Cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decât ne aşteptam, iar încasările sunt mai mari decât în 2019, susţine ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Florin CituFoto: Hotnews

"Este adevărat că m-am uitat la cifrele pentru luna aprilie. Sunt mai bune decât ne aşteptam, încasările sunt mai mari decât în 2019, dar, în acelaşi timp, deficitul estimat pentru acest an este dublu. Deci, pe de o parte, avem o situaţie mai bună la încasări decât ne-am aştepta, dar în acelaşi timp situaţia nu este roz, pentru că cheltuielile au crescut foarte mult. Şi acum vă spun: nu doar plata pensiilor şi salariilor, nu doar aceste capitole din execuţia bugetară depind de execuţia bugetară. Toate cheltuielile. Şi trebuie să urmărim în fiecare lună execuţia bugetară şi suntem atenţi şi pe partea de cheltuieli să nu dezechilibrăm situaţia financiară. Până acum, cu toate piedicile puse de aceşti oameni în Parlament şi cu tot felul de bombe pe care le-au aruncat în spaţiul public, am reuşit să plătim toate pensiile, salariile, ajutoarele sociale - chiar dacă au crescut cheltuielile şi şomajul tehnic - la timp. Unele chiar mai devreme", a afirmat Cîţu, la Realitatea Plus.

Ministrul a subliniat că Executivul actual a reuşit să se împrumute la dobânzi mai scăzute cu un punct procentual decât o făcea Guvernul PSD.

"Am reuşit să ne împrumutăm - şi asta este o performanţă pentru un guvern în criză, un guvern care a primit lovituri şi din partea agenţiilor de rating care acţionează la noi prociclic, se pare - am reuşit să ne împrumutăm mai ieftin cu un punct procentual decât se împrumuta Guvernul PSD în perioadă de creştere economică. Deci, am reuşit să reducem şi costurile pentru România, am reuşit şi să ne împrumutăm şi nu ne-am atins nici de buffer, pentru că vrem să fim siguri că nu vom avea o situaţie cu probleme cu plata", a arătat Cîţu.

El a dat asigurări că în continuare se va "merge pe aceeaşi strategie" şi se va trece la susţinerea sectoarelor din economie care au cel mai mare randament.