Ce sectoare pot obține finanțare prin IMM Invest și cum poți aplica la acest program? Carmen Arhip, Director Executiv Fonduri Europene la BRD Groupe Société Générale, a fost invitată #deladistanță

de     Smile Media
Luni, 11 mai 2020, 12:56 Economie | Finanţe & Bănci


Carmen Arhip
Foto: BRD Groupe Société Générale
Ce este programul IMM Invest, care sunt sectoarele care pot obține finanțare și cum îi poate ajuta BRD pe întreprinzători să își realizeze proiectele? Carmen ARHIP, Director Executiv Fonduri Europene la BRD Groupe Société Générale, a fost invitată #deladistanță.

Am discutat cu Carmen Arhip despre:
 • Ce este programul IMM Invest
 • Care sunt sectoarele care pot obține finanțare
 • Cum se poate aplica la program
 • Tipurile de credit permise prin program și valoarea maximă a acestora
 • Subvenția dobânzii și a comisioanelor de garantare
 • Destinațiile permise ale creditelor
 • Cum îi poate ajuta BRD pe întreprinzători în realizarea proiectelor lorCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4498 vizualizari

 • ImmInvest (Luni, 11 mai 2020, 13:39)

  Covaciu Gheorghe [anonim]

  Daca o microintreprindere eligibila din punct de vedere al FNGCIMM ,solicita un credit de investitii pentru constructia unei Fabrici de sarma de sudura ,poate indeplini criteriile BRD avand actionari ucraineni ?
  Mentionam ca firma are autorizatie de construire si a inceput constructia .
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 11:59)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Covaciu Gheorghe

   Buna ziua!

   Criteriile de eligibilitate in program nu prevad restrictii in ceea ce priveste nationalitatea sau cetatenia actionarilor/asociatiilor in cadrul companiei, iar BRD acorda finantari si companiilor avand actionariat strain, cu aplicarea normelor interne privind cunoasterea clientelei.
 • Criterii de analiza de risc (Luni, 11 mai 2020, 19:21)

  eAuditor [anonim]

  Ar fi interesant cat de repede ati putea prezenta criteriile pt analiza de risc si propuneri pt diminuarea riscurilor, daca acestea sunt corect evidentiate de catre personalul dvs.
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:18)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui eAuditor

   Analiza solicitarilor de finantare in cadrul programului IMM Invest este realizata de catre banca cu prioritate astfel incat beneficiarii care au primit Acorduri de principiu la finantare sa primeasca un raspuns cat mai rapid referitor la decizia bancii de a acorda sau nu creditul. Finantarile acordate de banca in cadrul Programului IMM Invest sunt analizate si aprobate in conformitate cu normele si procedurile interne de credite, fiind cunoscute si aplicate de catre personalul implicat in fluxul de creditare.
 • Executare (Luni, 11 mai 2020, 19:50)

  Ion Iuga [anonim]

  Buna seara, ce se intampla dacă la un moment dat in timpul derulării creditului nu mai pot rambursa si creditul intra in default? Cum se desfășoară executarea si cine executa? Multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:10)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Iuga

   Buna ziua! In caz de default, banca va declansa scadenta anticipata a creditului, va notifica beneficiarul si va transmite cerere de plata a garantiei de stat catre FNGCIMM. Banca executa toate garantiile colaterale constituite, cu exceptia ipotecii legale imobiliara/mobiliara asupra activelor finantate prin credit, care se executa de catre organele competente ale ANAF.
 • comision fond garantare (Luni, 11 mai 2020, 21:43)

  PANAIT FLORINA [anonim]

  Exista riscul ca Fondul de Garantare sa inceapa sa perceapa commission pe perioada derularii creditului?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:13)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui PANAIT FLORINA

   Conform schemei de ajutor de stat si a OUG 110/2017 actualizata, comisioanele de garantare (comision de administrare datorat FNGCIMM si comision de risc datorat Ministerului Finantelor Publice) vor fi acoperite din ajutorul sub forma de grant, pe toata durata de valabilitate a garantiilor acordate pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, respectiv pana la 31.12.2020.


   In cazul creditelor acordate dupa 31.12.2020 in cadrul IMM Invest, dar si pentru majorarile/prelungirile creditelor acordate anterior acestei date, MFP si FNGCIMM vor percepe comisionul de risc si pe cel de administrare, sume ce vor fi platite de catre beneficiarii programului.
 • Cofinantare (Marţi, 12 mai 2020, 9:40)

  Mihai Grigorovici [anonim]

  Se poate ca un astfel de credit sa constituie baza pentru o cofinanțare, la un proiect cu fonduri europene?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:20)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Grigorovici

   In cadrul Programului IMM Invest nu se pot finanta proiecte care beneficiaza de fonduri europene.
 • Intrebare (Marţi, 12 mai 2020, 9:45)

