​România a înregistrat cea mai mare creștere a economiei dintre țările Uniunii Europene, în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor preliminare ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere a avut loc în condițiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o scădere economică de 2,6%, fiind cea mai mare scădere din trimestrul trei 2009 încoace.

PIB UEFoto: Eurostat

La nivelul zonei euro, scăderea economică în primele trei luni a fost și mai mare -3,2%.

Mai mult, România face parte dintre singurele trei țări din UE care au înregistrat creștere trimestrială.

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%), arată datele Eurostat, potrivit Agerpres.

De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,8% şi UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de când se publică aceste date, în 1995.

Singurele creşteri trimestriale din UE în perioada ianuarie - martie 2020 au fost raportate în România şi Bulgaria (ambele cu 0,3%) şi Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) şi Spania (minus 5,2%).

Nu există date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta şi Slovenia. În 9 iunie, Eurostat va da publicităţii a doua estimare privind evoluţia PIB-ul zonei euro şi a UE.