Guvernul a adoptat recent o nouă amnistie fiscală pentru dobânzi, penalitãți și alte accesorii pentru cei care achită principalul restanțelor pânã la data de 15 decembrie 2020. Documentul încă nu a fost publicat în Monitorul oficial, dar cei interesați să vadă varianta de proiect, o pot studia aici: Proiect OUG privind unele măsuri fiscale, prorogarea unor termene, instituirea unor facilități fiscale, precum și pentru modificarea unor acte normative.

HotNews.roFoto: Hotnews

Câți au beneficiat de amnistia din 2019

Reamintim că prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 a fost aprobată și o altă facilitate fiscală decât cea a restructurării creanțelor bugetare, respectiv anularea obligațiilor accesorii. Această facilitate presupunea achitarea obligațiilor bugetare principale restante de la 31 decembrie 2018, caz în care s-au anulat obligațiile accesorii aferente acestora.

Conform unui document al Ministerului Finanțelor, din analiza datelor existente la nivelul ANAF, aferente aplicării prevederilor referitoare la anularea accesoriilor conform O.G. nr. 6/2020, s-au constatat următoarele:

• au depus notificări privind intenția de a beneficia anularea accesoriilor un număr de aproximativ 67.000 contribuabili, iar cereri de anulare accesorii au depus un număr de aproximativ 53.000 contribuabili;

au beneficiat de anularea accesoriilor un număr de aproximativ 50.000 contribuabili, situația încasărilor aferente acestora prezentându-se astfel: din totalul obligațiilor datorate, în cuantum de aproximativ 8,9 miliarde lei, s-au încasat aproximativ 8 miliarde lei și s-au anulat accesorii de aproximativ 1 miliard lei;

• au rămas aproximativ 17.000 contribuabili care au depus notificări privind intenția de a beneficia de anularea accesoriilor, dar care nu au îndeplinit condițiile prevăzute de OG nr. 6/2019.

Datornicii și potențialul amnistiei din 2020

Conform datelor dintr-un document al Ministerului Finanțelor, la 31 martie 2020, la nivelul ANAF numărul contribuabililor care înregistrează obligații bugetare restante, conform evidentelor fiscale ale organelor fiscale din subordinea ANAF, sunt aproximativ 1,975 milioane contribuabili, din care:

• 1.450.000 - persoane fizice

• 525.000 - persoane juridice.

Cuantumul total al obligațiilor fiscale restante la 31.03.2020 înregistrate de acești contribuabili sunt de aproximativ 123 miliarde lei, din care: 90 miliarde lei – obligații principale și 33 miliarde lei – obligații accesorii.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor estima un impact bugetar pozitiv de 2 miliarde lei în urma acestei noi amnistii.

Citește și: Amnistie fiscală adoptată pentru cei care își achită principalul până la 15 decembrie/ Patru tipuri de facilități