  Adriana [anonim]

  De ce as aplica la IMM Invest prin BRD si nu prin alta banca?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:25)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   BRD este una dintre bancile cele mai active in finantarea IMM-urilor, cu o experinta in implementarea de Programe Guvernamentale si proiecte cu fonduri europene, inclusiv in domeniul agricol. Experienta pe care o avem in derularea a mii de dosare o punem in beneficiul clientilor care pot avea servicii de consultanta financiara de specialitate, prin intermediul colegilor nostri Experti Regionali. Apoi mai avem avantajul unei retele bine dezvoltate de agentii in toate regiunile iar expertiza noastra pe acst domeniu se gaseste in toate agentiile din tara.
 • Conditii (Marţi, 12 mai 2020, 9:46)

  Cosmin Popa [anonim]

  Care sunt conditiile de aplicare? As vrea sa aplic cu businessul meu. Multumesc
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:40)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin Popa

   Criteriile de eligibilitate ale programului sunt stabilite prin legislatia aferenta programului si le puteti gasi si pe site-ul nostru www.brd.ro unde am creat o pagina dedicata

   Pentru accesarea creditelor in cadrul IMM Invest, solicitantul trebuie sa se inregistreze in platforma www.imminvest.ro de pe site-ul FNGCIMM si sa completeze online datele solicitate, inclusiv indicarea bancii partenere selectate, urmand sa primeasca un numar de inregistrare si un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii. Fondul, dupa verificarea datelor intoduse de solicitant emite un accord de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului.
 • intrebare (Marţi, 12 mai 2020, 9:47)

  Mircea [anonim]

  Buna ziua! Se poate aplica la doua banci in acelasi timp?Multumesc
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:29)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Platforma IMM Invest permite indicarea unei singure banci partenere. Exista posibilitatea de a migra catre o alta banca daca prima banca respinge solicitarea de finantare a clientului.
 • Garantare (Marţi, 12 mai 2020, 10:25)

  Alin [anonim]

  Buna ziua,

  Tot creditul este garantat de stat? Este de voie de alte garantii din partea mea atunci cand aplic? Cum se analizeaza dosarul pt IMM Invest la dvs? Si inca ceva: este vreo diferenta in ceea ce priveste analiza dosarului la BRD fata de alta banca?

  Multumesc
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:34)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin

   Garantia de stat acopera intre 80% si 90% din valarea creditului, functie de categoria de IMM (micro, mica, mijlocie) si tipul de credit. Garantiile suplimentare solicitate sunt cele prevazute in legislatia programului.

   Pentru linia de credit pentru capital de lucru nu vor fi solicitate garantii reale in completarea garantiei de stat si a celorlalte garantii obligatorii prin program (Ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturile deschise de beneficiar la banca finantatoare si ipoteca legala mobiliara asupra universalitatii de bunuri mobile si imobile prezente ori viitoare afectate activitatii benficiarului, inclusiv fondul de comert si stocurile).

   Pentru creditul de investitii, in completarea celorlalte garantii obligatorii prin program, mentionate mai sus, este necesara ipoteca asupra bunului finantat prin credit.

   Solicitarea de finantare in cadrul Programului IMM Invest se analizeaza cu prioritate, in conformitate cu principiile interne de creditare. Fiind un program important pentru noi, alocam resurse suplimentare astfel incat procesul sa se deruleze cat mai rapid posibil.
 • Intrebare avantaje (Marţi, 12 mai 2020, 10:26)

  Monica S [anonim]

  In afara de avantajul oferit de garantarea de catre stat a creditului, cum se diferenteaza aplicarea la IMM INvest fara de un credit normal?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:43)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Monica S

   Printre avantajele acestui program enumeram:

   - Dobanda redusa, impusa prin program, de tip ‘all in’ (include toate comisioanele), indiferent de rating-ul clientului, exprimata ca ROBOR 3 luni + 2.5% pentru capital de lucru, respective ROBOR 3 luni +2% pentru creditele de investitii

   - Subventionarea 100%, prin schema de ajutor de stat, a (i) dobanzii de la cordarea creditului si pana la 31.12.2020; (ii) comisioanelor de garantare (risc si administrare) pe toata perioada de valabilitate a garantiei de stat, pentru creditele acordatea pana I data de 31.12.2020.

