost extins din cauza pandemiei COVID-19, în cazul în care Consiliul Guvernatorilor BCE nu va demonstra ”în mod inteligibil şi substanţial” că nu a încălcat tratatele europene, a hotărât jurisdicţia supremă germană.