Pandemia de coronavirus a dus la scăderea producției din industrie cu 3,4% (serii brute) şi respectiv 12,4% (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Dacă comparăm scăderea din martie 2020 cu cea din martie 2019, scăderea este de 12,7% (serie brută) şi de 14,5% (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate). Una peste alta, pe întreg primul trimestru, contracția producției a fost de circa 6% față de primele 3 luni din anul trecut.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • În luna martie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,4%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 4,5%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 5,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la același nivel.
  • Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-14,9%) și industria extractivă (-6,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,4%.
  • În perioada 1.I – 31.III.2020, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-6,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,8%) și industria extractivă (-3,8%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I - 31.III.2020, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2019, a fost mai mică cu 6,4%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-7,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%) și industria extractivă (-2,7%).

Informaţiile furnizate de INS surprind impactul crizei COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020. Statistica mai spune că înțelege greutățile cu care se confruntă respondenții în această perioadă și că sunt constienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. ”Cu toate acestea, prin colectarea informațiilor statistice, vom putea monitoriza și informa toți utilizatorii noștri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei și societății noastre.

În măsura posibilului, vom continua să colectăm informații statistice, pentru a putea oferi informații esenţiale care vor surprinde situația în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenților noștri la cercetarile statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică și înțelegem dificultățile cu care se confruntă toți furnizorii de date statistice”, mai arată comunicatul.