Principalele estimări ale Comisiei Europene pentru România:
- După o creștere economică de 4,1% în 2019 (față de 2018), produsul interb brut (PIB) al României va scădea cu 6% în anul 2020 (față de 2019), dar va reintra pe creștere, cu 4,2% în 2021 (față de 2020). „Se estimează că PIB-ul real va scădea brusc în 2020, după câțiva ani de creștere puternică. Consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, este de așteptat să fie grav afectat de măsurile de lockdown”.
- Deficitul bugetar va crește de la 4,3% în 2019 la 9,25% în 2020 și la 11,4% în 2021, pe seama majorării cheltuielilor cu măsurile de combatere a crizei COVID-19, dar și a majorării preconizate a pensiilor cu 40%, din septembrie 2020, prin legea pensiilor. „Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, pe măsură ce măsurile necesare pentru combaterea crizei COVID-19 se adaugă derapajelor fiscale din trecut. Cheltuielile cu pensiile pentru limită de vârstă vor crește considerabil, determinate de efectul pe parcursul întregului an al creșterii pensiilor cu 15%, care a intrat în vigoare în septembrie 2019, precum și de o creștere suplimentară cu 40% prevăzută din septembrie 2020”.
- Comisia mai spune că măsurile guvernamentale de combatere a crizei COVID-19 vor costa statul 1,3 puncte procentuale din PIB, din care 0,4 puncte procentuale din PIB vor veni din fonduri UE. Aceste cheltuieli includ în special subvenția la indemnizația de șomaj tehnic acordată lucrătorilor din economia românească, pe perioada stării de urgență (2 luni).
- „Veniturile fiscale vor fi afectate negativ de recesiune”, mai avertizază CE.
- Rata șomajului este preconizată să crească de la 3,9% în 2019 la 6,5% în 2020, pentru ca din 2021 să mai scadă la 5,4%.
- Rata inflației se preconizează că va scădea la 2,5% în anul 2020, în România, ca urmare a scăderii prețului petrolului la nivel internațional. Ca răspuns la criza COVID-19, Banca Națională a României a redus dobânda cheie de la 2,5% la 2% și a început să cumpere obligațiuni guvernamentale denominate în lei de pe piața secundară, pentru a susține finanțarea economiei reale și a sectorului public - mai remarcă oficialii de la Bruxelles.
- În ansamblu, „se preconizează că incertitudinea va dăuna deciziilor de investiții”, dar exporturile nete ar urma să contribuie pozitiv la creșterea economică.
La nivelul Uniunii Europene, în ansamblu, se preconizează o scădere economică mai adâncă decât în cazul României, ajungând la 7,4% în anul 2020, urmând ca din 2021 PIB-ul UE-27 să crească cu 6,1%.

Prognoza Romania 2020 by Claudiu on Scribd
Mă întreb dacă s-au luat în calcul și dependențele de celelalte economii în declin și efectul de bulgăre de zăpadă (snowball) antrenat de panica investitorilor. Cei care au făcut prognoza ori nu vor să alarmeze, ori plutesc pe un norișor roz.
"Noua realitate" vine cu o serie de provocări ale căror urmări sunt foarte greu de prezis și estimat ca impact.
Poate 12-15% e mai realist.
Din catastrofa asta panicardă nu o să ieșim șifonați, ci o să stăm așa, în ea, cu reveniri multă vreme.
dar, nu-i problemă : stați în casă, scrieți declarații, închideți aeroporturi...
Europei.
Cat despre scaderea economica, in mod clar nimeni nu stie cu exactitate care sunt efectele, dar 12-15% scadere mi se pare cam exagerat de mult, atat timp cat se reia usor, usor activitatea industriala din mai.
Cam asha traduc eu reactia ta. Si din cauza unora ca tine pandemia asta nu se va termina intr-un timp scurt si dupa relaxare va urma si un val 2 si un val 3. Pentru ca "e" unii prea desptepti sa asculte de autoritati.
Petrom prognozeaza vanzari de combustibil la jumatate in T2.
Industria auto si subsidiarele sunt la pamant. Cine mai cumpara acum masini noi ? Firmele care se imprumuta prin IMM?
Agricultura va fi un dezastru din cauza statului acasa si a secetei.
Turismul - nu cred ca putem vorbi de turism anul asta.
