Guvernul va discuta, in sedinta de miercuri, un memorandum privind a treia varianta a taxei auto, care va include recomandarile Parlamentului. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, marti, la dezbaterile motiunii PD-L privind taxa de prima inmatriculare ca actul normativ va fi aprobat pina la sfarsitul acestei luni.

"Guvernul va tine seama de votul Parlamentului si de faptul ca majoritatea parlamentarilor sunt, in

principiu, de acord cu existenta unei taxe. Maine, Ministerul Economiei si Finantelor si cel al Mediului vor prezenta un memorandum in Guvern care va tine seama de ce s-a intamplat astazi si care va propune urgentarea actului normativ, tinandu-se cont si de recomandarile Parlamentului", a declarat ministrul finantelor si economiei.

Motiunea PD-L "Anulati taxa de prima inmatriculare" a fost adoptata, astazi, la Camera Deputatilor. 158 de deputati dintre cei 265 prezenti au votat in favoarea motiunii simple. In afara parlamentarilor PD-L, si PSD si PRM anuntasera, de asemenea, ca vor vota in favoarea motiunii.

In ciuda faptului ca a fost adoptata de deputati, iar scopul motiunii este anularea taxei auto si restituirea banilor celor care au platit aceasta taxa, motiunea ar putea sa nu aiba si urmari juridice. Potrivit deciziei Curtii Constitutionale nr 148 din 21 februarie 2007 o motiune simpla " nu poate sa stabileasca si obligatia Guvernului sau a membrilor sai de a lua anumite masuri concrete, considerate de parlamentari ca fiind necesare".

Si premierul Tariceanu a declarat marti ca Executivul va lua in considerare recomandarile din motiune. "La nivelul Guvernului vom lua in considerare elementele incluse din motiune. Va pot spune ca vom aduce in curand in dezbatere o noua propunere de taxa auto care sa fie strans legata de emisiile de bioxid de carbon, asa cum incepe sa se contureze practica la nivelul celor mai multe tari din UE. O formula simpla care sa nu mai nasca controverse sau confuzii asa cum s-a intamplat pana in prezent", a explicat Tariceanu.

Noua varianta a taxei auto, cea de-a treia pe care o pregateste in prezent guvernul, va contine o componenta noua referitoare la cantitatea de emisii de dioxid de carbon a unui autovehicul pe kilometru. Executivul va trebui sa retrimita aceasta varianta la Comisia Europeana pentru un acord informal si ulterior sa o aprobe. O eventuala decizie a Comisiei Europene de inchidere a procedurii de infringement va fi luata numai dupa publicarea actului in Monitorul Oficial.

Emisiile de dioxid de carbon sunt inscrise in cartea tehnica a autoturismelor de catre producatori. Nivelul acestora rezulta din mai multi factori, cei mai importanti fiind capacitatea cilindrica a motorului si consumul de combustibil.