Cum va schimba pandemia contractele de închiriere? Alina Roșca, avocat la Roşca Law Office ​invitat online #deladistanță, joi, 7 mai, ora 13

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2020, 15:16 Economie | Finanţe & Bănci


av. Alina Rosca
Foto: Hotnews
Alina Roșca, avocat la Roșca Law Office va participa joi, 7 mai ora 13 la o întâlnire online realizată #deladistanță la care va răspunde întrebărilor cititorilor despre cum va schimba pandemia contractele de închiriere. De asemenea, alte întrebări care își vor găsi răspunsul în cadrul întâlnirii sunt: Legal poti cere reduceri ale chiriei și dupa ridicarea starii de urgenta? Daca partile nu se inteleg, cum si cand putem evacua spatiul?

• Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
• Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.

Poți urmări live discuția aici:

Vom mai discuta cu Alina Roșca despre:
 • Cum s-au modificat contractele de inchiriere dupa criza imobiliara din 2008?;
 • Cum o sa se modifice contractele de inchiriere pe perioada starii de urgenta?;
 • Vor exista prevederi si costuri de mentenanta si pentru spatiile care nu se incadreaza in definitia spatiilor de tip office building si mall?;
 • Ce alte prevederi speciale este posibil sa devina obligatorii si pe cale de consecinta vor trebui preluate in contractele de inchiriere?
 • Va fi reintrodusa asigurarea imobilelor dar si a bunurilor chiriasilor in contracte ca si clauza obligatorie?
 • Cum o sa se modifice contractele de inchiriere dupa incetarea starii de urgenta dar intrarea in criza economica?;
 • Exista o tendinta de a face cereri de reducere a chiriei doar pentru perioada starii de urgenta sau si pentru lunile ulterioare? Ai nevoie de aceasta reducere cu adevarat sau o ceri doar pentru ca este un trend?;
 • Legal poti cere reduceri si dupa ridicarea starii de urgenta?;
 • Daca partile nu se inteleg si nu continua contractul de inchiriere cum si cand putem incheia si evacua spatiul in cazul in care chiriasul nu doreste sa paraseasca spatiul inchiriat?
Puteți adresa invitatului întrebări, în scris, până joi, ora 12.30.

Pentru întrebări, folosește formularul de comentarii de la finalul articolului.

Poți urmări interviul pe Hotnews.ro, StartupCafe.ro și pe canalul Youtube StartupCafe.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7190 vizualizari

 • Evacuarea unui chirias (Joi, 7 mai 2020, 5:09)

  mikeM [utilizator]

  Stimati domni,
  As dori sa stiu care este demersul legal prin care un proprietar de locuinta poate evacua un chirias care:
  1) a incalcat contractul de inchiriere si
  2) nu doreste sa paraseasca spatiul pe care il inchiriaza?
  Va multumesc,
  MD
 • Vicii ascunse (Joi, 7 mai 2020, 7:15)

  sdan1 [utilizator]

  Poate chiriasul sa intrerupa contractul fara penalitati (pierderea garantiei) in cazul in care constata ca apartamentul nu este in stare buna de locuit din cauza unui viciu ascuns care este un pericol pentru sanatate si care nu a fost observat la preluare?
 • clauza contract (Joi, 7 mai 2020, 8:05)

  sdan1 [utilizator]

  clauza prin care proprietarul preda spatiul in stare buna de locuit este valabila doar la preluare spatiu pe proces verbal sau pe toata durata contractului? daca la semnare nu ai observat dar ulterior observi de exemplu mucegai peste care era dat cu silicon in loc sa fie curatat si ca de fapt e o problema generala cu mucegaiul desi nu a fost observat initial (din cauza siliconului aplicat si a faptuli ca era greu de detectat) in spatiu este un motiv pentru reziliere?
 • pt dna avocat (Joi, 7 mai 2020, 10:09)

  Grigore Lepadatu [anonim]