Da, 12-15 % mi se pare mai realist. Iar daca din toamna va veni al doilea val , si 12 % poate fi o valoare optimista.
Acuma, productia noastra e in mare proportie pentru export, deci vom produce pentru Germania, Spania, Franta, Italia, etc. Cu cat aia renunta mai repede la lockdown, cu atat ne va fi mai bine din punctul asta de vedere.
Faptul ca Petrom vinde mai putin e poate chiar un lucru bun, avand in vedere ca asta presupune ca se arde mai putin combustibil si se otraveste mai putin aerul. Si oricum atat industria petroliera cat si cea auto erau in buda si inainte de covid...
Turismul, mai la anul daca nu vrem sa revenim la lockdown in 2 luni, sau alternativ sa ajungem ca-n Italia, sa alegem care din cei 10 bolnavi care stau la coada merita legat la aparate si salvat si care-s aia 9 pe care-i privim cum mor.
Cat despre 3-10-12-20% scadere, tie ti se pare pur subiectiv ca va fi 12+%, cum si mie mi se pare la fel de subiectiv ca va fi mai putin. Pentru ca de fapt parerile noastre nu se bazeaza decat pe multe presupuneri.
Adevarul e ca dupa fiecare catastrofa bogatii devin si mai bogati si saracii si mai saraci .
Si da, nu avem noi cum lua partea leului cand participam cu firimituri la bugetul UE. E clar ca aia mari si tari sunt cei care trebie sa se redreseze ca sa ne fie vine tuturor mai apoi.
Prelungirea carantinei nu are cum ucide virusul pentru ca nu ai in carantina toti cetatenii. Medicii, politistii, pompierii, industria alimentara, toti astia lucreaza. Daca ai inchide tara literalmente 2 luni, poate ai scapa. Dar asta ar presupune ca aia cu covid sa fie lasati sa se trateze singuri.
Și cînd mă gîndesc că prin presă s-a prezentat o estimare că SUA va coborî cu 30% în trimestrul II, 2020!!! De la 6%, la 30%....e distanță.
Și aș mai zice una, din cei 1,2 milioane care au rămas fără locuri de muncă, în acest an, cam cîți vor mai trăi și la anul, să participe la relansarea economiei? Eu pe 15.03.2020 am fost anunțat de închiderea Contractului de muncă, la un restaurant Piza Hut, pe motiv de scădere a încasărilor, nu aveam ce să reproșez, eram ultimul venit și cu cea mai mică experiență profesională, am căutat de lucru, dar nu am găsit, dacă nu se va întîmpla o minune...,,Soluția finală" va fi pentru mine o necesitate.
In rest a indicat totdeauna cifre inferioare fata de ce s-a dovedit real (uneori foarte eronat, ca in 2013 si 2017).
Expertii (ca fosta economista sefa a FMI-ului la Bucuresti) explica cifrele Comisiei prin necesitatea de a fi "prudent" cand e vorba de "economii emergente".
Daca spune Comisia UE ca facem -6%, tinand cont de marja lor de eroar ein prognozele trecute, probabil va fi mult mai bine la sf lui 2020, in jur de 4%.
Tarile din Europa Centrala si de Est oricum vor rezista mai bine economic decat cele din Vest desi au luat masuri mai severe de restrictie, sunt state care au inca enorme potentiale de dezvoltare, foarte multe oportunitati de investitii publice si private.
Vom vedea cat de bine au "reusit" sa isi fereasca economia de prabusire acele state (Olanda, Suedia, Germania) care au avut faimoasa atitudine "relaxata" (aia in care batranii si bolnavii sunt lasati sa moara ca oricum nu sunt productivi).
Pentru ca va fi un esec sa fi acceptat imunizare de turma si mii sau zeci de mii de morti si totusi sa ai economia pe - cu cateva procente.
Vei avea simultan si tragedie umana si scadere PIB.
Nu mai spun acum, cand ai deficit bugetar la greu, cadere economica la greu, sa maresti pensiile cu 40% e sinucidere economica.
Dar pentru a intelege asta ar trebui sa fii ancorat in realitate, nu in lumea imaginara a antena3
Hai te rog, pensiile astea speciale au devenit un fel de panaceu universal, daca le reducem sau desfiintam devenim brusc bogati, scapam si de virusul chinezesc si gata.
