Decizia Ministerului Economiei si Finantelor de a elimina taxarea inversa a taxei pe valoarea adaugata pentru lucrarile de constructii-montaj, la inceputul acestui an, este contestata de catre specialistii in fiscalitate, dar si de companiile din domeniu. Potrivit reprezentantului casei de avocatura Biris Goran SCA, Gabriel Biris, taxarea inversa era o masura utila atat pentru companiile de constructii, care isi puteau asigura lichiditatea, cat si pentru stat, care isi reducea costurile de administrare cu rambursarea taxei pe valoarea adaugata.

Printre modificarile aduse Codului Fiscal, prin ordonanta de urgenta, la 1 ianuarie 2008, guvernul a renuntat la taxarea inversa sau simplificata pentru lucrarile de constructii-montaj, la numai un an de la introducerea acestei prevederi. Finantele au justificat ca modificarea era necesara intrucat taxarea inversa a produs decalaje ale incasarilor la buget. Eliminarea taxarii inverse la TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri ar urma sa creasca incasarile bugetare cu 2,49 miliarde lei in 2008.

In cazul taxarii inverse, furnizorul nu inscrie pe factura valoarea TVA, ci face mentiunea de taxare inversa, iar beneficiarul trece valoarea pe care o evidentiaza ca taxa colectata si deductibila. Astfel, taxarea inversa ii permitea cumparatorului sa nu mai plateasca o suma pe care, oricum, avea dreptul sa o primeasca inapoi de la buget.

Odata cu eliminarea acestei modalitati de taxare, companiile au revenit la plata taxei catre stat, urmand sa si-o recupereze prin cereri de rambursare. Rambursarea ar trebui sa se realizeze in cel mult 45 de zile de la data cererii, insa in practica durata este mult mai mare si creeaza blocaje pentru companii. Statul datoreaza dobanzi de 0,1% pentru fiecare zi care depaseste perioada de 45 de zile.

"Nu intelegem de ce a facut guvernul aceasta modificare pentru ca sunt mari intarzieri in rambursarea taxei. Inseamna ca Ministerul de Finante este pregatit sa dea taxa pe valoarea adaugata la timp si sa nu plateasca dobanzile de intarziere", a afirmat Gabriel Biris in cadrul forumului de legislatie si fiscalitate TaxEU. Durata mare a rambursarilor cauzeaza probleme pentru fluxurile financiare ale companiilor din constructii care "vor fi amplificate si de numarul mare de cereri de rambursare", a mai spus Biris.

Pe de alta parte, tranzactiile imobiliare aflate in derulare, respectiv cele pentru care s-au platit avansuri in 2007 atunci cand era in vigoare taxarea inversa, vor fi impuse cu TVA numai pe diferenta care a ramas de achitat. Ordonanta de urgenta care a anulat taxarea inversa se afla inca in dezbaterea parlamentara pentru a fi aprobata prin lege, existand inca posibilitatea ca modificarea sa fie respinsa, a mai precizat Biris. Taxarea inversa se mai aplica in cazul deseurilor, materialului lemnos si bunurilor si serviciilor prestate de firme aflate in faliment.