Banca Angliei estimează că economia Regatului Unit se va contracta cu 30% în prima jumătate a anului, dar a decis să nu lanseze noi stimuli economici, scrie Financial Times. În raportul său privind politica monetară, banca centrală a Regatului Unit a prezentat o prognoză indicativă pentru economie, prezicând că producția va scădea cu 3% în primul trimestru, urmată de o scădere suplimentară de 25% în cel de-al doilea, ceea ce va adânci contracția totală la 30% în prima parte a anului.

Andrew Bailey, Guvernatorul BoEFoto: Hotnews

Consiliul de Administrație a declarat că rata șomajului va crește probabil la 9%, ceea ce ar însemna un nivel record al șomajului de după criza financiară din 2008-09. De asemenea, banca centrală prognozează că inflația va scădea la 0,5% în 2021, înainte de a reveni la obiectivul de 2% în anul următor.

Consiliul de Administrație estimează ca va exista „o reducere a consumului gospodăriilor cu aproximativ 30%”.

Andrew Bailey, guvernatorul BoE, a dat însă și știri mai bune, prezicând că economia își va reveni „mult mai rapid decât din criza financiară globală”. Guvernatorul a adăugat că programele de sprijin ale guvernului vor avea succesul scontat și că cicatricile lăsate în economie vor fi ”limitate”.

Consiliul de Administrație a mai declarat că este pregătit să injecteze și mai mulți bani în economie dacă va fi nevoie.

De asemenea, BoE a întreprins un exercițiu de testare a sistemului financiar, în urma căruia a concluzionat că sistemul e pregătit pentru a face față recesiunii. Rezultatele au arătat că băncile ar pierde mai puțini bani decât în cel mai recent stress test și că „sistemul bancar are tampoane de capital mai mult decât suficiente pentru a absorbi pierderile”.