Pe de alta parte este vorba despre echitate sociala! Repet: nu e corect sa dai bani nemeritati unor categorii restranse de omeni iar cand vine randul celor care chiar au contribuit sa li se spuna NU! Am acceptat lucruri de genul asta 30 de ani si unde am ajuns? Nicaieri.
Ca sa scapi de pensii speciale si salarii de 4000+de euro la stat trebuie sa ai USR+ majoritar, sa dizolve CCR printr-un referendum, dupa care sa regandeasca sistemul de putere. Cu actualele institutii nu ai cum literalmente sa scapi de pensii speciale.
Acu, chiar scapand de pensii speciale, sa maresti pensiile normale cu 40% tot aberant ramane, atat timp cat sursa de finantare e deficitul bugetar. Iar argumentul ca de ce nu-s bani pentru mine si de ce-s pentru tine nu are nici o valoare, atat timp cat masura asta va duce la prabusirea bugetului pentru toti.
Salariile bugetarilor si pensiile le indexezi in principiu cu valoarea inflatiei. Cresterea reala a salariilor bugetarilor trebuie sa se faca prin cresterea productivitatii muncii lor . Adica sa fie mai eficienti. Sau dai afara 10% din ei si le maresti salariile cu suma economisita. Orice alta crestere a salariilor acestora inseamna deficit bugetar.
Cat despre bugetari, da, asha ar trebui facut. Dar cine sa faca asta? Inafara de USR toate partidele sunt de fapt formate din bugetari, pline de bugetari, atente la bugetari. Ca sa vezi asha ceva ai nevoie de USR+ majoritari in parlament.
este o fraza EXTREM de interpretabila!
este posibil sa se mareasca pensiile si daca ai un deficit de 1000% si o inflatie de 10000%, dar este de dorit sa faci asta?!
toti vrem venituri mai mari, dar vezi tu, economia ne invata ca nu este intotdeauna de dorit...
sunt departe de a fi inutile, doar ca nu le intelegi tu rostul, nu le face inutile!
Economia înseamnă înțelegerea mecanismelor pieței, a politicii fiscale și monetare... înseamnă înțelegerea unor școli de găndire, cum ar fi cea Austriacă sau Keynesiană, nu ghiceală a ce se va întâmpla peste un an. Dar na, unii au descoperit statistical regression și se cred mari economiști.
Economiștii au totuși mai mult bun simț decît epidemiologii în această privință, poate și pentru că li se întîmplă mai des să fie prinși pe picior greșit și au în față oameni care înțeleg mai bine despre ce este vorba și sînt deci mai greu de aburit.
daca eu tai acum un copac, el o sa se ofileasca in 1-2-3 zile nu exact cand il tai! deci da, trecutul e de vina pt copacul ofilit, NU prezentul!
asa e si cu economia : psd e de vina, nu pnl (ma rog au si ei scheletii lor in dulap).
si nu e "din cauza viitorului" e tot din cauza trecutului: a majorarii FARA Acoperire economica! doare ca efectele se vad in viitor!
dimpotriva masurile economice se vad dupa MULTA vreme luni, uneori chiar ani! pe asta mizeaza si stapanii tai!
dar ma rog ai puncte pentru ca ai incercat destul de credibil sa deformezi adevarul!
- economia subterana se dezvolta in perioade de criza .
- plusul celor pe online este minusul celor care au inchis. Normal ca vinzi mai multa mancare la suprmarket daca toate restaurantele , cantinele etc sunt inchise.
- nu uita ca dupa doua luni de stat acasa rezervele unora se apropie de sfarsit. De fapt de abia acum incepe criza.
- cred ca lumea ( ok , o parte a ei ) va fi mult mai reticenta in a cheltui bani pe bunuri si servicii atata timp cat se vehiculeaza ideea unui al doilea val de corona.
Asta inseamna ca motorul nostru , consumul , nu va mai impinge in sus PIB-ul.
- chiar daca unele afaceri se vor deschide , le va lua destul de mult timp sa ajunga la nivelul de unde erau cand s-au oprit.
- posibil sa se nasca o miscare ,,anticonsum '' dupa aceasta experienta , in care sa fie promovate alte valori , opuse consumului dus la extrem.
Numai bine
meciul este departe de final.
sa vedem dupa repriza a 2-a, din toamna, ce va mai ramane din economia globala si teoria banilor tipariti la infinit.