Gabriel Biris, avocat: Eliminarea taxarii inverse a TVA are un impact negativ asupra pietei constructiilor
Printre modificarile aduse Codului Fiscal, prin ordonanta de urgenta, la 1 ianuarie 2008, guvernul a renuntat la taxarea inversa sau simplificata pentru lucrarile de constructii-montaj, la numai un an de la introducerea acestei prevederi. Finantele au justificat ca modificarea era necesara intrucat taxarea inversa a produs decalaje ale incasarilor la buget. Eliminarea taxarii inverse la TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri ar urma sa creasca incasarile bugetare cu 2,49 miliarde lei in 2008.
In cazul taxarii inverse, furnizorul nu inscrie pe factura valoarea TVA, ci face mentiunea de taxare inversa, iar beneficiarul trece valoarea pe care o evidentiaza ca taxa colectata si deductibila. Astfel, taxarea inversa ii permitea cumparatorului sa nu mai plateasca o suma pe care, oricum, avea dreptul sa o primeasca inapoi de la buget.
Odata cu eliminarea acestei modalitati de taxare, companiile au revenit la plata taxei catre stat, urmand sa si-o recupereze prin cereri de rambursare. Rambursarea ar trebui sa se realizeze in cel mult 45 de zile de la data cererii, insa in practica durata este mult mai mare si creeaza blocaje pentru companii. Statul datoreaza dobanzi de 0,1% pentru fiecare zi care depaseste perioada de 45 de zile.
"Nu intelegem de ce a facut guvernul aceasta modificare pentru ca sunt mari intarzieri in rambursarea taxei. Inseamna ca Ministerul de Finante este pregatit sa dea taxa pe valoarea adaugata la timp si sa nu plateasca dobanzile de intarziere", a afirmat Gabriel Biris in cadrul forumului de legislatie si fiscalitate TaxEU. Durata mare a rambursarilor cauzeaza probleme pentru fluxurile financiare ale companiilor din constructii care "vor fi amplificate si de numarul mare de cereri de rambursare", a mai spus Biris.
Pe de alta parte, tranzactiile imobiliare aflate in derulare, respectiv cele pentru care s-au platit avansuri in 2007 atunci cand era in vigoare taxarea inversa, vor fi impuse cu TVA numai pe diferenta care a ramas de achitat. Ordonanta de urgenta care a anulat taxarea inversa se afla inca in dezbaterea parlamentara pentru a fi aprobata prin lege, existand inca posibilitatea ca modificarea sa fie respinsa, a mai precizat Biris. Taxarea inversa se mai aplica in cazul deseurilor, materialului lemnos si bunurilor si serviciilor prestate de firme aflate in faliment.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Pai, sa fugi cit vezi cu ochii de asa "facilitati" !
De bine, de rau Senatul a votat - dupa opinia mea - corect : in ceea ce priveste pe cei care au inceput deja sa achizitioneze cu taxarea inversa, acestia sa continue in acelasi sistem. Cei ce vor incepe achizitiile dupa 01.01.2008 sa plateasca si TVA-ul.
Sa vedem cum va vota Camera Deputatilor . . .
Daca avem in vedere insa "foamea de bani" a guvernantilor, tare mi-e frica ca vor vota "strimb" si asta va mai pune o piatra de moara la dezvoltarea tarii asteia, batuta de Dumnezeu si de "alesi" . . .
Sa vedem ce va fi - din cite am inteles - chiar la finele acestei luni . .
As dori sa iau legatura cu D-ul GABRIEL BIRIS dar nu stiu cum sa-l contactez. Ma ajuta cineva ?