   - Perioada de creditare de max. 36 de luni pentru creditele pentru finantarea capitalului de lucru vessul o periada de 12-24 luni in cazul produsului standard

   - Posibilitatea prelungirii creditelor pentru capital de lucru pentru inca 36 de luni, din care cel putin ultimile 12 luni cu grafic de rambursare

   - Structura de garanatii flexibila in cazul creditelor pentru capitalul de lucru

   - Posibilitatea achitarii din creditul de capital de lucru a obligatiilor fiscal restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central.
 • Numar aplicatii (Marţi, 12 mai 2020, 10:27)

  Ion [anonim]

  Buna ziua, imi puteti spune cu aproximatie cam cate aplicatii aveti pana acum? Este o limita pe care ati impus-o? Va intreb pentru ca daca pana acum ati primit foarte multe dosare nu stiu daca al meu va mai fi analizat. Multumesc
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:44)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Pana la aceasta data, banca a primit aproximativ 2.700 de solicitari cu acord prealabil al FNGCIMM. Nu exista o limita pentru numarul de aplicatii pe care le putem primi si analiza, dar exista un plafon de garantare alocat BRD pentru finantarea IMM-urilor care au ales banca noastra ca banca partenera a programului.

   Pentru operativitate, va invitam sa competati formularul online dedicat IMM Invest disponibil pe site-ul instiututional al bancii, iar noi va vom contacta cu maxima operativitate.
 • Companii legate (Marţi, 12 mai 2020, 10:31)

  Stascu Dorin [anonim]

  Buna ziua, daca suntem o companie romaneasca, care se incadreaza in criteriile IMM( CA, angajati). In acelasi timp suntem o companie cu actionari din Luxembourg si Polonia , fiind membra a unui grup cu mai mult de 250 angajati si cifra de afaceri peste limita definitiei IMM. In aceste conditii, din perspectiva bancii, compania poate aplica la programul de garantare a dobanzilor IMM Invest? Daca da, puteti analiza compania in conditiile in care ultimele Situatii financiare depuse la ANAF au fost pentru anul financiar 2017?Multumesc
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:46)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stascu Dorin

   Conditia esentiala a programului este incadrarea solicitantului in categoria IMM, lundu-se in calcul toate companiile care fac parte din structura de actionariat si care pot fi legate sau partenere. Pentru analiza dosarului si incadrarea in categoria de IMM sunt necesare situatii financiare actualizate.

   Pentru a discutie detaliata, va rugam sa ne contactati pe adresa eunat@brd.ro
 • /// (Marţi, 12 mai 2020, 10:38)

  Laura [anonim]

  Buna ziua, o sala de aerobic cu codul caen 9313 (activitati de fitness) poate obtine finantare prin programul IMMinvest? Mulumesc.
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:51)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laura

   Acest cod CAEN este eligibil pentru finantarea in cadrul IMM Invest, dar va sugeram sa verificati si restul criteriilor de eligibilitate ale programului.
 • Client BRD (Marţi, 12 mai 2020, 11:37)

  Mircea [anonim]

  Buna ziua, Suntem un dezvoltator centru comercial intreprindere mica, client BRD - risc, si dorim sa realizam o investitie de 2mil EUR+TVA. Ne incadram in programul IMMInvest pentru credit de investitii? Cat poate garanta fondul din valoare investitiei? In cazul in care raspunsul dumneavoastra este afirmativ, cui ne adresam la BRD?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:52)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Conform obiectului de activitate, puteti accesa Programul IMM Invest. Dimensionarea finatarii se va face in urma unei analize a investitiei pe care o realizati. Garantia de stat acopera 80% din valoarea creditului de investitii.

   Pentru o discutie detaliata, va rugam sa ne contactati pe adresa eunat@brd.ro Multumim!
 • grup de firme (Marţi, 12 mai 2020, 12:24)

  Liviu Curelaru [anonim]

  Daca sunt actionarul (beneficiarul final) al unui grup de trei companii, intre care exista relatii de ownership, pot aplica la program in numele fiecareia dintre companii sau doar o singura data?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:53)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Curelaru

   In cazul in care exista mai multe intreprinderi legate in sensul legii 346/2004, acestea ar putea aplica pentru finantari in cadrul programului, cu conditia ca grupul de firme sa fie incadrat in categoria IMM. Fiecare dintre aceste societati va trebui sa respecte limitele de creditare prevazute de program, in functie de dimensiunea acesteia (micro, mica, mijlocie) si de tipul de credit accesat (capital de lucru sau credit de investitii).

   Va sugeram sa solicitati clarificari de la FNGCIM M pe cazul dvs. specific, la adreasa imminvest@fngcimm.ro
 • Agricultura (Marţi, 12 mai 2020, 12:30)

  mihai darzu [anonim]

  Buna ziua,

  Pe acest program se pot finanta și investitii în agricultură, de tipul microfermelor?

  Dacă da, ce active sunt luate în considerare drept garanții?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 12:58)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai darzu

   Agricultura este eligibila pentru finantare in cadrul Programului IMM Invest, cu conditia verificarii tuturor criteriilor de eligibilitate ale programului.