  Ar trebui Statul să se gândească la măsuri similare celor luate de CE de susţinere a domeniului economic în condiţiile în care simpla amânare a plaţii chiriei nu este eficientă, iar încetarea contractelor de închiriere (sau executarea scrisorilor de garanţie în general acordate de chiriaşi) va elimina probabilitatea pentru companii să îşi poată relua activitatea post pandemie ?

  la finalul săptămânii trecute Comisia Europeană a aprobat prima schema de ajutor de stat solicitată de Suedia în valoare de 453 milioane EUR destinată să susţină până la 50% din chiria aferentă perioadei 1 aprilie – 30 iunie pentru chiriaşii din industria hotelieră, restaurante, retail şi alte sectoare. Suma maxima de care poate beneficia un chiriaş este de 800.000 EUR, iar schema de ajutor de stat va expira la finalul anului 2020. Solicitarea din partea Suediei este cu atât mai surprinzătoare cu cât acest stat constituie excepţia din Uniunea Europeană privind măsurile adoptate pe durata pandemiei.
 • de ce doar avocatii, notarii si executorii? (Joi, 7 mai 2020, 10:13)

  Ioana Armeni [anonim]

  De ce, pe durata stării de urgență, pot beneficia de amânarea la plată a chiriei doar notarii, avocații și executorii judecătoresti? Multumesc.
 • intrebare (Joi, 7 mai 2020, 10:24)

  dan aiftodei [anonim]

  Am inchiriat o casa pe care o folosesc ca spațiu de productie de la o persoana fizica, care a fost vandut acum doua luni. Noul proprietar nu mai vrea sa-mi prelungeasca contractul si face presiuni sa parasesc casa. Ce se intampla in asemenea situatii? E legal ca noul proprietar sa nu vrea sa preia si obligatiile contractuale ale vechiului proprietar?
 • forta majora (Joi, 7 mai 2020, 10:46)

  adriana vaeni [anonim]

  Persoanele aflate în dificultate financiară de a-și plăti chiria pot recurge la clauza de forță majoră ca la un mecanism prin care să poată suspenda sau amâna plata chiriei?
 • forta majora (Joi, 7 mai 2020, 12:07)

  Mihaela [anonim]

  Daca intr-un contract de inchiriere nu exista clauza de forta majora, ce poate invoca chiriasul pentru amanarea sau suspendarea platii chiriei? Este legala suspendarea platii chiriei pe durata fortei majore?
 • contract chirie (Joi, 7 mai 2020, 12:43)

  Mihai Sorin [anonim]

  Buna ziua,

  Am un contract de inchiriere cu un dezvoltator pentru un apartament pe persoana fizica, contract recent reinnoit pe un an ( de la 1 feb.), pe o suma mai mare, evident.
  In contextul actual, cu sotia trimisa in somaj tehnic si afacerea personala afectata de criza, as dori sa aflu cum pot sa-l renegociez, daca am vreo solutie de la Stat care sa ma ajute sa solicit dezvoltatorului fie o pasuire la plata, fie o reducere a sumei de plata.
  Mentionez ca acest dezvoltator are scoase la inchiriat in acest moment alte apartamente similare cu sume mai mici decat cea pe care o avem in contract.

  Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Sorin
 • Predare apartament (Joi, 7 mai 2020, 13:21)

  George [anonim]

  1. Cum se poate solutiona situatia in care chiriasii (persoane fizice) notifica proprietarul (persoana fizica) ca au eliberat apartamentul inchiriat si trimit Procesul-verbal de predare-primire pe mail.

  Proprietarul nu a fost prezent, n-a participat la predare.

  Contractul ramane in vigoare pana se face predarea personal proprietarului?

  2. La finalul contractului, in cazul nepredarii apartamentului, care este procedura prin care proprietarul poate intra in apartamentul inchiriat chiriasilor. Mentionez: chiriasii nu au predat proprietarului apartamentul inchiriat.

  Multumesc.

  George


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by