Amânarea ratelor la credite: Ministerul Finanțelor „rezolvă” sesizările făcute. Răspunde FNGCIMM/ 14 mai, ultima zi pentru depunerea cererii

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2020, 10:19 Economie | Finanţe & Bănci


Raspunsul la sesizarile asupra amanarii ratelor la credite
Foto: Pixabay
​Autoritățile au simțit nevoia să facă câteva precizări cu privire la ordonanța prin care se pot amâna ratele la credite, după ce Ministerul Finanțelor a primit mai multe sesizări pe platforma aici.gov.ro. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) reamintește, printre altele, că 14 mai este ultima zi în care poate fi solicitată amânarea. De asemenea, nu poate oferi garanții pentru amânarea ratelor bancare decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

“Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, reamintim că debitorii trebuie să trimita creditorilor solicitări cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv și să îndeplinească condițiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020”, se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Conform FNGCIMM, cei care au obtinut suspendarea obligatiilor de plată scadente în baza normelor băncilor înainte de apariția Ordonanței, pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleași condiții de suspendare a plaților în baza prevederilor actului normativ pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăților.

• Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii și numai dacă debitorul se încadrează în prevederile Ordonanței.

• În cazul clienților care au depus solicitări în baza normelor și ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte.

• FNGCIMM nu poate oferi garanții pentru amanarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadențe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

“Precizam că mai multe instituții de credit au informat în mod corect clienții care au depus solicitări înainte de intrarea in vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare față de ofertele băncilor, va fi nevoie de o noua cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai. În cazul în care acești clienti nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obține amânări la plata ratelor doar pentru scadentele pe care le-au oferit băncile înainte de apariția OUG 37/2020. Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienții băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziție de catre Ministerul Finantelor Publice”, menționează sursa citată.

Conform FNGCIMM: conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise în favoarea creditorilor, referitore la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea sunt:

- Creditul a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;
- Data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractul de credit, este ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;
- Creditul nu a fost declarat cu scadenta anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;
- Debitorul nu inregistreaza rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata, in conditiile prevazute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM a incheiat conventii de garantare cu un numar de 29 de finantatori, în scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1834 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  De aici si cifra de 40.000 (Miercuri, 6 mai 2020, 11:46)

  Fides [utilizator]

  Practica procedura din OUG 37/2020 este una anevoiasa, iar Normele de aplicare au fost publicate pe 06.04.2020. Prin urmare, bancile au profitat si nu si-au informat debitorii in mod transparent cum trebuie sa procedeze.
  Ca sa fie clar: data finala pt depunerea cererilor este 14 mai. Debitorii trebuie sa completeze o cerere catre banca - unele banci au formularele acestea pe site-urile lor - banca are potrivit OUG 37/2020 la dispozitie 15 zile sa aprobe sau sa respinga solicitarea. Ce va recomand eu este ca dupa ce ati completat cererea online ( poate fi facuta in office ori depusa fizic - unele banci pun la dispozitie si formulare tipizate ce pot fi descarcate de pe site) este sa le semnalati acest fapt telefonic, respectiv sa le cereti un nr de inregistrare. Fata de procedurile enumerate anterior mai exista si cea per telefon, insa aici timpii de asteptare sunt mari.
  Bun, s-a completat formularul online, banca anunta ca a aprobat cererea (dupa 15 zile) si atunci surpriza, banca va anunta ca de la momentul aprobarii mai trebuie sa asteptati 30 de zile sa primiti un grafic nou de rambursare respectiv sa va fie aduse la cunostinta modificarile contractuale etc. De ce acest parcurs nou? Ca intre timp sa primiti notificari cu scadentele + penalitati de intarziere sau sa va fie notificat faptul ca vi se pune poprire pe bunuri mobile, conturi, masini, bunuri imobile, adica banca se pregateste sa va execute usor-usor. Adica bancile au ales sa puna presiune pe debitori. Totul ca sa renunte debitorii ori sa accepte propriile solutii, nu OUG 37/2020. Acesta este spiritul bancilor de la noi, de aceea sunt doar niste camatari.
  Bancile se lauda ca au aprobat 40.000 de cereri pe 37/2020, ar fi interesat de vazut cati dintre clienti au primit forma finala a clauzelor modificate, respectiv graficele de rambursare etc.
  PS.
  De aia se implica si Min Fin in aceasta mocirla pusa la cale de banci, insa nu va asteptati la multe denla Citu, e un mitoman. Eu presimt ca bancile vor deveni si mai apropiate de clienti in viitorul apropiat. Asa de apropiati incat o sa va execute silit, totul sa va ajute sa treceti mai usor peste pandemie. Aveti incredere in banci. Not.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by