   In cazul creditului de investitii, este obligatorie ipoteca mobiliara/imobiliara asupra bunului finantat din credit, avand rang I in favoarea statului roman si a bancii finantatoare proportional cu procentul de garantare.
 • criterii (Marţi, 12 mai 2020, 13:01)

  Luca [anonim]

  Ma intereseaza sa stiu sunt criteriile de eligibilitate ale Programului IMM Invest?
  • Raspuns 1 (Marţi, 12 mai 2020, 13:10)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luca

   Companiile aplicante
   a)     nu se afla in dificultate in sensul pct. 20 si 24 din Comunicarea Comisiei - Orientari privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate 2014/C 249/01, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 249 din 31 iulie 2014:
   b)     nu se afla in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice si/sau institutia de credit partenera;
   c)     sunt microintreprinderi, intreprinderi mici sau mijlocii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 lit. a) și art. 3 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile și completarile ulterioare;
   d)     nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale in vigoare;
   e)     nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile;
   f)      nu figureaza cu credite restante, inclusiv pentru finantarile tip leasing, in ultimele 6 luni anterioare datei de 31decembrie 2019 sau daca inregistreaza restante, acestea sunt incadrate in categoriile A, B, C in baza de date a Centralei Riscului de Credit, denumita in continuare C.R.C.;
  • Raspuns 2 (Marţi, 12 mai 2020, 13:11)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luca

   Companiile aplicante

   g)   nu se afla in interdictie de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019 si nu figureaza cu incidente majore cu bilete la ordin in ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati, denumita in continuare C.I.P.;
   h)   impotriva lui nu s-a deschis procedura insolventei, in temeiul legilor aplicabile;
   i) prezinta institutiei de credit garantii colaterale care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii.
   j) sunt eligibile conform reglementarilor interne ale institutiei de credit;
   k) nu inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, definit potrivit art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.  In cazul in care inregistreaza astfel de obligatii restante, beneficiarul se obliga sa le achite din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordata in cadrul programului.
 • Suplimentare (Marţi, 12 mai 2020, 13:09)

  Daniel Radu [anonim]

  Credeti ca guvernul va suplimenta valoarea garantiilor? Programul are un mare succes, cel putin asa se vede pana acum, iar unele companii ar putea sa nu mai ajunga la finantari din cauza numarului mare de solicitari.
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 13:24)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Radu

   Guvernul cu siguranta va analiza volumul solicitarilor exprimate de companii si probabil va lua in considerare o eventuala suplimentare a plafonului de garantare.
 • cat dureaza analiza dosarului (Marţi, 12 mai 2020, 13:11)

  Mariana Toasca [anonim]

  Cat ar putea dura analiza unui dosar la banca Dvs, presupunand ca o companie are toate actele si indicatorii in regula?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 13:25)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana Toasca

   Durata analizei unui dosar depinde de complexitatea proiectului finantat si de tipul creditului solicitat.

   Pentru primul credit aprobat in cadrul IMM Invest de catre banca, analiza si aprobarea interna a fost de 4 zile lucratoare. La acest termen se adauga timpul neceasar pentru obtinerea garantiei de stat, urmand apoi semnarea contratelor.
 • suma solicitata (Marţi, 12 mai 2020, 13:15)

  Corodescu Dan [anonim]

  Daca pe parcursul derularii analizei solicitantul doreste sa creasca sau sa scada valoarea sumei solicitate, in functie de anumiti parametri pe care nu ii cunostea la momentul in care a facut solicitarea pe site-ul IMM Invest, se poate?
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 13:32)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Corodescu Dan

   Sunt posibile ambele variante, respectiv atat crestere cat si scadere a valorii creditului initial acordat in Programul IMM Invest.   In cazul cresterii valorii creditului, banca va transmite o noua solicitare de emitere garantie de stat catre FNGCIMM, cu verificarea criteriilor de eligibilitate ale programului.

   In cazul diminuarii valorii creditului, banca va notifica FNGCIMM in vederea diminuarii valorii garantiei de stat emise initial.
 • Fonduri constructie sala de sport (Marţi, 12 mai 2020, 13:36)

  Bucuresteanu Florin [anonim]

  Buna ziua,
  Cluburile sportive private pot obtine finantare in vederea constructiei unei sali de sport?
  Daca da,care sunt demersurile necesare si care este entitatea care poate intermedia finantarea?
  Multumesc.
  Cu stima,
  Florin Bucuresteanu
  ACS Iris Iasi
  • Raspuns (Marţi, 12 mai 2020, 15:22)

   Carmen Arhip [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bucuresteanu Florin

   Beneficiarul programului trebuie sa fie un operator economic care respecta prevederile OUG 110/2017 (Programul IMM Invest) si indeplineste conditiile prevazute de legislatia nationala privind organizarea operatorilor economici (ex. L 31/1990, OUG 44/2008, OUG 6/2011, L346/2004)

   Va sugeram sa faceti si o verificare prealabila cu FNGCIMM, prin transmiterea unui solicitari de clarificare pe adresa imminvest@fngcimm.ro


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by