​Creșterile salariale nu vor mai fi așa de mari, iar oamenii trebuie să se adapteze la noua realitate, susține Serge Offers - CFO ING Bank. Potrivit acestuia, oamenii care nu au fost obișnuiți cu criza, în special populația tânără, vor trebui să-și ajusteze modul de consum. El nu vede sănătos împrumutul banilor pentru haine sau vacanțe.

Serge Offers CFO ING BankFoto: Hotnews

„Dacă ne uităm la România, este țara în care oamenii au cei mai puțini bani economisiți din Europa. În Europa, în medie, 27% din gospodării nu au economii. În România procentul e de aproape 40%. Lipsa economiilor este unul dintre motivele pentru care cred că oamenii sunt vulnerabili în această perioadă”, a spus el, într-o conferință online.

• Cât cheltuiești? Aceasta este una dintre zonele care este foarte importantă pentru mine din perspectivă bancară.

„Cum te asiguri că oamenii nu cheltuiesc prea mult? Uitându-ne înapoi, la dezvoltarea economiei României, multe au fost conduse de consum. Consumul este bun, în special când vezi că urcă salariile, iar veniturile disponibile cresc. Consumul este bun și pentru persoană și pentru economie. Dacă consumul este condus de nevoia de a împrumuta bani pentru haine, vacanțe, în timp vei crea o problemă pentru tine având o datorie prea mare”, a afirmat el.

• Băncilor nu le place supraîndatorarea. Interesul este ca oamenii să poată plăti înapoi.

Salariile nu vor mai crește așa de mult

„Cred că în ultima decadă, după criza financiară din 2009, au fost mulți ani de creștere economică puternică. Oamenii aproape că s-au obișnuit cu creșteri de salarii de două cifre și foarte puține îngrijorări legate de șomaj”, a arătat oficialul ING bank.

• Unul dintre multele riscuri pe care le văd este că oamenii trebuie să se obișnuiască și să se adapteze la noua realitate, ceea ce înseamnă că în perioada următoare, dacă citim rapoartele agențiilor de rating sau al Comisiei Europene, toată lumea se așteaptă, de exemplu, ca creșterea salarială să fie oprită. În următorii ani nu se așteaptă ca creșterile salariale să fie așa de mari, așa cum am văzut în ultimii ani.

• Cred că asta aduce o nouă realitate pe masă. Oamenii care nu au fost obișnuiți cu criza, în special populația tânără, vor trebui să-și ajusteze modul de consum.