“Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, reamintim că debitorii trebuie să trimita creditorilor solicitări cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv și să îndeplinească condițiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020”, se arată într-un comunicat al FNGCIMM.
Conform FNGCIMM, cei care au obtinut suspendarea obligatiilor de plată scadente în baza normelor băncilor înainte de apariția Ordonanței, pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleași condiții de suspendare a plaților în baza prevederilor actului normativ pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăților.
• Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii și numai dacă debitorul se încadrează în prevederile Ordonanței.
“Precizam că mai multe instituții de credit au informat în mod corect clienții care au depus solicitări înainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare față de ofertele băncilor, va fi nevoie de o noua cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai. În cazul în care acești clienti nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obține amânări la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit băncile înainte de apariția OUG 37/2020. Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienții băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziție de catre Ministerul Finantelor Publice”, menționează sursa citată.
Conform FNGCIMM: conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise în favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:
- Creditul a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;
- Data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractul de credit, este ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;
- Creditul nu a fost declarat cu scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;
FNGCIMM a incheiat conventii de garantare cu un numar de 29 de finantatori, în scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.
Ca sa fie clar: data finala pt depunerea cererilor este 14 mai. Debitorii trebuie sa completeze o cerere catre banca - unele banci au formularele acestea pe site-urile lor - banca are potrivit OUG 37/2020 la dispozitie 15 zile sa aprobe sau sa respinga solicitarea. Ce va recomand eu este ca dupa ce ati completat cererea online ( poate fi facuta in office ori depusa fizic - unele banci pun la dispozitie si formulare tipizate ce pot fi descarcate de pe site) este sa le semnalati acest fapt telefonic, respectiv sa le cereti un nr de inregistrare. Fata de procedurile enumerate anterior mai exista si cea per telefon, insa aici timpii de asteptare sunt mari.
Bun, s-a completat formularul online, banca anunta ca a aprobat cererea (dupa 15 zile) si atunci surpriza, banca va anunta ca de la momentul aprobarii mai trebuie sa asteptati 30 de zile sa primiti un grafic nou de rambursare respectiv sa va fie aduse la cunostinta modificarile contractuale etc. De ce acest parcurs nou? Ca intre timp sa primiti notificari cu scadentele + penalitati de intarziere sau sa va fie notificat faptul ca vi se pune poprire pe bunuri mobile, conturi, masini, bunuri imobile, adica banca se pregateste sa va execute usor-usor. Adica bancile au ales sa puna presiune pe debitori. Totul ca sa renunte debitorii ori sa accepte propriile solutii, nu OUG 37/2020. Acesta este spiritul bancilor de la noi, de aceea sunt doar niste camatari.
Bancile se lauda ca au aprobat 40.000 de cereri pe 37/2020, ar fi interesat de vazut cati dintre clienti au primit forma finala a clauzelor modificate, respectiv graficele de rambursare etc.
PS.
De aia se implica si Min Fin in aceasta mocirla pusa la cale de banci, insa nu va asteptati la multe denla Citu, e un mitoman. Eu presimt ca bancile vor deveni si mai apropiate de clienti in viitorul apropiat. Asa de apropiati incat o sa va execute silit, totul sa va ajute sa treceti mai usor peste pandemie. Aveti incredere in banci. Not.