​Autoritățile au simțit nevoia să facă câteva precizări cu privire la ordonanța prin care se pot amâna ratele la credite, după ce Ministerul Finanțelor a primit mai multe sesizări pe platforma aici.gov.ro. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) reamintește, printre altele, că 14 mai este ultima zi în care poate fi solicitată amânarea. De asemenea, nu poate oferi garanții pentru amânarea ratelor bancare decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

Foto:

“Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, reamintim că debitorii trebuie să trimita creditorilor solicitări cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv și să îndeplinească condițiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020”, se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Conform FNGCIMM, cei care au obtinut suspendarea obligatiilor de plată scadente în baza normelor băncilor înainte de apariția Ordonanței, pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleași condiții de suspendare a plaților în baza prevederilor actului normativ pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăților.

• Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii și numai dacă debitorul se încadrează în prevederile Ordonanței.

• În cazul clienților care au depus solicitări în baza normelor și ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte.

• FNGCIMM nu poate oferi garanții pentru amanarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

“Precizam că mai multe instituții de credit au informat în mod corect clienții care au depus solicitări înainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare față de ofertele băncilor, va fi nevoie de o noua cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai. În cazul în care acești clienti nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obține amânări la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit băncile înainte de apariția OUG 37/2020. Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienții băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziție de catre Ministerul Finantelor Publice”, menționează sursa citată.

Conform FNGCIMM: conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise în favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

- Creditul a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractul de credit, este ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;

- Creditul nu a fost declarat cu scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Debitorul nu inregistreaza rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata, in conditiile prevazute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM a incheiat conventii de garantare cu un numar de 29 de finantatori, în scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.