Persoanele care vor sã redirecționeze sume din impozitul pe venit aferent anului 2019 cãtre ONG-uri și alte entitãți nonprofit sau unitãți de cult vor putea sã depunã formularele cu datele entitãților/unitãților de cult alese pânã la data de 30 iunie 2020, noul termen stabilit și pentru depunerea declarației unice, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Ordonanța urmează să fie publicată în Monitorul oficial.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

“Ca urmare a declanșãrii pandemiei coronavirus, Ministerul Finanțelor Publice a propus prorogarea mai multor termene de declarare și platã a obligațiilor fiscale, iar, în acest context, neintroducerea prorogãrii termenului pânã la care se depune formularul - 230 - Cerere privind destinația sumei reprezentând pânã la 3,5% din impozitul anual datorat- ar fi condus la diminuarea fondurilor atrase de entitãțile nonprofit și unitãțile de cult, precum și pentru acordarea de burse private”, se arată în document.

Potrivit aestuia, bonificațiile acordate pentru declarația unicã, de pânã la 10% din impozitul datorat, nu afecteazã sumele din impozitul pe venit aferent anului 2019 în cazul contribuabililor care dispun asupra destinației unei sume reprezentând pânã la 3,5% din impozitul pe venit, pe baza declarației unice. Astfel, sumele redirecționate vor fi calculate la valoarea impozitului datorat, fãrã diminuãrile oferite de bonificații.

La începutul acestui an, Guvernul a aprobat propunerea MFP de a prelungi termenul de depunere a formularului 230 și a declarației unice, de la 15 martie pânã la data de 25 mai, termen care a fost din nou prelungit pânã la data de 30 iunie.

“Întrucât, în cursul anului 2019, mãsura privind susținerea entitãților nonprofit, a unitãților de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificatã începând cu veniturile lunii aprilie 2019, (2% ianuarie – martie; 3,5% aprilie – decembrie), iar persoanele fizice care au optat pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit au utilizat douã formulare, câte unul pentru fiecare perioadã, ANAF a publicat în luna martie a acestui an și un formular simplificat, care cuprinde ambele perioade de raportare”, spune ministerul.