​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea acces la datele Depozitarului Central, în urma încheierii unui protocol de colaborare ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, Fiscul va putea vedea datele conturilor deținătorilor de instrumente financiare, cu ajutorul unor coduri de useri și parole.

Protocol de colaborare intre ANAF si Depozitarul CentralFoto: Monitorul Oficial

Depozitarul va acorda ANAF acces la sistem inclusiv pentru obținerea și eliberarea istoricului de cont pentru persoanele ce sunt subiecte ale unor raporturi fiscale.

Conform protocolului, ANAF va răspunde direct de modalitatea în care salariații proprii folosesc accesul la baza de date și execută operațiunile.

Protocolul este încheiat pe o perioadă de un an. Lipsa unei notificări cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea perioadei inițiale echivalează cu acceptarea tacită a reînnoirii protocolului pentru perioade succesive de 1 an.

Depozitarul Central este institutia care asigura infrastructura pietei financiare, avand rolul de administrator al sistemului de decontare a instrumentelor financiare – RoClear si indeplinind functia de registratar pentru societatile pe actiuni.

Pe langa aceste servicii esentiale, Depozitarul Central ofera participantilor, emitentilor, investitorilor precum si detinatorilor de instrumente financiare o multitudine de alte servicii conexe.